Ποια Ουκρανία; Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για βάση στο Φεγγάρι μέχρι το 2035
2 years, 10 months ago
6

Σε… διαστημική συμφωνία στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, κατέληξαν την Παρασκευή η Ρωσία και η Κίνα. Οι δύο υπερδυνάμεις ενώνουν την τεχνογνωσία τους και ξεκινούν αμέσως την υλοποίηση του κοινού τους διαστημικού προγράμματος, με την κατασκευή βάσης στο Φεγγάρι, έως το 2035.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε η κινεζική κυβέρνηση και συγκεκριμένα αξιωματούχοι της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας. Ο σκοπός της βάσης στο Φεγγάρι θα είναι κυρίως ερευνητικός, ωστόσο θα αποτελέσει και ένα αντιστάθμισμα στο αντίστοιχο αμερικανικό σχέδιο, Artemis και το Lunar Gateway, της NASA.

«Η Ρωσία και η Κίνα στοχεύουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή βασικών υποδομών για το ILRS έως το 2035», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wu Yanhua, αναπληρωτής διευθυντής της CNSA, στην επίσημη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Η διαφορά του ρωσοκινεζικού σχεδίου με το αμερικάνικο, έγκειται στο εξής. Πεκίνο και Μόσχα σκοπεύουν να συνδυάσουν τη βάση στην επιφάνεια του Φεγγαριού, με διαστημικό σταθμό σε τροχιά του φυσικού δορυφόρου της Γης. Το σχέδιο της NASA αφορά σταθμό γύρω από το Φεγγάρι, με τη δυνατότητα αποστολής ρόβερ στην επιφάνειά του.

Κίνα και Ρωσία, μάλιστα, απηύθυναν πρόσκληση σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει την απαρχή της κατάκτησης του Διαστήματος και το άνοιγμα μίας νέας εποχής.

«Χαιρετίζουμε την εκτεταμένη συμμετοχή διεθνών συναδέλφων», είπε ο Wu Yanhua, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από τον Μάρτιο του 2021

Μόσχα και Πεκίνο είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας από τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο το πρότζεκτ δεν είχε επιβεβαιωθεί στις λεπτομέρειές του, ενώ δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, το σχέδιο θα περιλαμβάνει πολλαπλές ερευνητικές αποστολές σε όλα τα επίπεδα, με πολυδύναμο προσωπικό και επιστήμονες κάθε ειδικότητας.

china1

Γιατί ναυάγησε η συνεργία Μόσχας-NASA

Η Μόσχα είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστεί με τη NASA στο Lunar Gateway, ενώ είχε υπογραφεί και μία άτυπη κοινή δήλωση, μεταξύ της Roscosmos και της NASA, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Τον Ιανουάριο του 2021, ωστόσο, οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, καθώς η Ουάσινγκτον τους κατηγορούσε για κατασκοπία, ενώ τους εμφάνιζε ως παγκόσμιους τρομοκράτες, επιμένοντας στη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, καθώς και στις κυρώσεις για το ουκρανικό ζήτημα.

Η Κίνα θέλει να «πατήσει» στο Φεγγάρι το 2030

Το Πεκίνο έχει δώσει πολύ μεγάλη βάση στο διαστημικό του πρόγραμμα, στοχεύοντας να στείλει τους πρώτους αστροναύτες στην επιφάνεια του Φεγγαριού, το 2030, πέντε χρόνια πριν την κατασκευή της κοινής βάσης με τους Ρώσους.

Η Κίνα ενέκρινε επίσης τρεις ακόμη αποστολές στο φεγγάρι – Chang’e 6, 7 και 8 – που θα εκτοξευθούν από το 2024 και μετά. Εικάζεται πως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη Μόσχα, οι αποστολές θα αυξηθούν, καθώς απαιτείται η οργάνωση μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας.

china2

Μήνυμα Ρωσίας-Κίνας στη Δύση

Η ανακοίνωση της διαστημικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα -εκτός των άλλων- στη Δύση και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη σκιά του ουκρανικού ζητήματος και της κρίσης που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, η κοινοπραξία σε τόσο υψηλό επίπεδο, ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία, επιβεβαιώνει την εκτίμηση διεθνών αναλυτών, ότι ο κόσμος χωρίζεται επικίνδυνα σε δύο στρατόπεδα και μάλιστα με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα μέτωπα.

Η Κίνα κατασκευάζει δικός της διαστημικό σταθμό

Η Ουάσινγκτον είχε αποκλείσει την Κίνα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του διαστημικού σταθμού ISS, ενώ δεν έγινε αποδεκτό ποτέ το αίτημα για την αποστολή Κινέζου αστροναύτη.

Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού, η Κίνα άρχισε πέρυσι να κατασκευάζει τον δικό της διαστημικό σταθμό, που ονομάζεται Tiangong, που σημαίνει «ουράνιο παλάτι», προκειμένου να μην μείνει πίσω στον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του Διαστήματος.

Ο ISS, που βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά, χρειάστηκε 10 χρόνια και περισσότερες από 30 αποστολές για τη συναρμολόγησή του, από το 1998, οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου.

Το Tianhe θα συνδεθεί το επόμενο έτος με δύο ακόμη ενότητες «πειραματικής ενότητας», που ονομάζονται Wentian και Mengtian, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2022, αντίστοιχα. Μόλις ολοκληρωθεί, ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong θα ζυγίζει περίπου 66 τόνους, θα είναι πολύ μικρότερος από τον ISS, ο οποίος ζυγίζει περίπου 450 τόνους.

china3

Το πρώτο πλήρωμα του Tiangong επέστρεψε στη Γη τον Σεπτέμβριο μετά από μια αποστολή 90 ημερών. Το δεύτερο πλήρωμα δύο ανδρών και μίας γυναίκας – οι Zhai Zhigang και Ye Guangfu και Wang Yaping – έφτασε στα μέσα Οκτωβρίου για μια εξάμηνη αποστολή και βρίσκονται ακόμη εκεί σήμερα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Yaping έγινε η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο Διάστημα, ολοκληρώνοντας μια εργασία έξι ωρών έξω από το σταθμό, μαζί με τον Zhigang. Ο διαστημικός περίπατος διήρκεσε συνολικά έξι ώρες και 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων το δίδυμο εγκατέστησε εξοπλισμό και πραγματοποίησε δοκιμές παράλληλα με τον ρομποτικό βραχίονα εξυπηρέτησης του σταθμού.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Κίνα εκτόξευσε το Chang’e-5, το οποίο σε λιγότερο από ένα μήνα επέστρεψε με δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων στη Γη.

protothema.gr