Η αποχώρηση ακολουθεί μια προσπάθεια των δυτικών τραπεζών να αποστασιοποιηθούν ύστερα από την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία
Η Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες διεθνώς, είναι η πρώτη μεγάλη δυτική τράπεζα που αποχωρεί από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθήσουν και υπόλοιπες προκαλώντας ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα την Πέμπτη, σε ανακοίνωσή της o τραπεζικός κολοσσός της Wall Street γνωστοποίησε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία σύμφωνα με τις κανονιστικές και αδειοδοτικές απαιτήσεις.
Η αποχώρηση ακολουθεί μια προσπάθεια των δυτικών τραπεζών να αποστασιοποιηθούν ύστερα από την εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας κυρώσεις που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας και των κορυφαίων εμπορικών δανειστών της – VTB και Sberbank.
Στη μαζική έξοδο των πολυεθνικών της Δύσης από τη Ρωσία, τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι τράπεζες, την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την επερχόμενη χρεοκοπία της χώρας και οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο το χρηματοοικονομικό της σύστημα.
Οι διεθνείς τράπεζες έχουν απαιτήσεις άνω των 120 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν 84 δισ. δολάρια, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Οι απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχονται σε 14,7 δισ. δολάρια.
Η Goldman Sachs γνωστοποίησε νωρίτερα ότι είχε έκθεση στη Ρωσία ύψους 650 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2021.
Άλλες τράπεζες που έχουν περισσότερα να χάσουν θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν την Goldman Sachs εκτός Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία είναι «απολύτως πρωτοφανής» και κατηγόρησε τη Δύση για «οικονομικό πόλεμο». Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να προβεί σε αντίποινα για τις κυρώσεις και ορισμένες τράπεζες έχουν προτείνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσαν να κατασχεθούν ή να εθνικοποιηθούν από το Κρεμλίνο.
Η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι «η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών θα πιεστεί από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ότι οι δραστηριότητές τους αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καθώς αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις.
Όσον αφορά τη Societe Generale έχει έκθεση περίπου 21 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς και εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακολουθήσει τις κυρώσεις μόλις αυτές ανακοινώνονται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει τις συνέπειες ακόμα και του ακραίου σεναρίου, όπου θα χάσει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων της στη Ρωσία.
Για την γαλλική BNP Paribas, η έκθεσή της τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία ανέρχεται σε 3,3 δισ. δολάρια.
Η Deutsche Bank σε αναφορά της δήλωσε ότι έχει «περιορισμένη» έκθεση στη Ρωσία, με ακαθάριστα δάνεια ύψους 1,5 δισ. δο9λάρια,καθώς έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στη Ρωσία από το 2014, με περαιτέρω ενέργειες που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η Citigroup γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συνολική έκθεση στη Ρωσία περίπου 10 δισ. δολάρια.