Οι βελγικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος της Εύας Καϊλή, η οποία συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές του Χάρεν μαζί με συγκρατούμενες που έχουν σκοτώσει ή βιάσει.
Στην κορυφή της λίστας των εμπλεκόμενων του σκανδάλου Qatargate βρίσκεται ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντρέα Κοζολίνο, στα θέματα Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής.
Ο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεσή του, φέρεται να έδειξε ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου διαφθοράς τον ιδρυτή της ΜΚΟ, Fight Impunity, και πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, υποστηρίζοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν ήξερε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν.
«Οι Βέλγοι δικαστές πιστεύουν πως η Καϊλή γνώριζε»
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, ο οποίος καλύπτει την υπόθεση για λογαριασμό της ιταλικής La Repubblica, οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, είπε ότι ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη βελγική Δικαιοσύνη, δίνοντας ονόματα και στοιχεία, με στόχο να πετύχει συμβιβασμό για ευνοϊκότερη ποινή. Μιλώντας στον Alpha, ο Φοσκίνι, ανέφερε ότι η σύλληψη της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό πλάνο των Βέλγων εισαγγελέων, όταν όμως βρέθηκαν τα χρήματα στο σπίτι της, δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο χρηματισμού βρίσκονταν μαζί σε πάρτι, που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ, γεγονός που δείχνει την «ασυδοσία» τους.
Το οικόπεδο «φιλέτο» στον οικισμό Υστέρνι στην Πάρο
Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, πριν από τη σύλληψή τους, είχαν αγοράσει ένα οικόπεδο «φιλέτο» στον οικισμό Υστέρνι στην Πάρο, εννέα στρεμμάτων. Στόχος του ζευγαριού ήταν να δημιουργήσει εκεί το δικό του «ησυχαστήριο» όπου θα απολάμβαναν τα καλοκαίρια με την κόρη τους, Αριάδνη.
Πρόκειται για ένα ακίνητο σε προνομιούχο θέση, μόλις 650 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, με απεριόριστη θέα. Σύμφωνα με τον Alpha, ο αρχιτέκτονας μηχανικός που συνάντησε το ζευγάρι το καλοκαίρι, υποστήριξε ότι είχαν συμφωνήσει να χτιστεί στο σημείο μία διώροφη κατοικία με ξενώνες και πισίνα. Το κόστος της ανέγερσής της θα έφτανε περίπου στις 300.000 με 400.000 ευρώ. «Από ότι ξέρω, η κα Καϊλή πήρε το οικόπεδο 300.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Από το 2011 οι επαφές Παντσέρι και Τζόρτζι με μυστικούς πράκτορες από το Μαρόκο
Για «παιχνίδι κατασκόπων», αλλά και για ύπαρξη ακόμη μεγαλύτερων «μαύρων» ποσών κάνουν λόγο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η γαλλική Monde, συνδέοντας την έρευνα των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς με το Μαρόκο, με αυτή του Qatargate.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο προσκήνιο βρίσκεται ο ρόλος του Ραμπάτ στη Δυτική Σαχάρα και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Το Μαρόκο θέλει η ΕΕ να μην πατήσει πόδι σε αυτό το κομμάτι της Αφρικής και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Έτσι, Μαρόκο και Ντόχα κατάφεραν να διεισδύσουν μέσω πακτωλού χρημάτων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Ευρωκοινοβουλίου, με την αρχή του σκανδάλου να προσδιορίζεται πριν πέντε μήνες.
Τα… πλοκάμια του Qatargate στο Μαρόκο
Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της βελγικής Le Soir, η ίδια εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς σκοπούς από τις κυβερνήσεις του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου, με τον φάκελο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περιέχει τεκμήρια για «σύνδεση» μεταξύ Μαρόκου και του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εστιάσει πρωτίστως την προσοχή τους στην υπηρεσία κατασκοπείας και αντικατασκοπείας DGED της βορειοαφρικανικής χώρας, καθώς υπήρξαν σαφείς απόπειρες όχι μόνο παρέμβασης αλλά και διαφθοράς στην Ευρώπη από τρίτη χώρα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που μπόρεσαν να συμβουλευτούν η Le Soir και η La Repubblica, οι Παντσέρι, Κοτσολίνο και Τζόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και με τον Abderrahim Atmoun, πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία.
Μάλιστα, η εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο περί «κλίκας» και τονίζει πως οι ερευνητές είναι σίγουροι πως Παντσέρι και Τζόρτζι μοιράστηκαν τα πάντα 50-50, με στόχο μετρητά και δώρα. Επίσης η La Repubblica διερωτάται: «Είναι ο Κοτσολίνο ο τρίτος άνδρας: δρούσε για χρήματα».
Σημειώνεται πως ο Τζόρτζι φέρεται να παραδέχτηκε ότι διαχειρίστηκε τις ταμειακές ροές του μαύρου χρήματος της δωροδοκίας, αναφέροντας τουλάχιστον δύο ονόματα – εκείνα των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα – που έλαβαν μετρητά.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι και αυτά που βρέθηκαν στο πλέον γνωστό τρόλεϋ που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή προέρχονταν από τις δουλειές που αυτός είχε κάνει μέχρι λίγο πριν τη σύλληψή του με τον Αντόνιο Παντσέρι.
Αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της Καϊλή
Αναλυτικά, η εφημερίδα αναφέρεται στη δεκάωρη απολογία του Τζόρτζι, ο οποίος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη ενώ προσπαθεί να σώσει την Καϊλή. Η Ελληνίδα πολιτικός φαίνεται, όταν είδε τα χρήματα, «να μην έλαβε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και να ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Έτσι ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο κούριερ, γιατί δεν υπήρχε άλλος» σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Από την πλευρά της, η κ. Καϊλή δηλώνει μέσω του δικηγόρου της ότι «δεν θα γίνει Ιφιγένεια» επιμένοντας να αρνείται οποιοδήποτε εμπλοκή με τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν σπίτι της, επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στον σύντροφο της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ειδικότερα, ο δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι «η βαλίτσα με τα χρήματα σπίτι της δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ» και συμπλήρωσε πως «όλες οι ενέργειες της κ. Καϊλή ήταν με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
real.gr