Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ εξαιτίας των ιπτάμενων αντικειμένων που έχουν βρεθεί να ίπτανται στους ουρανούς της Αμερικής αλλά και του Καναδά.
Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν καταρρίψει 4 ύποπτα αντικείμενα, ανάμεσά τους, ένα μπαλόνι από την Κίνα.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα μπαλόνια της Κίνας είναι ο καθηγητής Γου Ζε. Σύμφωνα με τους New York Times, ο καθηγητής είναι ιδρυτής σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε ποινή από την αμερικανική κυβέρνηση για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.
Ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και σε όλη του τη καριέρα έως και σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεων του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού.
Ο Κινέζος καθηγητής επί 20 και πλέον χρόνια πειραματίζεται και ερευνά τα πτητικά μέσα, όπως τα μπαλόνια μεγάλων υψομέτρων. Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων. Ο καθηγητής Γου άφησε το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει το γύρο του κόσμου σχεδόν και, οπωσδήποτε, να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο Γου Ζε είχε δηλώσει τότε, πανευτυχής, ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σσ: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς.
Η ανακοίνωση του καθηγητή αποτελεί μέρος ενός συνόλου αποδεικτικών στοιχείων που αποκαλύπτουν με νέες λεπτομέρειες το εύρος των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αερόπλοια μεγάλου υψόμετρου για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στη γη, με γνώμονα τόσο τις εγχώριες όσο και τις στρατιωτικές ανάγκες. Οι αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, οι ακαδημαϊκές μελέτες και οι ομιλίες αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο Γου Ζε υπήρξε πρωταγωνιστής στις προσπάθειες ανάπτυξης των μπαλονιών της Κίνας.
real.gr