Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε τις 86 ημέρες, οι τελευταίες αναφορές και δια στόματος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνουν ότι το Ντονμπάς έχει καταστραφεί, ενώ οι αναλυτές σε διεθνές επίπεδο αναρωτιούνται πώς μπορεί να τελειώσει αυτή η φρίκη.
Σε άρθρο του το Atlantic επισημαίνει ότι η Δύση πρέπει να δώσει τέλος στον πόλεμο τώρα και εξετάζει τα σενάρια που υπάρχουν.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση τονίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια πιο επικίνδυνη φάση. Παρόλο που η Ρωσία φαίνεται να έχει «κοντύνει» τους στόχους της αφού το Κίεβο αντιμετώπισε την αρχική εισβολή της Μόσχας, το Κρεμλίνο είναι τώρα αποφασισμένο να διευρύνει το κομμάτι της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που άρπαξε το 2014.
Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα, παρέχουν πληροφορίες και απολαμβάνουν την προοπτική μιας «νίκης» που συνεπάγεται την εκδίωξη της Ρωσίας από την Ουκρανία, σημειώνει το Atlantic.
Καθώς και οι δύο πλευρές διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους, το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους της και τον καλύτερο τρόπο για να τερματιστεί η αιματοχυσία μάλλον σύντομα παρά αργότερα.
Η Ρωσία έχει ήδη υποστεί μια αποφασιστική στρατηγική ήττα. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει την προέλαση στο Κίεβο και διατηρούν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας – η Δύση έχει πλήξει τη Ρωσία με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις – και το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την ανατολική πλευρά του, ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία επιδιώκουν τώρα να ενταχθούν στη Συμμαχία.
Τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ουκρανία, η στρατηγική σύνεση συνηγορεί υπέρ του να κεφαλαιοποιήσουν αυτές τις επιτυχίες αντί να προκαλέσουν ακόμα περισσότερες μάχες και να διατρέξουν τους κινδύνους που συνεπάγονται.
Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποφύγει να πιέσουν το Κίεβο να περιορίσει τους στρατηγικούς του στόχους. Αντ’ αυτού, το ΝΑΤΟ έχει επικεντρωθεί στην παροχή στην Ουκρανία των μέσων για να υπερασπιστεί τον εαυτό της – περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περισσότερο πυροβολικό, περισσότερες πληροφορίες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δικαιολογημένα υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι τους πολεμικούς τους στόχους. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι το Κίεβο είναι απολύτως δικαιολογημένο, τόσο για ηθικούς όσο και για νομικούς λόγους, να επιδιώκει την αποκατάσταση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την ανάκτηση της Κριμαίας και του τμήματος του Ντονμπάς που κατέλαβε η Ρωσία το 2014, σημειώνει το Atlantic.
Αλλά το δικαίωμα του Κιέβου να αγωνιστεί για πλήρη εδαφική κυριαρχία δεν το καθιστά αυτό στρατηγικά σοφό. Ούτε η αξιοσημείωτη επιτυχία της Ουκρανίας στην απόκρουση της αρχικής προέλασης της Ρωσίας θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για υπερβολική αυτοπεποίθηση σχετικά με τις επόμενες φάσεις της σύγκρουσης.
Πράγματι, ο στρατηγικός πραγματισμός δικαιολογεί μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας σχετικά με τον περιορισμό των φιλοδοξιών του Κιέβου και τη διευθέτηση ενός αποτελέσματος που υπολείπεται της «νίκης».
Διάφορες εκτιμήσεις επιβάλλουν μια τέτοια αυτοσυγκράτηση. Πρώτον, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος ο θάνατος, η καταστροφή και η αποδιοργάνωση που θα αποφέρει.
Η εισβολή της Ρωσίας έχει ήδη στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, έχει αναγκάσει περίπου 12 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (περίπου 6 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα) και έχει καταστρέψει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποδομές της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού από τον πόλεμο τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών σε πολλές χώρες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.
Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις τα πάνε καλά στα ανατολικά και τα νότια, το Κρεμλίνο θα μπορούσε τελικά να αποφασίσει να διευρύνει τους δικούς του πολεμικούς στόχους και να επιδιώξει να «καταπιεί» μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Αντίθετα, αν οι ρωσικές δυνάμεις παραπαίουν τις επόμενες εβδομάδες και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίσει μια περαιτέρω ήττα, θα μπορούσε κάλλιστα να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής ή να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση για να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Η τυχαία κλιμάκωση είναι επίσης ένας πραγματικός κίνδυνος, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί ήδη πλήγματα κοντά σε έδαφος του ΝΑΤΟ και τις ρωσικές και νατοϊκές δυνάμεις να επιχειρούν σε κοντινή απόσταση.
Τρίτον, παρόλο που η Δύση έχει επιδείξει εντυπωσιακή ενότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, η αλληλεγγύη της Δύσης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμός κορυφώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τροφοδοτούμενος εν μέρει από τις επιπτώσεις του πολέμου.
Η άνοδος των τιμών επιβαρύνει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν – παρά τους στιβαρούς χειρισμούς του στον πόλεμο – και η προηγούμενη εστίασή του στη βελτίωση της τύχης των εργαζόμενων Αμερικανών έχει ουσιαστικά παραμεριστεί. Η διακομματική συνεργασία για την αντιμετώπιση του Πούτιν θα μπορούσε να διαβρωθεί, επισημαίνει το Atlantic.
Αρχίζουν να εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των διατλαντικών συμμάχων. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μίλησαν την περασμένη εβδομάδα για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης με διαπραγματεύσεις. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φαίνεται να υποστηρίζουν την πρόθεση της Ουκρανίας να επιτύχει, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της, «την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών».
Τα αποτελέσματα των εκλογών από την έναρξη του πολέμου δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τη συλλογική αντοχή της Δύσης.
Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο αυτοαποκαλούμενος υπερασπιστής της «ανελεύθερης δημοκρατίας», κέρδισε την επανεκλογή του στην Ουγγαρία. Μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.
Παρόλο που ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη στη Γαλλία, η σκληροδεξιά και φιλορωσική υποψήφια Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από το 40% των ψήφων, τονίζει το Atlantic.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς περιέγραψε αρχικά μια τολμηρή αλλαγή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την κίνηση του Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως το Βερολίνο αμφιταλαντεύεται έκτοτε ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση Σολτς έχει αποδυναμωθεί από την πολιτική οπισθοδρόμηση στις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου.
Στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέι-Ντι Βανς κέρδισε πρόσφατα τις προκριματικές εκλογές για τη Γερουσία στο Οχάιο. Οι απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μάλλον ωμές: Νομίζω ότι είναι γελοίο το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα σύνορα στην Ουκρανία. Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Εν μέσω αχαλίνωτου πληθωρισμού, η πτέρυγα «Πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι έτοιμη να σημειώσει άνοδο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Τέλος, η Δύση πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα από τον πόλεμο για να σώσει μια σχέση με τη Ρωσία που θα διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για μια μικρή συνεργασία. Ακόμη και αν ανοίγει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, ο διάλογος θα είναι ακόμη πιο σημαντικός από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1.0.
Σε έναν πιο αλληλεξαρτώμενο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μέτρο πραγματιστικής συνεργασίας με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η διαπραγμάτευση για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της κυβερνοσφαίρας και η προώθηση της παγκόσμιας υγείας.
Για τον σκοπό αυτό, η ταχεία λήξη του πολέμου μέσω κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων είναι πολύ προτιμότερη είτε από έναν πόλεμο που παρατείνεται είτε από μια νέα «παγωμένη σύγκρουση» που καταλήγει σε εχθρικό αδιέξοδο, τονίζει το Atlantic.
Οι επικριτές αυτής της άποψης εξαπολύουν την κατηγορία ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από την ολική ήττα θα ενθάρρυνε τον Πούτιν. Το να του επιτραπεί να διεκδικήσει τη νίκη διατηρώντας τον έλεγχο έστω και ενός μικρού κομματιού της Ουκρανίας, λένε αυτά τα επιχειρήματα, θα ενθάρρυνε την επόμενη αρπαγή γης.
Έτσι, επίσης, η Κίνα θα μπορούσε να ερμηνεύσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα απέχει από τη συντριβή της Ρωσίας ως ενθάρρυνση για τη δοκιμή της ετοιμότητας της Δύσης να υπερασπιστεί την Ταϊβάν.
Αλλά ο Πούτιν θα παραμείνει ταραχοποιός, ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Και έχει ήδη υποστεί μια οπισθοδρόμηση περισσότερο από αρκετή για να δείξει το κόστος ενός περαιτέρω τυχοδιωκτισμού, τονίζει το Atlantic.
Ο ρωσικός στρατός παραπαίει καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται. Οι Ουκρανοί έχουν απορρίψει κατηγορηματικά κάθε μέλλον που συνεπάγεται υποταγή στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Και η ρωσική επιθετικότητα ώθησε την προηγουμένως ουδέτερη Φινλανδία και τη Σουηδία να κατευθυνθούν προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια Συμμαχία που έχει ενσωματώσει περισσότερες από δώδεκα χώρες (που περιλαμβάνουν περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους) που κάποτε ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ.
Ο Πούτιν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το να τον πιέσουμε περαιτέρω είναι περιττό και αδικαιολόγητα επικίνδυνο, σημειώνει το Atlantic. Και η Κίνα δύσκολα θα μπορούσε να ερμηνεύσει το πλήγμα κατά της Ρωσίας – ιδιαίτερα την απομάκρυνση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία – ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια αυστηρή προειδοποίηση κατά του επεκτατισμού του Πεκίνου.
Η λανθασμένη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία δεν παρήγαγε νικητές, αλλά έναν ξεκάθαρο χαμένο: τη Ρωσία. Ακόμα και καθώς η Δύση συνεχίζει να παρέχει στην Ουκρανία τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ήρθε η ώρα οι Δυτικές δημοκρατίες να στρέψουν την προσοχή τους στο να τερματίσουν τον πόλεμο, καταλήγει το Atlantic.