Άλμπερτ Αϊνστάιν: Δυο συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή
2 years, 3 months ago
6

Δυο σημειώματα περί «ευτυχισμένης» ζωής άφησε ο  Αλμπερτ Αϊνστάιν σε έναν ταχυδρόμο. Πού να φανταζόταν πως, χρόνια μετά, θα πωλούνταν σε δημοπρασία…με αντάλλαγμα χρυσό.

Ο φυσικός έδωσε τα δύο σημειώματα σε έναν ταχυδρόμο το 1922 στο Τόκιο, αντί φιλοδωρήματος, αφού μόλις είχε μάθει ότι είχε βραβευθεί με το πολυπόθητο βραβείο Νόμπελ, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως: «Αυτά κάποτε θα έχουν μεγάλη αξία».

Και έτσι έγινε λοιπόν.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας που βγάζει τη γλώσσα στους φωτογράφους

Οι δύο συμβουλές

Η πρώτη συμβουλή του Αϊνστάιν προς τον ταχυδρόμο ήταν πως το να πετύχεις ένα όνειρο χρόνων δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είσαι και ευτυχισμένος.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο χαρτί αλληλογραφίας του Imperial Hotel, με μια εκ των προτάσεών του γραμμένη στα γερμανικά: «Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία απ’ ό,τι το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που αυτό συνεπάγεται».

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» έγραφε το δεύτερο σημείωμα.

Ο Αϊνστάιν είχε μόλις πληροφορηθεί ότι θα πάρει το Νόμπελ Φυσικής και έτσι φέρεται να είπε στον ταχυδρόμο που του παρέδωσε ένα μήνυμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στο Τόκιο, πως, εάν είναι τυχερός, αυτά τα σημειώματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα κανονικό φιλοδώρημα.

Τα λόγια το Αϊνστάιν γράφτηκαν δεκαετίες πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν τα βιβλία αυτοβελτίωσης και οι συμβουλές των coaches, ουσιαστικά καλώντας τον καθένα να συνεχίσει να κάνει καλή δουλειά, ακόμα και όταν αυτή είναι δύσκολη, αντί να κυνηγά τη φήμη, το χρήμα και όλα τα υπο-προϊόντα της δουλειάς που τελικά, προσφέρουν μικρότερη ικανοποίηση.

Η αυθεντικότητα των άγνωστων μέχρι σήμερα σημειωμάτων αυτών πιστοποιήθηκε από τον οίκο Winner’s. Δεν έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Αϊνστάιν, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της ευφυΐας, σύμφωνα με τον Ρόνι Γκρος, υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του γερμανού φυσικού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική τιμή στην οποία πωλήθηκαν τα σημειώματα ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή στην οποία εκτιμήθηκαν πριν τη δημοπρασία. Σύμφωνα με το BBC, ως πωλητής των σημειωμάτων εμφανίζεται ο ανιψιός του ταχυδρόμου.

in.gr