Συνεχίζονται οι έρευνες των βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο Qatargate που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο και οδήγησε σε συλλήψεις αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Εύας Καϊλή που βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές του Χάρεν.
Υπενθυμίζεται ότι η Eλληνίδα ευρωβουλευτής και ο πατέρας της έδωσαν συμπληρωματική κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή την Τετάρτη, ενώ η Εύα Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει στα νέα στοιχεία που έχει εντοπίσει η βελγική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών, η ίδια θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκισή της.
Την ίδια ώρα, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αποκαλύπτοντας ότι στις 19 Ιανουαρίου, θα αποκαλυφθούν εξελίξεις πολύ σοβαρές για την εν λόγω υπόθεση που θα φέρουν επιπτώσεις.
Όσο για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, τόνισε ότι το δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει την εισαγγελική πρόταση και μπορεί να καταδικάσει ή να αθωώσει τον ηθοποιό για όλες τις πράξεις. Στο δικαστήριο, είναι 3 δικαστές και η πλειοψηφία είναι ένορκοι, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη, ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Όπως επεσήμανε είναι πολύ σημαντικό το ότι η πρόταση της εισαγγελέως «κινήθηκε στα πλαίσια της κοινής λογικής». Στην ερώτηση εάν η σημερινή πρόταση ήταν απόφαση, τι ποινες θα επέφερε ο δικηγόρος είπε: «Το πλαίσιο ποινής όσον αφορά τις απόπειρές είναι από 2 έως 8 χρόνια κάθειρξη. Εάν είχαμε και ένα έλαφρυντικό που ενδεχομένως θα αναγνώριζε το δικαστήριο, θα είχαμε πάλι 8 χρόνια κάθειρξη έως έναν χρόνο φυλάκιση».
Οι διάλογοι της Καϊλή με τον ανακριτή – Τι είπε για Τζόρτζι, Παντσέρι και τα χρήματα
Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι διάλογοι που είχε η Εύα Καϊλή με τις Αρχές κατά την πρώτη της κατάθεση στις 10 Δεκεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή μετά τη σύλληψή της.
Η ευρωβουλευτής δέχτηκε «χιονοστιβάδα» ερωτήσεων, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις κινήσεις της μετά τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ παραδέχτηκε δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, παρουσία του συντρόφου της.
«Αφού συνελήφθη ο άντρας μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Βρήκα τον υπολογιστή του και το τηλέφωνό του. Κάλεσα λοιπόν τον πατέρα μου που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα», ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω για τα χρήματα αλλά το έκανε ο άνδρας μου»
Οι ανακριτές προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να μάθουν τι γνώριζε για τα χρήματα η Εύα Καϊλή.
Ανακριτής: Ήξερες τι έχει μέσα;
Εύα Καϊλή: Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ταραμπέλα και μετά με την Μαρί Αρένα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντάει ο Πάντσερι. Ο Πάντσερι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του γιατί τα ιταλικά μου δεν είναι καλά..
Ανακριτής: Πώς εξηγείτε ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;
Εύα Καϊλή :Δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.
Την ώρα που κατέθετε η Εύα Καϊλή η αστυνομία είχε ήδη συλλάβει τον πατέρα της.
Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;
Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και η αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο.
Οι συναντήσεις με τους Καταριανούς
Οι ανακριτές παραθέτουν στοιχεία από τις συναντήσεις του δικτύου του Παντσέρι με Καταριανούς και η Εύα Καϊλή καλείται να απαντήσει.
Ανακριτής: Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν πολλά ανακριτικά στοιχεία για διαφορετικά πρόσωπα. Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι πήγατε δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Louise STEINGENBERGER με τον σύντροφό σας. Είδαμε ότι ήρθατε σε επαφή, σ’αυτές τις συναντήσεις, με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πείτε ποιον γνωρίσατε και ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων;
Εύα Καϊλή: Συνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ που συνήθως μιλάει αραβικά και η μετάφραση γίνεται στα γαλλικά. Ο Φραντσέσκο μετέφρασε από τα γαλλικά στα αγγλικά για μένα. Αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφοριας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί μου σε αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι τους γνώρισε αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις.
«Μου είχαν προτείνει πολύ καλύτερα αμειβόμενες δουλειές»
Αμέσως μετά η Εύα Καϊλή περιγράφει στους ανακριτές τη σχέση Παντσέρι – Τζόρτζι.
Εύα Καϊλή: Δεν ξέρω τα μυστικά της σχέσης Παντσέρι και Φραντσέσκο, μιλούν ιταλικά ή γαλλικά. Βλέπονται και κάνουν παρέα μαζί αλλά εκτός από το ότι λένε «πώς είσαι;», δεν μίλησαν ποτέ για κάτι συγκεκριμένο. Πριν από αυτό, δεν σκέφτηκα ποτέ από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα. Δεν έλεγξα τον υπολογιστή του ή τα πράγματά του μέχρι χθες. Χθες (9/12) κοίταξα γιατί ήξερα ότι ο Αντόνιο του είχε δώσει ένα χαρτοφύλακα και τώρα ήταν μεγαλύτερος. Ο Αντόνιο ερχόταν για καφέ ακόμα κι όταν δεν ήμουν στο σπίτι. Ο Αντόνιο και ο Φραντσέσκο έχουν πολύ στενή σχέση. Εμπιστεύτηκα τον Φραντσέσκο γιατί ήταν πάντα πολύ προσεκτικός και πολύ ακριβής. Μου είχαν προτείνει 2 ή 3 φορές πολύ καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, αλλά το βασικό κριτήριο για μένα δεν είναι ο μισθός.
real.gr