Μόσιαλος για Βρετανία: Αν τα έχουν χάσει τελείως θα ψηφίσουν Μπόρις Τζόνσον
2 years, 1 month ago
6

Τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά και την παραίτηση της Λιζ Τρας σχολίασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ερωτηθείς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για το πώς τελικά έχασε την κατάσταση από τον έλεγχό της η Λιζ Τρας και πόσο πιθανή εκτιμά μια πιθανή επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Πρωθυπουργία, σημείωσε:

«Η Λιζ Τρας έχασε τον έλεγχο, τον πολιτικό έλεγχο εντός του συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της ανακοίνωσης των ανορθόδοξων οικονομικών μέτρων. Η ίδια τα όρισε ως ανορθόδοξα οικονομικά, μέτρα μαζί με τον αποκτηθέντα υπουργό Οικονομικών που είχε ορίσει η ίδια. Τα μέτρα αυτά βέβαια δημιουργούσαν ένα τεράστιο έλλειμμα στην βρετανική οικονομία που θα έπρεπε να καλυφθεί μέσω εξωτερικού δανεισμού. Αντέδρασαν οι αγορές προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν θα μπορούσε να αντέξει προφανώς η Αγγλία αυτόν τον εξωτερικό δανεισμό. O συνυποψήφιος της στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος είχε προειδοποιήσει ότι όλα αυτά τα οποία είχε εξαγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας η κυρία Τρας ήταν ένα “παραμύθι”».

«Από ότι φαίνεται θα είναι υποψήφιος και θα πρέπει να συγκεντρώσει 100 βουλευτές για να τον υποστηρίξουν. Γιατί άλλαξαν οι κανονισμοί στο Συντηρητικό Κόμμα. Με βάση τους προηγούμενους κάθε υποψήφιος χρειαζόταν 20 βουλευτές. Τώρα χρειάζονται 100. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερους από τρεις υποψήφιους σε σύνολο 397.

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρότι είναι ένας χαρισματικός πολιτικός, παρόλα αυτά είπε και πάρα πολλά ψέματα. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα για να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Μεγάλη Βρετανία, το κορυφαίο ψέμα ήταν ότι η συνεισφορά της Μεγάλης Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πήγαινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει τότε το περίφημο λεωφορείο με τα 450 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα που θα γλίτωνε η Μεγάλη Βρετανία και θα το έδινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Είχαν υποσχεθεί ότι η Αγγλία θα γίνει φορολογικός παράδεισος».

«Ο κ. Τζόνσον όμως ελέγχεται ακόμα για ψέματα. Δεν ξέρουμε αν έχει πει αλήθεια ή όχι στο κατά πόσο έγιναν αυτά τα πάρτι στην πρωθυπουργική του κατοικία, αλλά ελέγχεται ακόμα από κοινοβουλευτική επιτροπή. Επομένως, υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν γι’ αυτό το ερώτημα, αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η έρευνα, παραιτήθηκαν πάνω από 50 υπουργοί και υφυπουργοί πριν από λίγους μήνες, επειδή δεν έδινε σοβαρές απαντήσεις και επειδή θεωρούσαν 50 υπουργοί και υφυπουργοί, μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας ότι δεν είναι επαρκής για πρωθυπουργός και να οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο από την κρίση. Πώς μπορεί ακόμα και αν εκλεγεί, αν τον ψηφίσουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος όπου ακόμα είναι δημοφιλής;».

Για το αν ο διχασμός που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος εκτιμά πως αντανακλά το διχασμό στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας, υπογράμμισε:

«Υπάρχουν πολλοί διχασμοί στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας. Ο διχασμός του Βορρά και του Νότου, ο οποίος είναι πολύ μεγάλος, έδωσε και τα στοιχεία. Υπάρχουν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, οι οποίες είναι μεγάλες. Ακόμα και στον Νότο υπάρχουν ισχυρές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, οι οποίες διευρύνθηκαν μετά το Brexit. Υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας, όπου αναθερμαίνονται οι κινήσεις για μία ανεξάρτητη Σκωτία, παρότι το θεωρώ απίθανο. Γιατί αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, όταν ρωτάνε τους Σκωτσέζους “θέλετε ανεξάρτητη Σκωτία;”, η πλειονότητα λέει ναι, αλλά όταν τους ρωτάνε “αν θέλετε να μείνετε ή να φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο;”, η πλειονότητα λένε ότι θέλουν να μείνουν.

Υπάρχουν όμως πολλές διαφορές και πολλοί διχασμοί. Η Μεγάλη Βρετανία υποφέρει αυτή τη στιγμή λόγω της ανεπάρκειας των πολιτικών του Συντηρητικού Κόμματος. Δεν υπάρχουν και ταλέντα πλέον πολλά. Γιατί με τόσους πρωθυπουργούς που άλλαξαν με τόσες διαμάχες εσωτερικές που είχαν την τελευταία εξαετία, έφυγαν και πάρα πολλοί πολιτικοί από τη μέση. Αλλά η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να είναι μια υπερδύναμη όσον αφορά την αμυντική της δυνατότητα όσον αφορά τη δυνατότητα που έχει στην ανώτατη εκπαίδευση, έχουμε 28 πανεπιστήμια στα πρώτα 200 όλου του κόσμου».

Ως προς το αν αυτή η κρίση έχει, ενδεχομένως, την αφετηρία της στην ψήφο υπέρ του Brexit, δήλωσε:

«Ήταν μια αρχή διαδικασίας αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία βασίστηκε πάλι στα “παραμύθια”, δηλαδή αυτά για το πώς θα διαθέσουν τα υποτιθέμενα πλεονάσματα που θα έχουν λόγω της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα γίνουμε μια χώρα που δεν θα υπάρχει καμία μικρή ρύθμιση πλέον του κράτους, όπου όλοι θα εισρεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία για να επενδύσουν κυρίως στις υποανάπτυκτες περιοχές του Βορρά.

Δεν τηρήθηκαν όλα αυτά και με δεδομένες και τις αντιθέσεις που υπήρχαν στο Συντηρητικό Κόμμα, αλλά και την ανεπάρκεια ηγεσίας που υπήρχε λόγω του Τζέρεμι Κόρμπιν, προσωπική μου άποψη, εντός του Εργατικού Κόμματος.

Δημιουργήθηκε αυτό το τεράστιο πολιτικό κενό στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής ηγεσία. Μπορεί να είναι βαρετός ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αλλά είναι επαρκέστατος. Επομένως, αν υπάρχει πολιτική αλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία, η Μεγάλη Βρετανία θα ξαναβρεί πάλι το δρόμο της ως μια ισχυρή χώρα».

Ερωτηθείς να προβλέψει τι θα γίνει τελικά στο συντηρητικό Κόμμα, είπε χαρακτηριστικά: «Αν ακόμα δεν “το έχουν χάσει τελείως”, θα πρέπει να ψηφίσουν τον κύριο Σουνάκ. Τώρα, αν “τα έχουν τελείως χαμένα” θα πάνε στον προηγούμενο πρωθυπουργό.