Το ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας Claudia Kade στην Welt αναφέρεται στην πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) να εντάξει τη χώρα του ως μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης -όπως δήλωσε το Σάββατο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού στο Ουζμπεκιστάν- και στις αντιδράσεις από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και την αντιπολίτευση στη Γερμανία.
Ουπεύθυνος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Jürgen Trittin, εξέφρασε στη Welt την οργή του για την πρόθεση του Προέδρου Erdogan, ζητώντας μια ξεκάθαρη αντίδραση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.:
«Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. πρέπει να αναρωτηθούν για πόσο ακόμα θα τους αγνοεί ο Erdogan. H Τουρκία εμποδίζει την επίβλεψη του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κάνει εξορύξεις στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κάνει περισσότερα για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ό,τι η Κίνα. Ο Erdogan φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλει να ενταχθεί στον ΟΣΣ μαζί με το Ιράν», δήλωσε ο κ. Trittin, ο οποίος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια με αφέλεια μπροστά στα γεγονότα:
«Είναι καιρός για μια πιο στιβαρή πολιτική έναντι της Τουρκίας», υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι εφόσον καμία χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει «να εξεταστούν οικονομικά αναγκαστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Nils Schmid, θεωρεί την πρόθεση του Erdogan σοβαρό λάθος και ως ακόμα μία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας.
«Από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής θα ήταν άλλο ένα συμβολικό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τις αξίες της -ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Schmid.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Alexander Graf Lambsdorff, ήταν πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του, καθώς σχολίασε ότι ο ΟΣΣ είναι μια χαλαρή ένωση πολύ διαφορετικών χωρών με επίσης διαφορετικά συμφέροντα. Η δημοκρατική Ινδία είναι μέλος του Οργανισμού όπως επίσης οι δικτατορικές Κίνα και Ρωσία.
«Η Τουρκία, προσεγγίζοντας αυτές τις χώρες, θέλει να δείξει στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ότι ναι μεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της και αλλού», υποστήριξε ο κ. Lambsdorff, διευκρινίζοντας ότι ακριβώς επειδή ο ΟΣΣ έχει σαφώς μικρή δυνατότητα ενσωμάτωσης, το βήμα αυτό δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το βήμα αυτό του Erdogan είναι αποτέλεσμα παραλείψεων του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), με τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU, Johann Wadephul, να σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία υπό την ηγεσία του Erdogan επανειλημμένως έκανε βήματα που δημιουργούσαν αμφιβολίες για το αν η χώρα παίρνει στα σοβαρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
«Το φλερτ με τον ΟΣΣ πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Ο Οργανισμός έχει ξεκάθαρα άλλες αξίες και ιδέες για την τάξη πραγμάτων από ό,τι το ΝΑΤΟ, και επομένως στρέφεται εναντίον μας», προειδοποίησε ο κ. Wadephul.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν είναι δυνατόν να λοξοδρομεί και ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τις βασικές αξίες του ΝΑΤΟ.
«Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο προβληματικό είναι ότι ο Καγκελάριος Scholz μέχρι σήμερα δεν έχει χτίσει καλό και ανθεκτικό δίαυλο επικοινωνίας με τον Erdogan», δήλωσε ο βουλευτής του CDU.
Τέλος, ο μεν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke, Dietmar Bartsch, χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ, που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό το ΝΑΤΟ, την «αυτοαποκαλούμενη συμμαχία αξιών», ενώ ο επικεφαλής του ακροδεξιού AfD, Tino Chrupalla, υπερασπίστηκε τον Erdogan, λέγοντας ότι η Τουρκία προφανώς κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αναγνώρισε ότι χρειάζεται αρκετές πολιτικές επιλογές μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο.
«Αυτές τις εναλλακτικές τις έχουν αποκλείσει για τη χώρα μας κυρίως οι Υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού που προέρχονται από το κόμμα των Πρασίνων, απομένει η μονομερής εξάρτηση από τη Δύση», επεσήμανε ο Tino Chrupalla, τονίζοντας, τέλος, ότι η Τουρκία παραμένει ένας εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης με στρατηγική σημασία.
Τίτλος: «‘Πρέπει να εξετάσουμε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας’»
Υπότιτλος: «Ο Πρόεδρος Erdogan θέλει να βάλει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης με την Κίνα και τη Ρωσία – ένα αντίπαλο δέος στις δυτικές συμμαχίες. Στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό εντείνονται οι φωνές για σκληρές επιπτώσεις για την Τουρκία. Η Ένωση CDU/CSU κατηγορεί τον Καγκελάριο Scholz για παράλειψη»
ΠΗΓΗ: Claudia Kade στην Welt.
ΠΗΓΗ: HellasJournal