Όπως έγραψε η Realnews της Κυριακής σε εκτενές ρεπορτάζ, η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα δύσκολο εξάμηνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ένταση στο κόκκινο.
Ενόψει των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο και της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κυβέρνηση θεωρούν όλα τα ενδεχόμενα πιθανά, ακόμα και αυτό μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης. Αλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος καλλιεργούν και συντηρούν σχεδόν καθημερινά ένα πολεμικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα.
Επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου εκτιμούν ότι η Αγκυρα σχεδιάζει ακόμα περισσότερες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο για τη νέα χρονιά. Σχέδιο για την… από αέρος αύξηση των πιέσεων στο Αιγαίο, μέσα στο 2023, έχει η Αγκυρα, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να κρατηθεί στην εξουσία»
Την ίδια ώρα, το Politico, κάνει λόγο για «αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να κρατηθεί στην εξουσία», ενώ αναλύοντας τη στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζει ότι το 2023 θα τα παίξει όλα για όλα έχοντας μπροστά του το ορόσημο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου.
Έχοντας πλήξει σημαντικά την τουρκική οικονομία και εξαθλιώσει τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε πλουτίσει, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σέρνει τώρα την Τουρκία προς έναν αχρείαστο πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του, σημειώνει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.
«Ας ελπίσουμε να αποτύχει» γράφει ο Paul Taylor εξηγώντας ότι «έχοντας συντρίψει την τουρκική οικονομία και εξαθλιώσει τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε ανεβάσει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του».
Για πρώτη φορά από τότε που το συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει μια σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής, λέει το Politico.
Μάλιστα, το Politico εξηγεί ότι «παρά την αντίθεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας, ο Ερντογάν απειλεί με να εισβάλει στη Συρία για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στα νότια σύνορα της Τουρκίας, βάλλοντας κατά των Κούρδων μαχητών που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέεται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Παράλληλα, ο Ερντογάν απειλεί να επιτεθεί στη σύμμαχο του στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, επικαλούμενος διαφωνίες για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, και την υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Το Politico σημειώνει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι «εξαιρετικά απίθανο».
Η Δύση αναμφίβολα θα ανακουφιζόταν βλέποντας τον Ερντογάν να φεύγει, υποστηρίζει το Politico. Αλλά οι κυβερνήσεις διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο και προσφέρουν απογοητευτικά λίγη δημόσια βοήθεια στην αντιπολίτευση, παρόλο που «προσεύχονται σιωπηλά για μια πιο μετριοπαθή, φιλοδυτική Τουρκία τον Ιούνιο», καταλήγει το δημοσίευμα.
Με νέα ατζέντα για την εξωτερική πολιτική
Αλλαγή ύφους και προσπάθεια νέας προσέγγισης με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ θα είναι, όπως εκτιμάται, οι βασικοί πυλώνες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.
Αυτό εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η Realnews στην Τουρκία, που αναμένουν ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να βρει στήριγμα στην Ε.Ε. για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της χώρας.
Συνεπώς, όπως εκτιμούν τα ίδια πρόσωπα, η αντιπολίτευση θα κινηθεί, την πρώτη περίοδο τουλάχιστον, με γνώμονα την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης, αλλά και στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Στους κόλπους της αντιπολίτευσης έχει αποκρυσταλλωθεί η άποψη ότι η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη από μια νέα εξωτερική πολιτική, η οποία θα αποφεύγει τις εντάσεις και τις μετωπικές συγκρούσεις, ενώ παράλληλα «θα είναι συνεπής και θα βασίζεται σε θεσμούς και όχι σε προσωπικές σχέσεις».
Για τα ελληνοτουρκικά, αυτό που αναμένεται είναι μια αλλαγή ύφους, καθώς εκτιμάται ότι η αντιπολίτευση δεν θα υιοθετήσει τις απειλές εις βάρος της Ελλάδας και θα προσπαθήσει να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται αλλαγή στις πάγιες θέσεις της Αγκυρας.
Καταλυτικός παράγοντας για τα ελληνοτουρκικά θεωρούνται οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το πώς αυτές θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές.