Τουρκία: Ο νέος «παράδεισος» των Ρώσων Ολιγαρχών και τα 12 μίλια
2 years, 9 months ago
6

Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τις κυρώσεις και τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα και ποια είναι τα σχέδια της Άγκυρας

Εκτός από τις πρωτοβουλίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στοχεύουν στο να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η Τουρκία βρέθηκε τις περασμένες ημέρες στο επίκεντρο, καθώς  δύο σούπερ γιοτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να ανήκουν στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχουν δέσει άγκυρα στα νερά της,  παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι θα καλωσορίζει στη χώρα τους Ρώσους ολιγάρχες , στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συναλλαγές τηρούνται εντός των σφαιρών του διεθνούς δικαίου.

Ο Αμπράμοβιτς, όπως επίσης και άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες, προσπαθούν να μεταφέρουν περιουσιακά του στοιχεία μακριά από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που στοχεύουν την πλούσια ελίτ της Ρωσίας, προκειμένου να μην κατασχεθούν ή δεσμευθούν στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων. Πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι προκειμένου να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, «υπόσχονται» επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο Αμπράμοβιτς έχει επισκεφθεί αρκετές την Κωνσταντινούπολη.

Τα 12 μίλια

Η Τουρκία υποστήριξε ότι πρόκειται για μια νόμιμη κίνηση – εφόσον τα γιοτ παραμένουν εκτός των χωρικών υδάτων των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις, οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή.

Μιλώντας στο CNBC στο Φόρουμ της Ντόχα, στο Κατάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα πρέπει να είναι νόμιμη.

«Εφαρμόζουμε κυρώσεις που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ, οπότε αν κάποιος Ρώσος πολίτης θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία, φυσικά, μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία. Τώρα έρχονται Ρώσοι να επισκεφθούν την Τουρκία, αυτό δεν είναι πρόβλημα», είπε.

Όταν πιέστηκε να απαντήσει για το εάν αυτό επεκτείνεται στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Εάν εννοείτε ότι αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε επιχείρηση στην Τουρκία, τότε φυσικά εάν είναι νόμιμο και δεν είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω», είπε.

«Αν είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, τότε αυτό είναι μια άλλη ιστορία», πρόσθεσε.

Μεσολαβητής

Η Τουρκία έχει επικρίνει έντονα την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ επί της αρχής. Δεδομένων των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών της με τη Ρωσία, ειδικά όσον αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, και τις κατά καιρούς ασταθείς σχέσεις της με τους δυτικούς εταίρους, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα.

Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως ουδέτερος μεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η στάση αυτή την έχει καταστήσει προορισμό επιλογής για τους Ρώσους που θέλουν να διατηρήσουν τον πλούτο τους και να κάνουν επενδύσεις σε μια όλο και πιο αφιλόξενη παγκόσμια αγορά.

Ο Τσαβούσογλου ήταν παρών όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, συναντήθηκαν στην τουρκική πόλη Αττάλεια νωρίτερα τον Μάρτιο. Οι συζητήσεις αυτές απέτυχαν να φέρουν σαφή αποτελέσματα. Μάλιστα, πρόσφατα ταξίδεψε τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία για συνομιλίες τόσο με τον Λαβρόφ όσο και με τον Κουλέμπα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε «προσέγγιση στις θέσεις και των δύο πλευρών σε σημαντικά θέματα».

Στα νερά του Αιγαίου

Στο λιμάνι της Αλικαρνασσού φαίνεται ότι έχει δέσει ένα σούπερ γιοτ που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το μήκους 140 μέτρων (460 ποδιών) γιοτ Solaris, το οποίο πλέει υπό σημαία Βερμούδων σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Marine Traffic, στις 8 Μαρτίου έφυγε από ένα ναυπηγείο της Βαρκελώνης όπου γινόταν επισκευές.  Αναχώρησε από το θέρετρο Tivat της Αδριατικής του Μαυροβουνίου στις 13 Μαρτίου με προορισμό αρχικά την Τουρκία και γύρισε το ελληνικό νησί της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γιοτ φαινόταν να κατευθύνεται προς την πόλη-θέρετρο Datca, αλλά κατέληξε να ελλιμενιστεί στην πόλη της Αλικαρνασσού, έναν πολύ γνωστό τουριστικό προορισμό δημοφιλή για τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή του.

in.gr