Η ταυρίνη, ένα θειούχο αμινοξύ που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και υπάρχει σε αρκετά ζωικά τρόφιμα όπως τα χτένια, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το βόειο κρέας, ο τόνος, το χταπόδι αλλά και τα φύκια, ενδεχομένως να κρύβει το μυστικό για περισσότερα χρόνια ζωής με ποιοτική παράλληλα υγεία.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, ανακάλυψε ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης σχετίστηκε με τη γήρανση σε ζώα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα ταυρίνης μπόρεσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης σε σκουλήκια, ποντίκια και πιθήκους καθώς και να παρατείνουν τη ζωή με καλή υγεία σε μεσήλικους ποντικούς έως και κατά 12%.
«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να είναι ένα ελιξίριο ζωής που… κρύβεται μέσα μας και μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα» σχολίασε Δρ Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Ανάπτυξης στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής της πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science.
Τα μόρια αντιγήρανσης που κρύβει το σώμα μας
Μέσα από το έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον και πλήθος δημοσιευμένων μελετών τα τελευταία 20 χρόνια για τη μακροζωία και ευζωία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η γήρανση μπορεί εν μέρει να ελεγχθεί. Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι διάφορα μόρια που μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σχετίζονται με το γήρας, χωρίς ωστόσο να διακριβώνεται αν εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία γήρανσης ή είναι απλώς ακολουθούν την εξέλιξή της. Στην περίπτωση όμως που το μόριο είναι οδηγός της εξέλιξης, η επιστροφή των επιπέδων του σε αυτά της νεανικής ηλικίας θα καθυστερούσε τη γήρανση και θα αύξανε το προσδόκιμο καλής υγείας
Η ταυρίνη μπήκε για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο του Δρ Yadav κατά τη διάρκεια προηγούμενης έρευνάς του για την οστεοπόρωση, η οποία έριξε φως στον ρόλο της ταυρίνης στην οικοδόμηση των οστών. Την ίδια περίπου εποχή, άλλοι ερευνητές διαπίστωναν ότι τα επίπεδα ταυρίνης συσχετίζονταν με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παχυσαρκία και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι, αν η ταυρίνη ρυθμίζει όλες αυτές τις διαδικασίες που εκπίπτουν με την ηλικία, ίσως τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος να επηρεάζουν τη συνολική υγεία και τη διάρκεια ζωής», σχολίασε ο Δρ Yadav.
Αποτελέσματα στον άνθρωπο
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος ποντικιών, πιθήκων και ανθρώπων και διαπίστωσε ότι τα επίπεδά της μειώνονται σημαντικά με την ηλικία. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους, παρατηρήθηκε ότι η συνολική ταυρίνη σε άτομα ηλικίας 60 ετών ήταν μόλις το ένα τρίτο περίπου των επιπέδων που εντοπίστηκαν σε πεντάχρονα παιδιά.
Η καθημερινή χορήγηση συμπληρώματος ταυρίνης σε 250 περίπου θηλυκά και αρσενικά ποντίκια ηλικίας 14 μηνών (περίπου 45 ανθρώπινα έτη) στο πλαίσιο του πειράματος, οδήγησε σε αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής κατά 12% στα θηλυκά και κατά 10% στα αρσενικά ποντίκια, τρεις με τέσσερις επιπλέον μήνες ζωής για τα τρωκτικά, το ισοδύναμο επτά ή οκτώ ανθρώπινων χρόνων.
Για τα θετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο εντούτοις θα χρειαστούν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι μόνες ενδείξεις έρχονται από δύο επιπλέον μελέτες που πραγματοποίησε η ομάδα.
Στην πρώτη, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ταυρίνης και 50 σχεδόν παραμέτρων υγείας σε 12.000 Ευρωπαίους ενήλικες 60 ετών και άνω. Συνολικά, στην ομάδα με υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης παρατηρήθηκε καλύτερη υγεία, λιγότερα περιστατικά διαβήτη τύπου 2, χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, μειωμένη υπέρταση και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, «συσχετισμοί που δεν τεκμηριώνουν την αιτιώδη συνάφεια αλλά συνάδουν με την πιθανότητα η ανεπάρκεια ταυρίνης να συμβάλλει στη γήρανση του ανθρώπου», σύμφωνα με τον Δρ Yadav.
Στη δεύτερη μελέτη, ελέγχθηκε αν τα επίπεδα ταυρίνης θα ανταποκρίνονταν σε μια παρέμβαση γνωστή για τη βελτίωση της υγείας, τη σωματική άσκηση. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ταυρίνης πριν και μετά την ολοκλήρωση μιας έντονης ποδηλατικής προπόνησης από άρρενες αθλητές και άνδρες με καθιστική ζωή, και διαπίστωσαν σημαντική αύξηση της ταυρίνης σε όλες τις ομάδες αθλητών αλλά και όσους δεν είναι σωματικά δραστήριοι. «Το εύρημα υποδηλώνει ότι ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μπορεί να προέρχονται από την αύξηση της ταυρίνης» σχολίασε ο καθηγητής.