Μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση, υγιεινή των χεριών, αερισμός των χώρων: όλα τους αποτελούν μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στους εσωτερικούς χώρους. Ακόμη όμως και με αυτά τα μέτρα οι επιστήμονες ανιχνεύουν ουκ ολίγες φορές αερογενώς μεταδιδόμενο κοροναϊό σε κλειστούς χώρους.
Τώρα, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο «Environmental Science & Technology Letters» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) ότι ανέπτυξαν έναν μικρό δειγματολήπτη αέρα που φοριέται με κλιπ και μπορεί να δείξει την έκθεση του χρήστη στον SARS-CoV-2. Ο φορετός αυτός δειγματολήπτης, σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος κυρίως για άτομα που εργάζονται σε υψηλού κινδύνου για μετάδοση της COVID-19 περιβάλλοντα, όπως οι χώροι εστίασης και τα νοσοκομεία.
Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω της εισπνοής αερολύματος και σταγονιδίων που τα μολυσμένα άτομα εκλύουν όταν μιλούν, βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς εκπνέουν. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές δειγματοληψίας για την ανίχνευση του ιού σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο οι συσκευές αυτές είναι συνήθως μεγάλες, μη φορητές, ακριβές και απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν.
Ετσι η Κρίσταλ Πόλιτ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Χημικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Γέιλ και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να αναπτύξουν μια μικρή, ελαφριά, μικρού κόστους φορετή συσκευή που δεν απαιτεί κάποια πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει.
Κατασκεύασαν λοιπόν το Fresh Air Clip το οποίο απορροφά συνέχεια αερόλυμα που περιέχει τον ιό σε μια επιφάνεια από πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο (PDMS).
Η ομάδα δοκίμασε τον δειγματολήπτη αέρα σε αερόλυμα το οποίο περιείχε έναν βακτηριοφάγο ιό με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τον ιό στον δειγματολήπτη από PDMS με χρήση της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR), γεγονός που δείχνει ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει τις συγκεντρώσεις του ιού στον αέρα.
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το Fresh Air Clip σε 62 εθελοντές, οι οποίοι φόρεσαν τον δειγματολήπτη επί πέντε ημέρες. Η ανάλυση με PCR ανίχνευσε RNA του SARS-CoV-2 σε πέντε δειγματολήπτες: τους τέσσερις φορούσαν σερβιτόροοι εστιατορίων ενώ τον πέμπτο ένας εργαζόμενος σε καταφύγιο αστέγων. Το υψηλότερο ιικό φορτίο (περισσότερα από 100 αντίγραφα RNA ανά κλιπ) ανιχνεύθηκαν σε δύο δειγματολήπτες σερβιτόρων.
Παρότι το Fresh Air Clip δεν έχει ακόμη βγει στην αγορά, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ελέγχου για την έκθεση ενός ατόμου στον SARS-CoV-2 αλλά και για τον εντοπισμό των εσωτερικών χώρων υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού.