Έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που η οικογένεια Σκλαβενίτη λάμβανε την απόφαση να σηκώσει στις πλάτες της το «κουφάρι» της Μαρινόπουλος, σε μια κίνηση εξαιρετικού ρίσκου. Μια περίοδο με αρκετή αγωνία, ειδικά τα πρώτα χρόνια, λόγω της αβεβαιότητας για το εάν το νέο σχήμα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ή θα παράσερνε τελικά στον βυθό και τη «νοικοκυρεμένη» οικογενειακή αλυσίδα, που διατηρούσε καλή φήμη.
Και ένα «βάρος», το οποίο έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αδόκητη απώλεια αργότερα, του πρωτεργάτη εκείνης της συμφωνίας, Στέλιου Σκλαβενίτη, όπως πιστεύουν πολλοί.
Επτά χρόνια μετά, η οικογένεια Σκλαβενίτη, η οικογένεια του Στέλιου, αλλά και τα αδέρφια του, Μάκης Μαρία και Βίκυ, αισθάνονται πλέον σιγουριά για τις στέρεες βάσεις του οικοδομήματος που έχουν χτίσει καταφέρνοντας «αθόρυβα» να δημιουργήσουν έναν «γίγαντα» του λιανεμπορίου με μερίδιο άνω του 40%, τζίρο 4,5 δισ. ευρώ και κερδοφόρο.
Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά απ’ το 2017 που σχηματίστηκε ο Όμιλος Υπεραγορές Σκλαβενίτη και τρία χρόνια απ’ την πρώτη κερδοφόρο χρήση (2020), αναμένεται να λάβουν μέρισμα συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ απ’ τα σωρευμένα κέρδη της χρήσης του 2022, όπως φαίνεται απ’ την πρόταση του ΔΣ προς την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που καταγράφεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Υπεραγορές Σκλαβενίτη είχε κατά την περυσινή χρήση καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη 58,17 εκατ. ευρώ. Μία επίδοση που υπολείπεται περίπου 5% αυτής του 2021, όταν τα κέρδη είχαν φθάσει τα 61,08 εκατ. ευρώ, αλλά δείχνει μια σταθερότητα ακόμα και στις εξαιρετικές πληθωριστικές συνθήκες και τα αυξημένα κόστη.
Κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για αυξήσεις αποδοχών και στις τάξεις των εργαζομένων, με δεδομένο πως η διοίκηση των αδελφών Σκλαβενίτη είχε προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2022 στην αύξηση των συνολικών ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων κατά 17 εκατ. ευρώ, καθώς και στη χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στον Όμιλο αυξήθηκε περίπου κατά 3.000 το 2022, φθάνοντας στο τέλος της χρονιάς τους 34.419 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 29.814 στη μητρική.
Ο παράγοντας «κλειδί» που άλλαξε τα πάντα δίδοντας ώθηση στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid19, που εκτός του ότι έστρεψε σχεδόν το σύνολο της καταναλωτικής δαπάνης στο οργανωμένο λιανεμπόριο, έθεσε σε πλεονεκτική θέση τις αλυσίδες με τα μεγάλα Υπερμάρκετ.
Έκτοτε, την πελατεία που κέρδισε η αλυσίδα όχι μόνο δεν την έχασε, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί μεγαλύτερα μερίδια, παρά το γενικότερο κλίμα που επικράτησε όταν επανήλθε η κανονικότητα στην αγορά και παρά την πληθωριστική «έκρηξη» που ανάγκασε τα νοικοκυριά να πατήσουν «φρένο» στην κατανάλωση.
Κάτι που τελικά βελτιώνει και τη συνολική εικόνα και τις προοπτικές της αλυσίδας παρά τα ομολογουμένως χαμηλά περιθώρια κέρδους, αφού της επιτρέπει κάποια ευελιξία για νέες επενδύσεις από τη μία, και από την άλλη καθιστά διαχειρίσιμα τα μεγάλα δανειακά βάρη και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Τα πρώτα ήταν περίπου 740 εκατ. ευρώ (688,15 εκατ. ευρώ τα μακροπρόθεσμα δάνεια και 51,89 εκατ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα). Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές ήταν περίπου 1,2 δισ ευρώ. Άλλα 874 εκατ. ευρώ είναι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μισθώσεων.