Δημοφιλείς Αναζητήσεις
Τεχνητή Νοημοσύνη
Κλιματική Αλλαγή
Οικονομία
Τεχνολογία

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ με Ισπανία και Βρετανία: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος», είπε ο Τραμπ – Νέες απειλές Ιράν στις χώρες του Κόλπου

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ με Ισπανία και Βρετανία: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος», είπε ο Τραμπ – Νέες απειλές Ιράν στις χώρες του Κόλπου
  • «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με την Βρετανία», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας για τον Στάρμερ ότι «δεν  έχουμε να κάνουμε με τον Τσώρτσιλ – Παράλληλα ανέφερε ότι επιθυμεί να διακόψει εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, ενώ για τις επιχειρήσεις στο Ιράν ανέφερε ότι πλέον η Τεχεράνη δεν διαθέτει ούτε αεροπορία, ούτε αεράμυνα, ούτε ναυτικό – «Επιτεθήκαμε πρώτοι γιατί αναμέναμε χτύπημα από το Ιράν».
  • Ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον του Ιράν, με πλήγμα που έπληξε και τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 787 ανθρώπους.
  • Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία εντείνει παράλληλα τις αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο και έχει ξεκινήσει νέα χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της χώρας.
  • Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ, προκαλώντας περιορισμένη πυρκαγιά και μικρές υλικές ζημιές. Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαίτισε πυραύλους πάνω από τη Ντόχα
  • Φωτιές και καπνοί στο αεροδρόμιο της Τεχεράνη μετά από ισχυρό πλήγμα των IDF. Το Ισραήλ κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο κτιριακό συγκρότημα της ανώτατης ηγεσίας του καθεστώτος
  • Ισχυρές εκρήξεις σε Ντόχα, Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι – Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Θα χτυπήσουμε όλα τα οικονομικά κέντρα στη Μέση Ανατολή»
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει ενισχύσεις στην Κύπρο αντιτορπιλικό και ελικόπτερα – Η Γαλλία πρόκειται να αποστείλει φρεγάτα του στόλου της στην Κύπρο, αλλά και αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα- Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τέσσερα μαχητικά F-16, ενώ δύο φρεγάτες έφτασαν στην περιοχή.
  • Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι έπληξε περισσότερους από 1.700 στόχους στην επιχείρηση του στο Ιράν.

Live blog όλες οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο αμερικανικός στρατός έχει σημειώσει επιτυχία εναντίον πολλών ιρανικών ναυτικών και αεροπορικών στόχων, λέγοντας ότι «σχεδόν τα πάντα έχουν εξουδετερωθεί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε στο Οβάλ Γραφείο πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους Ιρανούς αξιωματούχους που η Ουάσινγκτον είχε σκεφτεί ότι ενδεχομένως να αναλάμβαναν την ηγεσία της χώρας στο τέλος του πολέμου είναι νεκροί. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκεφτόμασταν είναι νεκροί… Και τώρα έχουμε μια άλλη ομάδα (ηγετών). Μπορεί να είναι κι αυτοί νεκροί… Σε λίγο δεν θα γνωρίζουμε κανέναν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Τραμπ – Μερτς από τον Λευκό Οίκο

Πρόσθεσε ότι το «χειρότερο σενάριο» για το Ιράν θα ήταν η εμφάνιση ενός ηγέτη «τόσο κακού» όσο ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι διέταξε την επίθεση εναντίον του Ιράν επειδή «είχα την αίσθηση» ότι το Ιράν θα επιτίθετο στις ΗΠΑ καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό τους πρόγραμμα είχαν βρεθεί σε τέλμα. Δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο πήγαιναν οι διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι (το Ιράν) θα επιτίθετο πρώτο. Και δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Οπότε ίσως ανάγκασα το Ισραήλ να παρέμβει. Αλλά το Ισραήλ ήταν έτοιμο. Κι εμείς ήμασταν έτοιμοι», τόνισε.

Πριν από την έναρξη της επίθεσης Ισραήλ και ΗΠΑ κατά του Ιράν το Σάββατο, η Τεχεράνη ανέμενε αυτή την εβδομάδα έναν νέο γύρο συνομιλιών με απεσταλμένους των ΗΠΑ μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τραμπ είπε ότι το Ιράν εξακολουθεί να εκτοξεύει πυραύλους, αλλά προέβλεψε ότι η Τεχεράνη τελικά θα χάσει αυτή την ικανότητα λόγω μιας συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον του.

«Έχουν εκτοξεύσει πολλούς από αυτούς και εμείς εξουδετερώνουμε πολλούς», είπε.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διακόψουν πλήρως το εμπόριο με την Ισπανία, μετά την άρνηση της ευρωπαϊκής χώρας να επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων για αποστολές που συνδέονται με επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο Τραμπ επέκρινε και το Ηνωμένο Βασίλειο για παρόμοιες αποφάσεις, τονίζοντας ότι η στάση των δύο χωρών υπονομεύει τη συμμαχική συνεργασία σε κρίσιμες επιχειρήσεις ασφαλείας.

«Η Ισπανία υπήρξε απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, να «διακόψει κάθε συναλλαγή» με την Ισπανία.

«Θα σταματήσουμε κάθε εμπόριο με την Ισπανία. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με την Ισπανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ίσως εγώ να πίεσα το Ισραήλ» – Οι δηλώσεις για το Ιράν

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν το Ισραήλ τον «ανάγκασε» να επιτεθεί στο Ιράν. «Όχι, στην πραγματικότητα ίσως εγώ να πίεσα το χέρι τους», απάντησε.

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν έως την προηγούμενη εβδομάδα με μεσολάβηση του Ιράν, ήταν πεπεισμένος πως η Τεχεράνη σχεδίαζε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, παρότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν εκτιμούσαν ότι υπήρχε άμεση απειλή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον προχώρησε σε επίθεση κατά του Ιράν επειδή γνώριζε πως το Ισραήλ ετοιμαζόταν να βομβαρδίσει τη χώρα και επειδή η κυβέρνηση Τραμπ θεωρούσε πιθανό το Ιράν να ανταποδώσει πλήττοντας αμερικανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

«Καλύτερα κάποιος από το εσωτερικό του Ιράν»

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επίσης ότι, μετά το τέλος του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, θα ήταν προτιμότερο η ηγεσία της χώρας να περάσει σε κάποιον από το εσωτερικό της, και όχι στον Ρεζά Παχλαβί, γιο του τελευταίου σάχη.

«Μου φαίνεται πολύ καλός άνθρωπος. Αλλά ίσως κάποιος από μέσα να είναι καλύτερος», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον καγκελάριο Μερτς στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο μετά την επίθεση στο Ιράν θα ήταν η ανάδειξη νέου ηγέτη αντίστοιχου με τον αείμνηστο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Υποθέτω ότι το χειρότερο θα ήταν να κάνουμε όλο αυτό και να προκύψει κάποιος εξίσου κακός με τον προηγούμενο, σωστά; Αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό», κατέληξε.