Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωαννίδης: «Ζητήστε τώρα συγγνώμη για τα λάθη σας»
2 years, 11 months ago
6

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για τα λάθη που έχουν γίνει σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης.

 

Ο ίδιος μιλά για τιμωρητικής φύσης μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ανεμβολίαστοι, ακόμα περισσότερο μάλιστα εκείνοι που είναι ευπαθείς ή μεγάλης ηλικίας, κάνουν σαφώς λάθος να μην εμβολιάζονται.

Όμως, αυτοί είναι που είναι οι ασθενέστεροι κρίκοι αυτήν τη στιγμή. Η φιλοσοφία της ιατρικής και της δημόσιας υγείας, στο δικό μου σύστημα αξιών τουλάχιστον, είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε περισσότερο τους ασθενέστερους, όχι να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Είναι, πρακτικά, το αντίστοιχο με έναν γιατρό που, όταν βλέπει έναν ασθενή που δεν έχει αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα, αντί να μιλήσει μαζί του με πραότητα, αρχίζει να τον κλοτσάει και να τον βρίζει φωνάζοντάς του “εγώ τα ξέρω όλα κι εσύ είσαι ηλίθιος”!» λέει, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση.

Η άποψη του Ιωαννίδη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

«Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη γι’ αυτά τα προηγούμενα λάθη, προτού ζητήσει από τον πληθυσμό συμμόρφωση σε περισσότερα μέτρα. Αλλιώς χάνει την όποια αξιοπιστία του» εξηγεί και προσθέτει ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη.

 

«Το μέλλον είναι ρευστό και εξαρτάται από τη διαχείριση του προβλήματος, αλλά αν συνεχιστούν τα τραγικά λάθη, μπορεί να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι. Αντιθέτως, με σωστή διαχείριση και με σωστά εστιασμένα μέτρα οι θάνατοι θα μειωθούν πολύ πιο αποφασιστικά».

Ιωαννίδης: Ποια είναι η άποψη του για το πρόστιμο των 100 ευρώ;

«Δεν είναι μόνο οι νεκροί από τον κορωνοϊό, που μπορεί να φτάσουν σε ακόμα πιο δυσμενείς αριθμούς. Με λάθος κινήσεις διακυβεύονται πολύ περισσότερα πράγματα για τη συνολική υγεία του πληθυσμού και το μέλλον της χώρας. Η απόρριψη ή η επικράτηση του τιμωρητισμού και της ρητορικής του μίσους είναι ίσως ο κύριος παράγοντας που θα κρίνει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα» προειδοποιεί ο καθηγητής.

 

«Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη εξοντωθεί ψυχολογικά, κοινωνικά και σωματικά, όχι μόνο οικονομικά. Άλλο ένα πρόστιμο απλώς χειροτερεύει την οδυνηρή αυτή κατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, αν ένας ανεμβολίαστος 60χρονος -που έχει περίπου 0,5% πιθανότητα να πεθάνει από κορωνοϊό σε περίπτωση που μολυνθεί- πρέπει να πληρώνει 100 ευρώ μηνιαίως ως αντίτιμο υγείας, τότε πόσο πρέπει να πληρώνει για αντίτιμο υγείας ένας καπνιστής, που έχει περίπου 60-70% πιθανότητα να πεθάνει τελικά από κάποια αιτία που σχετίζεται με το κάπνισμα ή ένας παχύσαρκος;» διερωτάται.

enimerotiko.gr