Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αίτια «της κατάστασης είναι περίπλοκα» λέει το Πεκίνο
2 years, 10 months ago
6

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή»

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα Δευτέρα.

Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.

«Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», εξήγησε ο Ουάνγκ.

Εξακολουθεί να μη μιλά για εισβολή η Κίνα

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της».

Ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια «της κατάστασης στην Ουκρανία» είναι «περίπλοκα» και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί.

«Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα προσφέρει «το συντομότερο δυνατό» βοήθεια στην Ουκρανία, υπογράμμισε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπέγραψαν μια ευρεία συμφωνία διμερούς στρατηγικής συνεργασίας με στόχο να αντιταχθούν στην αμερικανική επιρροή. Παράλληλα οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι δεν θα υπάρχουν μεταξύ των χωρών τους «‘απαγορευμένες’ περιοχές συνεργασίας».

in.gr