Πανδημία: Ποια νόσος αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια – Πέντε tips για να μειώσουμε τον κίνδυνο
2 years, 11 months ago
6

Το τίμημα των απανωτών lockdown ήταν η αύξηση της καθιστικής ζωής κατά περίπου τρεις επιπλέον ώρες ημερησίως και η συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η αύξηση των ποσοστών διαβήτη παγκοσμίως. Δυο κορυφαίοι ειδικοί προτείνουν τρόπους να βάλουμε και πάλι την κίνηση στη ζωή μας

Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη την τελευταία διετία κατά 16% με 537 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας 20-79 ετών) να εκτιμάται ότι ζουν σήμερα με τη νόσο.

Σύμφωνα με άρθρο στο The Conversation  του Δρ Christian Brakenridge  του Ινστιτούτου Baker για τον Διαβήτη και την Καρδιά και του καθηγητή David Dunstan επικεφαλής του εργαστηρίου Φυσικής Δραστηριότητας στο ίδιο εργαστήριο, η έλευση του κορωνοϊου και κυρίως τα lockdown αύξησαν τον χρόνο της καθιστικής ζωής, μια συνήθεια που ήδη ήταν σε επικινδυνα επίπεδα προ κορωνοϊού και η οποία είναι γνωστό ότι θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η πανδημία πρόσθεσε τρεις επιπλέον ώρες καθισιού ημερησίως στην καθημερινή μας ζωή.

Οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν αυτό που εύλογα όλοι σκεφτόμαστε καθώς τα lockdown φθίνουν και δεν φαίνεται να επανέρχονται ως επιλογή αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε την κίνηση στην καθημερινότητά μας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Η μείωση των ωρών που καθόμαστε αποτελεί μια καλή αφετηρία ώστε οι πασχοντες από διαβήτη, προδιαβήτη και άλλες χρόνιες νόσους να επιτύχουν ένα υγιές επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 10ου Άτλαντα για τον Διαβήτη της Διεθνούς Εταιρίας Διαβήτη υπολογίζεται ότι το 10% του ενήλικου πληθυσμού 20-79 ετών τώρα ζει με διαβήτη, ενώ μέχρι το 2045 εκτιμάται ότι θα νοσούν 784 εκατομμύρια ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τη γλυκόζη του αίματος. Οι διαρκείς διακυμάνσεις της γλυκόζης εντέλει αντικατοπτρίζουν την δυσκολία του οργανισμού να διαχειριστεί την ινσουλίνη, την ορμόνη που εκκρίνεται με σκοπό να διοχετεύσει την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του οργανισμού.

Στις επιπλοκές του διαβήτη ανήκουν η καρδιαγγειακές νόσοι, οι νεφροπάθειες, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα προβλήματα των νεύρων. Βάσει νεότερων αναφορών το εύρος των επιπλοκών είναι μεγαλύτερο και δυστυχώς περιλαμβάνει τις ηπατικές νόσους, την άνοια, την κατάθλιψη και ορισμένους τύπου καρκίνου.

Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνά τους  υπογραμμίζει την τακτική φυσική δραστηριότητας ως βασικό τρόπο για τη διαχείριση του διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου. Η συχνή και αποτελεσματική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, την αρτηριακή πίεση, την κατάσταση των αγγείων και τη μνήμη.

Ένα πρώτο βήμα είναι να σηκωνόμαστε από την καρέκλα του σπιτιού ή του γραφείου κάθε ώρα και να περπατάμε για 2-3 λεπτά.  Αυτή η συνήθεια συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης συγκριτικά με το να κάθεται κάποιος στην καρέκλα συνεχόμενα και χωρίς διακοπές. Επίσης υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η ενασχόληση με δουλειές του νοικοκυριού, το παιχνίδι με τα κατοικίδια και η ήπια κηπουρική μπορουν να προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης σε 24ωρη βάση συγκρικά με ένα ένα δομημένο workout γυμναστηρίου.

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτές οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τον διαβήτη σε μια κλινική μελέτη, με απώτερο στόχο να  βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη που εργάζονται σε γραφείο να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής.

Πέντε τρόποι για να σταματήσουμε το κάθισμα
Είτε έχουμε διαβήτη τύπου 2, είτε προδιαβήτη, είτε απλώς θέλουμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μετά το lockdown, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να επωφεληθούμε από μερικές απλές αλλαγές:

1. Δοκιμάζουμε το όρθιο γραφείο! Αρχικά για λίγα λεπτά και σταδιακά επιδιώκουμε να στεκόμαστε όρθιοι για 20-30΄κάθε ώρα.

2. Όταν είστε στο τηλέφωνο σταθείτε όρθιοι

3. Δοκιμάστε να κάνετε συναντήσεις (meeting) περιπατητικά ή να συναντήσετε φίλους για μια βόλτα (βέβαια για την ελληνική πραγματικότητα οι συναντήσεις που συνδυάζονται με περπάτημα ακούγονται πολύ ουτοπικές)

4. Σε κάθε ευκαιρία π.χ. μόλις δειτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας τηλεοπτικής εκπομπής, κάντε μια μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

5. Χρησιμοποιείστε εφαρμογές και  υπενθυμίσεις ώστε να σηκώνεστε τακτικά από την καρέκλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι δυο ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα χρόνια της πανδημίας είναι δύσκολα και μας πισωγύρισαν, ωστόσο επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής με σκοπό την διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του.

ygeiamou.gr