Ρωσία: Σύγχυση από τις φωτεινές στήλες στον ουρανό – Δοκιμή όπλου για δορυφόρους ή μετεωρολογικό φαινόμενο;
2 years, 1 month ago
6

Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει στη Ρωσία οι φωτεινές στήλες που καταγράφηκαν στον ουρανό τα προηγούμενα 24ωρα, κυρίως στην πόλη Μπέλγκοροντ, με άλλους να μιλούν για δοκιμή ενός όπλου λέιζερ για δορυφόρους και άλλους για φυσικό φαινόμενο.

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν την Τρίτη (4/10) και την Πέμπτη (5/10) δημοσιεύθηκαν στα social media οι σχετικές φωτογραφίες από κατοίκους της ρωσικής πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία.

Αυτό που έριξε «λάδι στη φωτιά» ήταν το γεγονός ότι η πηγή του φωτός δεν ήταν εμφανής, με κτήρια να καλύπτουν το κάτω τμήμα της φωτεινής δέσμης που χανόταν στον ορίζοντα.

Μια πρώτη θεωρία που αναπτύχθηκε ήταν ότι πρόκειται για κάποια στρατιωτική δοκιμή δεδομένου του γεγονότος ότι είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Στο Μπέλγκοροντ δοκιμάζουν το Peresvet» έγραψε κάποιος χρήστης του Twitter.

Κλείσιμο

Τη θεωρία αυτή υιοθέτησε εν μέρει η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, η οποία ανήρτησε βίντεο στο YouTube γράφοντας στη λεζάντα «δοκιμή ενός άκρως απόρρητου όπλου ή ένα απλό φυσικό φαινόμενο; Σε σύγχυση οι κάτοικοι του Μπέλγκοροντ».

Световые столбы переполошили жителей Белгорода
Πιο ένθερμη οπαδός της θεωρίας αυτής οι συντάκτες της εφημερίδας Moskovskij Komsomolets οι οποίοι σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοσή της έγραψαν ότι ο ρωσικός στρατός «χρησιμοποιεί τα τελευταία όπλα της ρωσικής δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι «λόγω των συνθηκών δεν θα το μάθουμε ποτέ αλλά αρκετοί είναι αυτοί που είδαν την λάμψη στον ουρανό».

Το Peresvet είναι ένα σύστημα στο οποίο αναφέρθηκε δημόσια ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 και το οποίο φέρεται να έχει τη δυνατότητα να «τυφλώνει» δορυφόρους σε απόσταση έως και 1.500 χλμ.

Russia's Peresvet combat laser destroys UAVs in five seconds

Άλλοι χρήστες των social media παρατήρησαν, πάντως, ότι θα ήταν δύσκολο να στοχεύει κινούμενους δορυφόρους μια ακτίνα που εκπέμπεται από σταθερό σημείο και έχει ευθεία κατεύθυνση.

Μια δεύτερη, λοιπόν, εκδοχή που αναπτύχθηκε είναι ότι η πηγή της φωτεινής στήλης ήταν κάποιο φυσικό φαινόμενο με την ονομασία light column ή light pillar.

Υπέρ της εξήγησης αυτής τοποθετήθηκε το ρωσικό μέσο RBC το οποίο επικαλέστηκε ειδικό στον καιρό ο οποίος είπε «αυτές οι φωτεινές στήλες που παρατηρούνται στον ουρανό είναι ένα οπτικό φαινόμενο στην ατμόσφαιρα στο οποίο έχουμε δώσει την ονομασία light column. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός σε παγωμένους κρυστάλους».

Όπως σημειώνει το Newsweek στην ανάλυσή του μετά τις ρωσικές μαρτυρίες, αυτό το φαινόμενο μπορεί να καταγραφεί όταν ο ήλιος ή το φεγγάρι είναι χαμηλά στον ορίζοντα είτε το ξημέρωμα είτε κατά τη δύση του ηλίου. Μια άλλη αιτία που μπορεί να συμβάλει είναι τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά τέτοια δεν καταγράφονται στο Μπέλγκοροντ.

belgorod

Υπέρ του φυσικού φαινομένου εκφράστηκε και ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Κλίματος και Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο πανεπίστημιο του Λιντς, Κεν Κόρσλοου στον οποίο απευθύνθηκε το Newsweek. «Τέτοιες εικόνες έχουμε όταν σύννεφα με παγωμένους κρυστάλους ευθυγραμμίζονται οριζόντια ώστε να λειτουργούν σαν καθρέφτης προς την ίδια κατεύθυνση πάνω από μια πηγή φωτός» είπε ο Βρετανός καθηγητής. «Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε πάγο. Οι θερμοκρασίες στην πόλη Μπέλγκοροντ είναι 11 βαθμοί Κελσίου που σημαίνει ότι αυτά τα σύννεφα πρέπει να είναι σε απόσταση 1χλμ. από το έδαφος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρόμοιες εικόνες στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και τότε τοπικά μέσα ενημέρωσης τις είχαν αποδώσει σε μετεωρολογικό φαινόμενο.

Το τελικό συμπέρασμα του Newsweek είναι ότι η πηγή της δέσμης φωτός που καταγράφηκε στο Μπέλγκοροντ δεν είναι σαφής αλλά πρόκειται πιθανότατα για μετεωρολογικό φαινόμενο.