Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.
Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Παράλληλα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Βουλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Κάποιες άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βομβαρδίζονται συνέχεια και οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από γραμμές του μετώπου, πρόσθεσε το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Την ίδια ώρα δυτικές πηγές προειδοποιούν, για «επίσημη κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία εντός μιας εβδομάδας».
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο στις 9 Μαΐου, κάτι που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας τους οποιους φέρεται να χρειάζεται απεγνωσμένα η Ρωσία. Η 9η Μαΐου είναι γνωστή ως η «Ημέρα της Νίκης», σηματοδοτώντας τη νίκη της -τότε -Σοβιετικής Ένωσης, έναντι των Γερμανών το 1945.
Ως τώρα το Κρεμλίνο αναφέρεται στον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με κεντρικό στόχο την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, στις 9 Μαΐου η Ρωσία ενδέχεται να ανακοινώσει προσάρτηση των «ανεξάρτητων» περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ στα σενάρια προστίθεται επίθεση στην Οδησσό και διακήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη.
Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.
«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.
«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε, ο αμερικανός διπλωμάτης.
Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.
Η Ρωσία ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή της Χερσώνας που έχει καταλάβει μέσω ρωσικών υποδομών τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χθες ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της Μόσχας σε μία περιοχή, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως.
Οι αρχές που έχουν τοποθετηθεί από τη Μόσχα σε περιοχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί η επίσημη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στην περιοχή από την 1η Μαΐου.
Ο οργανισμός NetBlocks έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μία σχεδόν συνολική διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, κοντά στην περιοχή της Χερσώνας το Σάββατο, με συνέπεια να επηρεαστεί η παροχή σύνδεσης από αρκετούς παρόχους ουκρανικών συμφερόντων. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες. Ωστόσο, διαφορετικά δεδομένα μέτρησης έδειξαν ότι τώρα η κίνηση του διαδικτύου γίνεται μέσω της Ρωσίας.
“Η σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ρωσικών υποδομών αντί της χρήσης ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έτσι υπάγεται τώρα στους κανονισμούς της Ρωσίας για τη λειτουργία του διαδικτύου, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και την λογοκρισία,” ανέφερε η NetBlocks στην ηλεκτρονική σελίδα της.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές κινήσεις στην περιοχή “είναι πιθανό να είναι ενδεικτικές της ρωσικής πρόθεσης για την άσκηση ισχυρής πολιτικής και οικονομικής επιρροής στη Χερσώνα μακροπρόθεσμα”.
Το ίδιο υπουργείο έδωσε έμφαση σε ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση του ρωσικού νομίσματος, αλλά και την απόρριψη του ενδεχόμενου επιστροφής της περιοχής στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής του επικεφαλής της ρωσικής τοπικής αυτοδιοίκησης, δήλωσε την Πέμπτη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ένα τετράμηνο παράθυρο κοινής χρήσης του ουκρανικού νομίσματος γρίβνα και του ρουβλίου άρχισε από την 1η Μαΐου.
Η Ουκρανία παραδέχεται την απώλεια ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής πρωτεύουσας, αλλά έχει ανακοινώσει ότι ένοπλες δυνάμεις της απωθούν ρωσικές προσπάθειες κατάληψης των ορίων της αναφερόμενης επαρχίας.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Αντρίι Μέλνικ, επέκρινε την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο μέχρι νεοτέρας.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και δύο μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, της Μπούντεσταγκ, σχεδιάζουν να επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα για να εκφράσουν τη γερμανική υποστήριξη στη χώρα όπου η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται.
Ωστόσο ο κ. Σολτς τόνισε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες Δευτέρα ότι το γεγονός πως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ανεπιθύμητος από το Κίεβο δεν επιτρέπει να κάνει το ταξίδι.
«Το να έχεις καταληφθεί από αγανάκτηση δεν ακούγεται και τόσο στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μέλνικ σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Μιλάμε για τον πιο βάρβαρο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι για νηπιαγωγείο», πρόσθεσε.
Κατά την οπτική του κ. Σολτς, δεν είναι αποδεκτό η χώρα του, που παρέχει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να μαθαίνει ότι ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να επισκεφθεί το Κίεβο.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μέλνικ –αποφεύγοντας να αναφερθεί στον κ. Στάινμαϊερ– διαβεβαίωσε πως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να θεωρεί ευπρόσδεκτο τον γερμανό καγκελάριο Σολτς στο Κίεβο.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουκρανία «δεν ενδιαφέρεται τόσο για συμβολικές επισκέψεις, όσο για την υλοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αιτήματος της Μπούντεσταγκ για την παράδοση βαρέων όπλων γρήγορα και την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν γίνει».
Ακόμη, ο πρεσβευτής επέκρινε το ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη πυρομαχικά για τα τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά Gepard που υποσχέθηκε να στείλει στη χώρα του η Γερμανία.
Την ίδια ώρα,ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά, ξεκαθάρισε ότι το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.
Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.
Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, μάλλον εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αν οι 27 συνεννοηθούν και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, CNN, Reuters