Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτήρισε μάταιο τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είναι μόνο «στρατιωτική».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mάκρον πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Πούτιν σχολίασε ότι τα τηλεφωνήματα δεν πρόσφεραν τίποτα και πρόσθεσε: «Στην Μπούτσα βρήκαμε σαφή σημάδια γενοκτονίας. Ο Πούτιν είναι για μένα εγκληματίας πολέμου και δεν βλέπω κανένα λόγο να του μιλάει κανείς. Λέμε ότι πρέπει να δείξουμε στον Πούτιν ότι είναι απομονωμένος- αν του μιλάμε συνεχώς, δεν θα αισθάνεται απομονωμένος, αλλά μάλλον στο επίκεντρο του κόσμου».
Στην ερώτηση ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας στην περιοχή, αν δεν «τη σταματήσουν», απάντησε, μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τιμωρήσουμε τους επιτιθέμενους και όλους τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου. Αν δεχτούμε την επιστροφή στo «business as usual», ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά από μια παύση ενός ή δύο ετών».
Αναφορικά με την αντίδραση της Ευρώπης η Κάλας επεσήμανε ότι υπήρξε γρήγορη και με ενιαίο τρόπο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ενότητα.
Τέλος, στην ερώτηση εάν «γινόμαστε μάρτυρες της επιστροφής του Ψυχρού Πολέμου», μεταξύ άλλων η Εσθονή πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο πόλεμος της τυραννίας κατά της ελευθερίας συνεχίζεται από τον Ψυχρό Πόλεμο και είναι εμφανής σήμερα.
«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια περίληψη της δικής μας ιστορίας. Όταν κάποιοι λένε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι ο στόχος, μου θυμίζει τη σοβιετική κατοχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είχαμε ειρήνη, ναι. Αλλά ειρήνη με δολοφονίες, θηριωδίες, καταστολή. Η οικογένειά μου απελάθηκε στη Σιβηρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί στην Ουκρανία, αν απαιτηθεί ειρήνη με κάθε κόστος», επεσήμανε η Κάλας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ