Πρώην σύμβουλος Πούτιν: Ετσι θα σταματούσε άμεσα τον πόλεμο η Ευρώπη
2 years, 9 months ago
6

«Είναι ένα από τα πολύ αποτελεσματικά μέσα που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους οι δυτικές χώρες»

Ένα «πραγματικό εμπάργκο» στη ρωσική ενέργεια από δυτικές χώρες θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στο BBC πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Δρ Αντρέι Ιλαριόνοφ είπε ότι η Ρωσία «δεν έλαβε σοβαρά υπόψη» τις απειλές άλλων χωρών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Παρά την προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικές πηγές, η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πέρυσι, λόγω και της ανόδου των τιμών, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούσαν στο 36% των κρατικών δαπανών της Ρωσίας.

Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 27% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «ένα δισεκατομμύριο [ευρώ] είναι αυτό που πληρώνουμε καθημερινά στον Πούτιν για την ενέργεια που μας παρέχει».

Ο Δρ Ιλαριόνοφ είπε ότι εάν οι δυτικές χώρες «προσπαθούσαν να εφαρμόσουν πραγματικό ένα εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία… Θα στοιχημάτιζα ότι μέσα σε έναν ή δύο μήνες, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, πιθανότατα θα σταματούσαν».

«Είναι ένα από τα πολύ αποτελεσματικά μέσα που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους οι δυτικές χώρες» πρόσθεσε.

Ενώ το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζεται κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, οι εκτεταμένες κυρώσεις σημαίνουν ότι πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει, πολλές ξένες εταιρείες έχουν αποσυρθεί και οι εξαγωγές έχουν διακοπεί.

Συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας

Μια πρόσφατη έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας προβλέπει μάλιστα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών λέει ότι θα μπορούσε να εμφανίσει ύφεση έως και 15%.

Ο Δρ Ιλαριόνοφ σημείωσε ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να αντέξει ένα πλήγμα στην οικονομία, κάτι που δείχνει πού βρίσκονται οι προτεραιότητές του. «Οι εδαφικές του φιλοδοξίες, οι αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες, είναι πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του βιοπορισμού του ρωσικού πληθυσμού και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα… ακόμη και της οικονομικής κατάστασης της κυβέρνησής του» είπε.

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, ο οποίος ζει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στη Ρωσία είναι αναπόφευκτη «αργά ή γρήγορα».

Οπως είπε, «είναι απολύτως αδύνατον να έχουμε θετικό μέλλον για τη Ρωσία, με το σημερινό πολιτικό καθεστώς». Υπό τον πρόεδρο Πούτιν, «δεν υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθεί ξανά η χώρα στις διεθνείς σχέσεις, στην παγκόσμια οικονομία».

in.gr