Παρόλα αυτά, η Γηραιά Ήπειρο έχει ακόμα αρκετό χρόνο πριν δει φως στο τούνελ. Το 1/3 των κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν 4,9 εκ κρούσματα. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κάθε ημέρα σημειώνει ρεκόρ αρνητικών κρουσμάτων. Ως αποτέλεσμα, από τη Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους για τα παιδιά. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο εορταστικό του διάγγελμα προειδοποίησε τους πολίτες για τις επικείμενες δύσκολες ημέρες. Τόνισε, όμως, οτι δεν θα λάβει νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να μην περιορίσει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες τους.
Η Όμικρον στη Γερμανία επιβαρύνει ιδιαίτερα το νέο κυβερνητικό σχηματισμό. Η χώρα κατέγραψε 26.392 κρούσματα. Η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, ενώ εντύπωση προκαλούν και δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία και δεν αποκλείουν ένα νέο λοκντάουν.
Με τη σειρά της και η Αγγλία ανακοίνωσε ένα ακόμα ρεκόρ κρουσμάτων., 162.572. Το ιδιαίτερα θετικό νέο είναι, όμως, ότι οι θάνατοι και οι νοσηλείες δεν έχουν αυξηθεί. Στην Ιταλία πλήττεται ιδιαίτερα το Μιλάνο, η Ρώμη και το Τορίνο. Τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 78,313, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 200. Το ένα τρίτο των πολιτών της χώρας παρακολούθησε την τελευταία ομιλία του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε». Φόβος επικρατεί και στην Ισπανία, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται και τις ακυρώσεις σε εστιατόρια και μπαρ να δίνουν την εικόνα έρημων πόλεων παρά τις εορταστικές ημέρες. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επίσης θερίζει η όμικρον. 640 χιλιάδες τα νέ κρούσματα. Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν (7.500) , σχολεία ίσως να μην ανοίξουν μετά τις διακοπές, οι οποίες επίσης έχουν συνοδευθεί από κοινωνικό αποκλεισμό και περισσότερα μέτρα. Ο Άντονι Φαουτσι, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξος.