«Έχω περάσει όλα τα κόκκινα φανάρια στη Συγγρού για μια τυρόπιτα».
ΟΜπάμπης Στόκας μίλησε μεταξύ άλλων για τη ζωή του, τη δημιουργία και τη διάλυση των Πυξ Λαξ, τα δύσκολα εφηβικά του χρόνια στο Μενίδι, ενώ αναφέρθηκε και στις προσωπικές του συνεργασίες με τον Σάκη Ρουβά και την Άννα Βίσση.
Προσωπικά δήλωσε πως δεν έχει κυνηγήσει επισταμένα την επιτυχία: «Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τις στιγμές της επιτυχίας. Προσπαθούσα να ξεχάσω τις μεγάλες στιγμές γιατί έπρεπε να τις ξεχάσω. Όταν μένεις στα ”μεγάλα” μετά κάνεις και ”μικρά” τα οποία είναι και αυτά μεγάλα. Είναι ένας αγώνας η επιτυχία, ο οποίος πολλές φορές δεν είναι και το καλύτερο γιατί δεν θα είσαι ακριβώς ο εαυτός αν θες να είσαι πάντα επιτυχημένος. Μου αρέσει η αποτυχία», είπε ο Μπάμπης Στόκας μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε πως είναι συμφιλιωμένος με με την αποτυχία.
Η δημιουργία και η διάλυση των Πυξ Λαξ
Ο Μπάμπης Στόκας αναφέρθηκε στη γνωριμία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, με τον οποίο βρέθηκαν στις «μάχες» που έκαναν τότε οι γειτονιές τους και ταίριαξαν από μικροί, καθώς αυτό που τους ένωνε ήταν η ίδια αγωνία για τη μουσική.
«Το πρώτο όνομα των Πυξ Λαξ ήταν ”Παναγία βοήθα”. Μας το είχε βγάλει μια γιαγιά γιατί κάναμε πρόβα σε ένα στουντιάκι και ερχόταν και έλεγε ”Παναγία βοήθα ρε παιδιά, σταματήστε”». Η πρώτη τους συναυλία τους τρόμαξε: «Με το όνομα Πυλ Λαξ υπήρχε πρόβλημα γιατί κανείς δεν καταλάβαινε τι σημαίνει. Είχα γράψει χαρτάκια και τους τα έδινα. Στην πρώτη συναυλία των Πυξ Λαξ ήμασταν σε ένα σχολείο με 300-400 άτομα και έβλεπα κάτι τύπους να κρατάνε ντομάτες, ζαρζαβατικά και είχα μείνει. Ευτυχώς δεν τα φάγαμε γιατί έπρεπε να γλιτώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Βέβαια όπως είπε «μπαμπάς» τους ήταν πάντα ο Μάνος Ξυδούς μαζί με τον οποίο έκαναν ένα από τα ωραιότερα μουσικά ταξίδια.
Όταν αποφάσισαν να διαλύσουν τους Πυξ Λαξ το έκαναν όλοι μαζί: «Αγαπούσαμε πολύ την μπάντα αυτή. Παρατηρήσαμε πώς κάποιες Παρασκευές ο κόσμος που παίζαμε ήταν πολύ κάτω. Θεωρήσαμε ότι μας βαριόντουσαν. Αποφασίσαμε όλοι μαζί να σταματήσουμε αυτή την μπάντα. Το 2004 είχαμε πει ότι θα ξαναβρισκόμασταν το 2014 αλλά έγινε νωρίτερα και δεν το περιμέναμε ότι θα πάει τόσο καλά. Με τον Φίλιππο είναι σαν να μην περνάει ο καιρός. Υπήρξε περίοδος που κάναμε ένα χρόνο να βρεθούμε αλλά όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο ήταν σαν να είχαμε βρεθεί χθες. Όταν έφυγε ο Μάνος Ξυδούς ήταν σαν να έφυγε ο ”μπαμπάς”. Εάν ήταν εκείνος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μπορούσε να κοντρολάρει ό,τι δεν μπορούσαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μιλώντας για τους Πυξ Λαξ, ο Μπάμπης Στόκας αναφέρθηκε και στην απόφαση να μπει ένα τέλος στο συγκρότημα το 2003. «Αγαπούσαμε πάρα πολύ αυτή την μπάντα γιατί μας έδωσε πάρα πολλά πράγματα, αλλά παρατηρήσαμε ότι κάποιες Παρασκευές που παίζαμε ο κόσμος ήταν πιο ‘κάτω’. Θεωρήσαμε ότι μάλλον αρχίζουν να μας βαριούνται λιγάκι. Και εμείς όμως είχαμε αρχίσει να βαριόμαστε γιατί παίζαμε πάρα πολύ. Θυμάμαι ότι έπαιζα 300 μέρες τον χρόνο. Και αποφασίσαμε και πολύ καλά κάναμε να σταματήσουμε αυτή τη μπάντα. Ήταν ιδέα όλων μας. Κάναμε τη μεγάλη περιοδεία το 2004 και ουσιαστικά αυτό ήταν το τέλος», δήλωσε.
Η συνεργασία με τον Σάκη Ρουβά και την Άννα Βίσση
Η συνεργασία με τον Σάκη Ρουβά προέκυψε μετά από παρόμοιες συνεργασίες ροκ και ποπ stars του εξωτερικού. Όμως ο Μπάμπης Στόκας παραδέχτηκε πως τελικά ήταν λάθος: «Όσον αφορά για τον Σάκη Ρουβά νομίζω ότι ήταν ένα λάθος για πολλούς λόγους. Μετά, όσον αφορά την Άννα, ήταν ένα τραγούδι, που άκουσα εγώ στην Καλαμάτα με έναν φίλο μου και λέω α τι ωραίο ντουέτο να το έκανα με την Άννα κι έτσι το έκανα», συμπλήρωσε.
«Έχω περάσει όλα τα κόκκινα φανάρια στη Συγγρού για μια τυρόπιτα»
Επιπλέον, ο δημοφιλής μουσικός αναφέρθηκε, στις τρέλες που έχει κάνει σε νεαρή ηλικία αποκαλύπτοντας: «Πήγαινα πιτσιρικάς στη Συγγρού με μηχανάκια, τότε είχε φανάρια η Συγγρού, και εγώ τα πέρναγα όλα με κόκκινο για μια τυρόπιτα σε στοίχημα. Δεν σκεφτόμουν ότι θα πέθαινα εγώ, ότι θα σκότωνα κάποιον άλλον άνθρωπο. Ήταν μια περίοδος που προσπάθησα να την ξεχάσω στο κεφάλι μου. Αλλά αυτό μου έκανε πολύ καλό γιατί αυτά τα ένστικτα μου βγήκαν στο τραγούδι που είναι βιωματικό».
real.gr