Το Twitter και κάποια περιφερειακά MME της Ινδίας «κατάφεραν» να ξεκινήσουν πραξικόπημα στην Κίνα και να οδηγήσουν στη «σύλληψη» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η είδηση ταξίδεψε τόσο γρήγορα που το θέμα αναδείχθηκε στα κορυφαία trends του Twitter.
Μπορεί στην αρχή να επικράτησε, όπως είναι λογικό, αναστάτωση, ωστόσο οι φήμες δεν άργησαν να διαψευστούν και να αποδειχτούν fake news, σύμφωνα δε και με δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Πώς ξεκίνησαν οι φήμες για πραξικόπημα
Η εικασία περί πραξικοπήματος, την οποία δεν αναπαρήγαγε καμία αξιόπιστη πηγή, προέκυψε καθώς το Σάββατο έγινε περιορισμένο αριθμός εμπορικών πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστήριζαν ότι ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων και τα λεωφορείων από το Πεκίνο.
Ο ιστότοπος του αεροδρομίου Beijing Capital έδειξε όντως ότι αρκετές πτήσεις από την πρωτεύουσα της Κίνας είχαν ακυρωθεί- αλλά πολλές άλλες εξακολουθούσαν να είναι προγραμματισμένες ή έχουν ήδη προσγειωθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Newsweek.
Υπήρξαν, επίσης, αναφορές ότι οι αγώνες ακυρώθηκαν εν μέσω προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.
Ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φέρεται να δείχνει μια γραμμή στρατιωτικών οχημάτων μήκους έως και 80 χιλιομέτρων να κατευθύνεται προς το Πεκίνο εν μέσω αναφορών για στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ωστόσο, το βίντεο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού και δεν δείχνει αν η γραμμή των στρατιωτικών οχημάτων εκτείνεται σε μήκος 80 χιλιομέτρων. Δεν επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται προς το Πεκίνο στο πλαίσιο στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το υλικό φέρεται να έχει ληφθεί προ ημερών.
Τη φήμη τροφοδότησε και ο ινδός πολιτικός Subramanian Swamy, ο οποίος έγραψε στο Twitter στους 10 εκατομμύρια ακολούθους του το Σάββατο: «Νέα φήμη που πρέπει να ελεγχθεί: Xi Jingping σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο; Όταν ο Σι βρισκόταν πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη, οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υποτίθεται ότι απομάκρυναν τον Σι από υπεύθυνο του κόμματος για τον στρατό. Στη συνέχεια ακολούθησε ο κατ’ οίκον περιορισμός. Έτσι λένε οι φήμες».
Telegraph: Καμία απόδειξη, καμία πιθανότητα
Μετά από αρκετές ώρες, και προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας, η βρετανική εφημερίδα Telegraph, πάντως διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για πραξικόπημα, αναφέροντας πως ενδεχομένως η ένταση να οφείλεται στην τρίτη θητεία για την οποία ετοιμάζεται ο κινέζος πρόεδρος, ενώ τον επόμενο μήνα είναι το μεγάλο συνέδριο του Κουμμουνιστικού Κόμματος.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για πραξικόπημα στην Κίνα και ούτε λόγος να σκεφτόμαστε έστω και λίγο ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα» εκτιμά ο Nathan Ruser, ερευνητής για θέματα Κίνας.
Η δεκαετία του προέδρου, προσθέτει, δεν μπορεί να ανατραπεί επειδή ακυρώθηκαν κάποιες πτήσεις ή δε συμμετείχε σε κάποιες συνεδριάσεις.