Τι έκανε ο Ερντογάν στην Αλβανία
3 years ago
6

Στο ζενίθ οι σχέσεις Αλβανίας – Τουρκίας, παραπέμποντας σε εποχές… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Η στήριξη Ερντογάν στον Ράμα και οι απαιτήσεις για «εξόντωση» των γκιουλενιστών που έχουν καταφύγει σε αλβανικό έδαφος

«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει» δήλωσε για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, απαντώντας «γιατί είναι φίλος με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ράμα δεν κρύβει το θαυμασμό και την «χημεία» του με τον Ερντογάν, άσχετα εάν αυτή η στενή σχέση παραπέμπει σε εποχές της πάλαι ποτέ … Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τον Αλβανό πρωθυπουργό σε ρόλο τοπικού … Πασά και τον Ερντογάν ως ισχυρού … Σουλτάνου.

Για τον Τούρκο πρόεδρο και της νέο-οθωμανικές του επιδιώξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, η Αλβανία αποτελεί έναν αγαπημένο και πρόσφορο τόπο της προσωπικής του διπλωματίας, αν και υπάρχουν αλβανικές φωνές που δημόσια επικρίνουν τον εναγκαλισμό των Τιράνων με την Άγκυρα.

Συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία χρησιμοποιεί την οικονομία, την θρησκεία, τον πολιτισμό, την φιλανθρωπία και την ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της σε άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλβανία. Υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια οι τουρκικές επενδύσεις στο αλβανικό έδαφος, με περισσότερες από 600 τουρκικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη – αστραπή του Ερντογάν στα Τίρανα, δεν έλειψαν οι δημόσιες φιλοφρονήσεις και … «χαριεντισμοί» ανάμεσα στους δύο άνδρες, που καθένας χρησιμοποίησε τη συνάντηση για επικοινωνιακούς λόγος και για ενίσχυση του εκλογικού τους ακροατηρίου. Συνολικά Ερντογάν – Ράμα υπέγραψαν επτά συμφωνίες, εμπορικού, εκπαιδευτικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι δεσμοί με την Αλβανία βρίσκονται σε επίπεδο «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», τονίζοντας πως οι δύο χώρες στοχεύουν να επιτύχουν ετήσια ανταλλαγή 1 δις. δολαρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε επιτακτικά για μία ακόμη φορά την «εξόντωση» μελών και οπαδών του δικτύου FETO, του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» κατηγορώντας την για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. «Το γεγονός πως μέλη του FETO βρίσκουν καταφύγιο στη φιλική και αδελφική Αλβανία, πληγώνει βαθιά τον λαό μας. Η προσδοκία μας είναι ότι θα κάνετε πιο συγκεκριμένα βήματα ενάντια στην παρουσία του FETO στην Αλβανία» δήλωσε δημόσια ο Ερντογάν, ζητώντας από τον Ράμα την «κεφαλήν επί πίνακι” όσων γκιουλενιστών έχουν καταφύγει στην Αλβανία. Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προκειμένου να κλείσουν σχολεία και ιδρύματα που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Πάντως η αλβανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, για «απαγωγές» και «επιστροφές» στην Τουρκία, Τούρκων «αντικυβερνητικών» που είχαν καταφύγει στην Αλβανία ως μέλη του δικτύου FETO.

Ο Ερντογάν παρέδωσε σε σεισμόπληκτους του 2019 στην περιοχή Κουρμπίν των Τιράνων, νεόδμητες κατοικίες που χρηματοδοτήθηκαν από την Τουρκία, ενώ εγκαινίασε και το ανακαινισμένο τέμενος Εθεμ Μπέη, στο κέντρο των Τιράνων. «Ο αδελφός στέκεται δίπλα στον αδερφό όταν χρειάζεται, όχι όταν το ζητάει» δήλωσε ο Ερντογάν, με τον Ράμα να πλέκει δημόσια το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντάς τον «πολύτιμο φίλο», όχι μόνο των Αλβανών, αλλά και του ιδίου.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απένειμε τον τίτλο του «Επίτιμου Πολίτη» της χώρας στον Ερντογάν, ενώ και μία κεντρική πλατεία των Τιράνων θα φέρει πλέον το όνομα του Τούρκου ηγέτη. Να σημειωθεί πάντως, πως την ίδια ώρα που Ράμα και Ερντογάν αντάλλασσαν δημόσια φιλοφρονήσεις, στην πόλη Λέζα, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, απέδιδε τιμές στο μνημείο του Γεώργιου Καστριώτη, ο οποίος αντιστάθηκε για χρόνια στην εισβολή των Οθωμανών στα Βαλκάνια και αποτελεί εθνικό ήρωα για την Αλβανία.