Πώς προετοιμάζονται Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για την επόμενη κάλπη.
Στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ελάχιστα αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η Κεντρική Επιτροπή συνεκλήθη αφενός μεν για να επιβάλει σιωπητήριο, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που είχαν αρχίσει να λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις τις προηγούμενες ημέρες, και αφετέρου για να κινητοποιήσει όποιες δυνάμεις έχουν απομείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μετά την επιτυχία του ΠΑΣΟΚστις 21 Μαΐου, έχει αποκτήσει υπαρξιακή σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει τις αποδεκατισμένες δυνάμεις του και ενδεχομένως να τις αυξήσει, έστω και ελαφρά. Η καθήλωση και η όποια υποχώρηση, άλλωστε, θα τον βάλουν σε περιπέτειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ηγεμονική δύναμη χωρίς αντίπαλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς από το 2012 έως το 2023. Αυτό άλλαξε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα συρρικνώθηκε από τις 25 στις 8 μονάδες. Καθώς το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε από ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει το 2019 ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλήφθηκαν αμέσως πως, αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τα δύο κόμματα θα καταστούν ισοδύναμα. Ηδη από τη βραδιά των εκλογών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά πάνελ δεν έκρυβαν πως στόχος τους είναι να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε ένα διήμερο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά παράθυρα, με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη να τα «μαζεύουν» άρον-άρον, γιατί κατάλαβαν ότι αυτό ωφελούσε μόνο τη Ν.Δ.
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν ήδη λάβει θέση μάχης, με το διακύβευμα μεταξύ τους να είναι η δεύτερη θέση. Βεβαίως, δεν το λένε δημοσίως. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι το κόμμα του θέλει να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, που αναφέρθηκε εμμέσως μόνο στο θέμα αυτό στην ομιλία του στην Κ.Ε., υπογράμμισε ότι «o ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας». Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι αντίπαλός τους είναι η Ν.Δ., τα «αλληλομαχαιρώματα» ωστόσο δίνουν και παίρνουν. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν εν χορώ και σε όλες τις συνεντεύξεις τους τον ΣΥΡΙΖΑ «χρυσό χορηγό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε τα συμφέροντα να μην ελπίζουν στη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ (χωρίς να το κατονομάσει) «υποτακτικό» και «κόμμα-συμπλήρωμα των κυβερνήσεων της Δεξιάς».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις θεωρούν ότι οι αντιπαραθέσεις θα ενταθούν, αλλά και ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Εδώ δεν ισχύει ο στίχος του Σαββόπουλου «τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε», λένε χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι, ακόμα και αν οι συσχετισμοί δεν αλλάξουν σημαντικά τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο τα δύο κόμματα θα αναμετρηθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που αποτελούν προνομιακό χώρο για το ΠΑΣΟΚ, ενώ τον Ιούνιο έχει ευρωεκλογές. Αυτές δεν θα είναι καθόλου εύκολες μάχες, αν δεν καταφέρουμε να ανακόψουμε τη φθορά και να αντιστρέψουμε την τάση, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν τις ευκαιρίες που τους δίνει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα για να περάσουν στη δεύτερη θέση όχι στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της επόμενης τετραετίας, αλλά στις ευρωεκλογές του 2024.
Ποντάρουν πολύ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή, όπως εκτιμούν, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει αποδείξει την ικανότητά του να χτίζει «δίκτυα» στην περιφέρεια. Παραδέχονται, ωστόσο, πως το ΠΑΣΟΚ ακόμα χωλαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και πως για να κερδίσει το στοίχημα της δεύτερης θέσης θα πρέπει να βελτιώσει την απήχησή του στα λαϊκά στρώματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αποφύγει μια νέα συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και γι’ αυτό ο Ν. Ανδρουλάκης αποκλείει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, ακόμα και αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.