«Κα’μένε δεντρολίβανε κανείς νερό δε σου ‘βανε. Κανείς δε σου ‘βανε νερό κι ήρθα και σ’ εύρηκα ξερό», λένε οι στίχοι ενός παραδοσιακού τραγουδιού από την Απείρανθο της Νάξου. Πέραν της τέχνης, το δενδολίβανο ή ἀπόσπληνος όπως αποκαλούσαν οι αρχαίοι ημών, βρήκε ευρεία εφαρμογή ανά τους αιώνες και στην παραδοσιακή ιατρική πολιτισμών και λαών. Οι αρχαίοι Έλληνες το τοποθετούσαν ως στεφάνη στο κεφάλι τους προς ενίσχυση της μνήμης, ο πρώτος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρλομάγνος απαιτούσε να καλλιεργείται στους βασιλικούς κήπους και ήταν κύριο συσταστικό της κολόνιας του Ναπολέοντος Βοναπάρτη, η οποία είχε και αντισηπτικές ιδιότητες.
Η χρήση του αρωματικού βοτάνου προβλεπόταν επίσης για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών και νευρολογικών διαταραχών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ανακούφιση από το άγχος και τον εφοδιασμό του οργανισμού με πλήθος θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και του ήπατος, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο) και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β5, Β1, Β2 ή ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, Β3 ή νιασίνη) καθώς επίσης Α και C.
Χρήσιμα tips και σημεία προσοχής
Μπορείτε να εντάξετε το δενδρολίβανο στη διατροφή σας ως μυρωδικό στο φαγητό, στη φρέσκια λεμονάδα σας ή να το βράσετε και να το καταναλώστε ως αφέψημα. Έπειτα, μπορείτε αξιοποιήσετε το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου για αρωματοθεραπεία ή επάλειψη και μασάζ.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως έμετο και σπασμούς. Δεν συστήνεται η συστηματική κατανάλωσή του από εγκύους και θηλάζουσες, αλλεργικούς στην ασπιρίνη και πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα, επιληπτικές κρίσεις ή υπέρταση.