Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία φέρονται να χρησιμοποιούν ένα νέο τύπο όπλου, καθώς διευρύνουν τις επιθέσεις τους προς τον άμαχο πληθυσμό, αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα προηγμένο είδος νάρκης, εξοπλισμένο με αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση πλησίον τους.
Ουκρανοί πυροτεχνουργοί ανακάλυψαν τη συσκευή, που αποκαλείται POM-3, την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει εξετάσει φωτογραφίες που του απεστάλησαν από τον ουκρανικό στρατό.
Τα παλαιότερα είδη ναρκών συνήθως εκρήγνυνται όταν τα θύματα πατούν επάνω τους ή επάνω στα σύρματα-παγίδες που είναι προσαρμοσμένα στις νάρκες. Όμως ο σεισμικός αισθητήρας της POM-3 μπορεί να ανιχνεύσει τα βήματα εκείνων που την προσεγγίζουν, αλλά και να διακρίνει τα βήματα των ανθρώπων από εκείνα των ζώων.
Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται για την κατάργηση των ναρκών λένε ότι η POM-3 θα καταστήσει εξαιρετικά πιο περίπλοκες και φονικές τις μελλοντικές προσπάθειες εντοπισμού και καταστροφής των ναρκών στην Ουκρανία.
«Δημιουργούν μια απειλή για την οποία δεν έχουμε απάντηση», τόνισε ο Τζέιμς Κόουαν, επικεφαλής του HALO Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που απομακρύνει νάρκες και άλλα εκρηκτικά που έχει αφήσει πίσω του ο πόλεμος, για να βοηθήσει διάφορες χώρες του κόσμου να ανακάμψουν μετά από συγκρούσεις. Η οργάνωση άρχισε να απομακρύνει νάρκες από την περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία το 2016, αφότου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τους Ρώσους άρχισαν να πολεμούν ενάντια στην ουκρανική κυβέρνηση.
«Θα πρέπει να βρούμε δωρητές που θα μας εξασφαλίσουν ρομποτικά συστήματα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές από κάποια απόσταση», πρόσθεσε.
Οι POM-3 συνήθως εκτοξεύονται από πυραύλους και πέφτουν στο έδαφος με αλεξίπτωτο πριν προσκολληθούν στο έδαφος. Εκεί, σύμφωνα με την CAT-UXO, μια ιστοσελίδα πυροτεχνουργών, μπαίνουν σε στάση αναμονής. Όταν η νάρκη ανιχνεύσει ένα άτομο, εξαπολύει μια μικρή εκρηκτική κεφαλή που εκρήγνυται στον αέρα, δημιουργώντας θραύσματα που μπορούν να γίνουν φονικά σε ακτίνα 15 μέτρων.
Ο Κόουαν, απόστρατος υποστράτηγος του βρετανικού στρατού, δήλωσε στους Times ότι το προσωπικό του που αποτελείται από 430 Ουκρανούς, που απομάκρυνε εκρηκτικά από το Ντονμπάς, έχει αναγκαστεί να σταματήσει τις προσπάθειες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, με πολλά μέλη του προσωπικού να μετακινούνται στην Ουκρανία. Αναμένει ότι στο μέλλον η επιχείρηση HALO σε όλη τη χώρα θα απαιτήσει 2.500 εργαζομένους, δεδομένου του ότι πολλές περιοχές πέρα από το Ντονμπάς έχουν επίσης ναρκοθετηθεί.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι η Ρωσία φαίνεται να μετακινεί στρατεύματα για να διασφαλίσει την κατάκτηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται στη διάρκεια του πολέμου να χρησιμοποιηθούν και άλλα όπλα όπως οι POM-3.
«Ο πόλεμος περνά σε μια στατική φάση – σκάβονται χαρακώματα», παρατηρεί ο Κόουαν. «Τώρα θα περίμενα οι Ρώσοι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν νάρκες σε μαζική κλίμακα».
Η HALO, τα αρχικά της οποίας μεταφράζονται σε Οργάνωση Προστασίας της Ζωής σε Επικίνδυνες Περιοχές, απασχολεί περίπου 10.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και ανήκει στις ελάχιστες διεθνείς μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που παρέμειναν στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο. Ο Κόουαν σημειώνει ότι η μελλοντική εκκαθάριση του ουκρανικού εδάφους από νάρκες θα μπορούσε να απαιτήσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που δρουν αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις της HALO στο Αφγανιστάν, στο οποίο οι συγκρούσεις μαίνονταν επί δεκαετίες.
Οι POM-3 είναι μόνο ένας νέος κίνδυνος από τους πολλούς που περιμένει να συναντήσει η οργάνωση, πέραν του άγνωστου αριθμού πυραύλων, βομβών και πυρομαχικών διασποράς που δεν εξερράγησαν κατά την εκτόξευσή τους. Η Ρωσία έχει επιτεθεί επίσης και σε ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών, προκαλώντας φωτιές και εκρήξεις που συνήθως εκτοξεύουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατεστραμμένα όπλα στις γύρω περιοχές.
Από όταν η χρήση τους διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, οι νάρκες σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους για πολύ καιρό μετά το τέλος των εκάστοτε συγκρούσεων. Η Ουκρανία είναι ένα από τα 164 κράτη που συνυπέγραψαν συμφωνία του 1997, μέσω της οποίας απαγορεύεται κάθε χρήση ναρκών και τα κράτη δεσμεύονται να καταστρέψουν τα αποθέματά τους. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τη συμφωνία.
Η συμφωνία δεν απαγορεύει τις αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες συνήθως έχουν σημαντικά μεγαλύτερο εκρηκτικό φορτίο και είναι σχεδιασμένες για να εκρήγνυνται μόνο όταν ένα όχημα περνά από πάνω ή από κοντά τους, ούτε ασχολείται με αυτοσχέδια εκρηκτικά που κατασκευάζονται για την καταστροφή οχημάτων. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν τόσο αντιαρματικές νάρκες όσο και αυτοσχέδιες βομβιστικές επιθέσεις σε ρωσικά οχήματα στην Ουκρανία.
Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τη Ρωσία προκάλεσε συζητήσεις σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λόφο του Καπιτωλίου για την ημέρα διεθνούς ευαισθητοποίησης για τις νάρκες του ΟΗΕ, στην οποία συναντήθηκαν οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα καθώς επίσης και γερουσιαστές της σχετικής επιτροπής του Κογκρέσου.
«Οι πόλεμοι τελειώνουν, οι νάρκες μένουν», παρατήρησε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Πάτρικ Λίχι. «Οι στόχοι είναι αδιακρίτως οι άμαχοι και υπάρχουν μέρη στα οποία η δυνατότητα παροχής σωτήριας ιατρικής περίθαλψης είναι περιορισμένη».
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία: η Ρωσία τοποθετεί φονικές νάρκες στα σπίτια των ανθρώπων, στις παιδικές χαρές και σε άλλα μέρη που πηγαίνουν οι πολίτες», πρόσθεσε. «Τις χρησιμοποιούν ως τρομοκρατικό όπλο».