Την ευγνωμοσύνη τους στην Ελλάδα εκφράζουν πλήθος Τούρκων χρηστών του Τwitter για την άμεση παροχή βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές στη χώρα μας από τουρκικά ΜΜΕ.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας έχει διασώσει πέντε άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών, δύο κορίτσια 9 και 7 ετών και μια κοπέλα 20 ετών.
Το CNN Turk χαρακτηριστικά κάνει συνεχείς αναφορές μόνο στην Ελλάδα εν μέσω επιχειρήσεων διάσωσης και μάλιστα την ώρα που οι προσπάθειες των μελών της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις.
Δείτε το βίντεο:
Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανή από τα συντρίμμια τη νεαρή Αϊρίν
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι άνδρες της ΕΜΑΚ έδιναν μάχη να ανασύρουν μια νεαρή γυναίκα, την Αϊρίν και τελικά τα κατάφεραν. Η 20χρονη εντοπίστηκε ζωντανή στα συντρίμμια ενός κτιρίου στην πόλη Χατάι στην Τουρκία, ενώ βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για περισσότερες από 48 ώρες. Η ίδια είχε ζητήσει νωρίτερα από τους διασώστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της, προκειμένου να την απεγκλωβίσουν.
Δείτε βίντεο από τη διάσωση:
Δραματικές ώρες κάτω από τα συντρίμμια
Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά την διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας που τελικά διασώθηκε, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.
Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και επί ώρες της κρατούσαν το χέρι και της έδιναν κουράγιο. Ταυτόχρονα προσπαθούσαν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ προχωρούσαν στη μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.
Στη μάχη ρίχνεται και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποια αποτελείται από 15 μέλη, ανάμεσά τους και διασώστες του ΕΚΑΒ. Επίσης πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών
Ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ σε Αδανα και Αλεξανδρέττα κάνει το γύρο της Τουρκίας, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, να επιλέγει ως πρώτο θέμα του τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών. Ενδεικτικό είναι ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί.
Με τον τίτλο, «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελληνική Μονάδα Ειδικής Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα. Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τον 50χρονο πατέρα και την 6χρονη κόρη. Η χαρά που αισθάνθηκε η ελληνική ομάδα όταν έβγαλαν ζωντανό το κοριτσάκι από τα ερείπια άξιζε να την δει κάποιος. Οι ελληνικές ομάδες, που αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους».
Όλα τα tweets που έγιναν viral
Πλήθος αναρτήσεων με τις οποίες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών στην παροχή βοήθειας στην Τουρκία μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη χώρα έχουν δημοσιοποιήσει εκατοντάδες Τούρκοι χρήστες του Twitter.
Πολλοί είναι αυτοί που στέκονται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μουσουλμανικών χωρών δεν έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν την Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα και το Ισραήλ, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να συνδράμουν παρόλο που δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες με την Άγκυρα σε επίπεδο διμερών σχέσεων.
«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Tesekkürler Yunanistan): Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνον τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για τη συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.
«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».
«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»
«Όταν έβγαλαν τους ανθρώπους μας από κάτω από τα ερείπια, ξέσπασαν από ευτυχία σε κλάματα. Ο πόνος δεν έχει θρησκεία, ό,τι κι αν πιστεύεις. Τα δάκρυα έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Ευχαριστώ Ελλάδα.»
«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Οι υπεραιωνόβιοι γείτονές μας. Η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ελλάδα ο γείτονάς μας που ήρθε ξαφνικά σε βοήθεια ένα βράδυ»
«Η ιστορία θα γράψει ότι η Ελλάδα, όχι το Κατάρ, έσπευσε να βοηθήσει. Σε ευχαριστώ γείτονα!»
«Μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου εδώ και χρόνια και τώρα συνειδητοποίησα ότι είστε πιο αλτρουιστές από τους μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές μας, σε ευχαριστώ Ελλάδα, σας ευχαριστώ φίλοι».
«Φίλος είναι αυτός που βρίσκεται μαζί σου στα δύσκολα. Ευχαριστώ Ελλάδα»
Ένας χρήστης αναπαράγει το tweet του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με την αναχώρηση του C-130 με την ΕΜΑΚ και την ανθρωπιστική βοήθεια:
Δύο σημαίες, ένας χάρτης και ένα απλό «ευχαριστούμε, γείτονα» από αυτόν τον χρήστη:
Ευχαριστίες και στα ελληνικά:
«Άραγε ντρέπονται οι πολιτικοί που διασπείρουν μίσος κατά της Ελλάδας και του Ισραήλ;»