Aποδοκιμασίες στον Ερντογάν για τον σεισμό – Οργή στην Τουρκία
1 year, 9 months ago
6

Όσο περνούν οι ώρες, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς μεγαλώνει, ενώ αβοήθητοι δηλώνουν κάτοικοι σε πολλές περιοχές.

Οργή επικρατεί στην Τουρκία κατά του Ερντογάν, λόγω της διαχείρισης της κρίσης, με τους δυο μεγάλος φονικούς σεισμούς, την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.992 νεκροί από τα χαλάσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού συνολικά ξεπέρασε τους 12.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.

Πολλοί Τούρκοι εξέφρασαν την οργή τους στο διαδίκτυο για την απουσία επαρκούς βοήθειας στη νοτιότερη επαρχία Χατάι, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι οι διασώστες απέτυχαν να φτάσουν έγκαιρα στην περιοχή.

Έντονη κριτική ασκείται και από την αντιπολίτευση. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Ο Κιλιτσντάρογλου μάλιστα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες. Όμως οι κάτοικοι σε πολλές κατεστραμμένες πόλεις εξέφρασαν οργή και απόγνωση για την αντίδραση των Αρχών στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Οργή στην Τουρκία για τον «φόρο σεισμού»

Ο Guardian γράφει ότι ο θυμός έχει αυξηθεί στην Τουρκία για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των Αρχών στον ισχυρό σεισμό, με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται δραματικά.

Παράλληλα το BBC αναφέρει ότι η οργή αυξάνεται για τον «φόρο σεισμού» που εισπράττεται από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999.

Παρά την κρίσιμη ανάγκη να προσεγγιστούν γρήγορα οι επιζώντες, καμία ομάδα διάσωσης δεν έφτασε στην πόλη Γκαζιαντέπ τις πρώτες 12 ώρες μετά την καταστροφή, αναγκάζοντας τους συγγενείς των θυμάτων και την τοπική Αστυνομία να καθαρίσουν τα ερείπια με τα χέρια, δήλωσαν μάρτυρες στο AFP.

«Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας, που έχουν συγκεντρωθεί από το 1999;», δήλωσε στο AFP ο Τζελάλ Ντενίζ, 61 ετών. Ο αδερφός και τα ανίψια του παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ερντογάν: «Απάντηση» με 495 ευρώ ανά σεισμόπληκτη οικογένεια

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει πλέον στο φυσιολογικό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμανμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ενισχύσει με έκτακτο επίδομα 495 ευρώ κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός εδώ και δεκαετίες προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και δρόμους και την κατάρρευση πάνω από 6.400 κτιρίων.

Καλεντερίδης στον Realfm 97,8: Στην Τουρκία σχολιάζουν με χλεύη το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν

«Πρέπει αρχικά να δούμε αν θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία, την ημερομηνία που έχουν εξαγγελθεί. Αφενός υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω του σεισμού. 12 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σεισμόπληκτοι. Αφετέρου έχει χαλάσει το παιχνίδι που είχε στήσει ο Ερντογάν» δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης.

«Οι σεισμοί του 1999 ήταν που είχε βγει ο Ερντογάν, το είχε πει και ο παλιός διευθυντής της Ζαμάν. Είχε πει “με σεισμός ήρθες, με σεισμό θα φύγεις”. Επίσης, επειδή μιλάω με ανθρώπους στην Τουρκία, το AKP έχει πάρει γραμμή, λένε ήταν θέλημα του Αλλάχ ο σεισμός. Αλλά ήταν θέλημα του Αλλάχ να χτιστούν οι πολυκατοικίες από φιλικούς προς τον Ερντογάν επιχειρηματίες χωρίς σίδερα και χωρίς αντισεισμική μελέτη; Εκεί, απαντούν γιατί ανακατεύετε τον Αλλάχ με τέτοια» περιέγραψε.

«Να δούμε τι συμβαίνει με την ελληνική αποστολή εκεί, είδα δύο δημοσιεύσεις Τούρκων που λένε ότι προσφέρθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να στείλει συνεργείο και το απέρριψαν οι τουρκικές αρχές. Από κάτω όλα τα σχόλια επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση που δεν έδωσε την άδεια. “Θα έσωζαν ανθρώπους”, λένε, “γιατί δεν τους αφήσατε;”. Αν δείτε με τι χλεύη σχολιάζουν το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” του Ερντογάν και πώς αποθεώνουν την παρουσία των Ελλήνων εκεί οι Τούρκοι, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξει η στόχευση των Τούρκων» σχολίασε ο κ. Καλεντερίδης.

«Βομβάρδισαν 1,5 ημέρα μετά τον σεισμό τους Κούρδους στο Tall Rifat, σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν αλλάζει το τουρκικό κράτος» ανέφερε.

«Ήταν σωστή κίνηση να στείλουμε βοήθεια, τουλάχιστον βγάλαμε το δηλητήριο που χύθηκε από τον Ερντογάν και από την προπαγάνδα στο μυαλό και στην ψυχή εκατομμυρίων Τούρκων. Αντικαταστάθηκε με την λογική. Αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι που έκλαιγε ένας Έλληνας που έσωσε το παιδί. “Κοιτάξτε τον κλαίει, δεν υποκρίνεται” είπαν. Ήταν τεράστια η επίδραση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή» επεσήμανε.

«Το 1999 η διπλωματία των σεισμών λειτούργησε γιατί ήταν συντεταγμένη η Δύση, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, στην κατεύθυνση του εφελκυσμού της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Άρα τότε η διπλωματία των σεισμών λειτούργησε συμπληρωματικά σε μια τάση που υπήρχε στη Δύση» συμπλήρωσε.

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας θα αμβλυνθεί το επόμενο διάστημα» κατέληξε.

 

 

Aκούστε το ηχητικό 

00:00/00:00

 

 

Πριν και μετά τον σεισμό στην Τουρκία: Σοκάρουν εικόνες από δορυφόρο

Το εύρος της καταστροφής που προκάλεσαν τα φονικά Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία απεικονίζουν δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Maxar Technologies. Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Σε ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές από τις δορυφορικές εικόνες φαίνονται οι δρόμοι να είναι μπλοκαρισμένοι από οχήματα έκτακτης ανάγκης

Δείτε φωτογραφίες που δημοσίευσε η Maxar από τις πόλεις Νουρντάγκι και Ισλάχιγιε του Γκαζιάντεπ, πριν και μετά τα φονικά Ρίχτερ.

Η πόλη Νουρντάγκι

Η πόλη Ισλάχιγιε

Συγκλονίζουν τα βίντεο από διασώσεις

Η εικόνα νεογέννητου που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια και πατέρα που σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το άψυχο σώμα της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο πλάκες τσιμέντου, δείχνουν τη φρίκη του σεισμού.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι “κρίσιμες” για την ανεύρεση επιζώντων.

Το πρωί της Τετάρτης διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό μετά από 52 ώρες ένα αγόρι 8 χρονών που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του σπιτιού του στην περιοχή Χατάι της Τουρκίας.

Περίπου την ίδια ώρα ένα παιδί μόλις ενός έτους εντοπίστηκε ζωντανό αν και τραυματισμένο από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Σανλιούρφα.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. “Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας”, είπε.

«Πού είναι το κράτος;»

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

“Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (…) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

“Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”, διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. “Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι”, λέει και συνεχίζει: “Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως”.

Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. “Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;”, ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Διεθνής βοήθεια

Οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών έφτασαν την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.

Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή “όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή”. Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το ”καθεστώς” της Δαμασκού.

Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

real.gr