«Μάγειρα, κάθισε λίγο να ξεκουραστείς, καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 3 το μεσημέρι, που θα κατέβει ο σωφρονιστικός υπάλληλος που έχει βάρδια κάτω, σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν…». Αυτή φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η υπόδειξη τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων των Φυλακών Κορίνθου προς έναν κρατούμενο, κατηγορούμενο για απάτες, προκειμένου να τον βοηθήσουν να αποδράσει στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο 45χρονος, ωστόσο, συνελήφθη πέντε ημέρες αργότερα στην Καλλιθέα από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, οι σωφρονιστικοί έλαβαν από τον κρατούμενο 60.000 ευρώ για να τον βοηθήσουν στη μεγάλη φυγή, ενώ είχαν λάβει προηγουμένως κι άλλα χρηματικά ποσά για τον διευκολύνουν να χρησιμοποιεί κινητό, να τοποθετηθεί ευνοϊκά στα μαγειρεία κ.ο.κ.
Πρόκειται για μία υπόθεση που αποκαλύπτει τις έκνομες ενέργειες μερίδας σωφρονιστικών (σ.σ. στα 30 καταστήματα κράτησης της χώρας εργάζονται 4.100 άτομα), ενώ λίγες ώρες αργότερα αποκαλύφθηκε η εμπλοκή συναδέλφου τους σε προσπάθεια εισαγωγής ναρκωτικών στις Φυλακές Ναυπλίου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τις Αρχές απασχολούν ετησίως τουλάχιστον τρεις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές εργαζόμενους σε φυλακές.
Οπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, στη διάρκεια της παράδοσης του χρηματικού ποσού για την απόδραση από τις Φυλακές Κορίνθου, ένας εκ των υπαλλήλων φέρεται να είπε στη συγγενή του επίδοξου δραπέτη που τα παρέδωσε «μία που με είδες, μία που με ξεχνάς. Κι αν πας και πεις ότι μου έδωσες λεφτά, θα πάθεις μεγάλο κακό, εσύ και τα παιδιά σου. Θα σε βρούνε σε χαντάκι, εσένα και όποιον έχεις δίπλα σου».
Ταυτόχρονα, εξετάζονται πληροφορίες για προσπάθεια διαγραφής του βίντεο από το κύκλωμα που κατέγραψε την απόδραση του 45χρονου. Οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί, οι οποίοι προφυλακίσθηκαν, ωστόσο αρνούνται κάθε κατηγορία και μιλούν για «αστήρικτους ισχυρισμούς του δραπέτη που έχει προχωρήσει σε σωρεία καταγγελιών εναντίον υπαλλήλων και σε άλλες φυλακές». Ενας εκ των κατηγορουμένων, δε, ισχυρίζεται ότι έχει άλλοθι καθώς την ώρα της απόδρασης ήταν στο σχολείο των παιδιών του, ενώ αναφέρει ότι ούτε ο δραπέτης, ούτε οι συγγενείς του, είχαν τα χρήματα με τα οποία ισχυρίζονται πως πλήρωσαν για την απόδραση.
Εντούτοις, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά τη σύλληψη των σωφρονιστικών σημειώθηκε μικρή εξέγερση στις φυλακές, με κρατούμενους να εκφράζουν τη… συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες!
Η υπόθεση διερευνήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, σε έγγραφο της οποίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ο κρατούμενος προ της απόδρασής του βρισκόταν στον περίγυρο του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου, όπου προέβαινε σε εργασίες, και εκμεταλλευόμενος την έλλειψη συνοδών υπαλλήλων του Φυλακτικού Τμήματος καθώς και την ανοικτή πόρτα του θυρωρείου του Καταστήματος, απέδρασε, προφανώς διανοίγοντας τη συρόμενη πόρτα εξόδου του περίγυρου, ενώ οι εν λόγω υπάλληλοι και επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των κρατουμένων δεν απέτρεψαν την απόδραση».
Οπως σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάλληλος με σημαντικό πόστο (σ.σ. είναι κατηγορούμενος για την απόδραση) κάλεσε τον 45χρονο κρατούμενο στο γραφείο του και «του ζήτησε τα ονόματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Καταστήματος με το μέρος των οποίων βρίσκεται. Ο 45χρονος κρατούμενος του απάντησε ότι είναι με το μέρος του, με τον τελευταίο να του επισημαίνει ότι είναι ο «αρχηγός» και να μη δώσει χρήματα σε άλλον σωφρονιστικό υπάλληλο». Ακολούθως, ο 45χρονος φέρεται να ανέφερε σε άλλον σωφρονιστικό ότι «είναι αποφασισμένος να αποδράσει και χρειάζεται βοήθεια, ασφαλώς με το ανάλογο αντίτιμο».
Κατόπιν, λοιπόν, της… ενημέρωσης των φρουρών για το σχέδιο απόδρασης που ετοιμάζει, φέρεται να τον κάλεσε πάλι ο προαναφερόμενος υπάλληλος, ο οποίος του είπε ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα έπρεπε να απευθυνθεί απευθείας στον ίδιο χωρίς διαμεσολάβηση». Τελικώς, όπως είχε κανονισθεί, μετά την καταβολή των χρημάτων «ο δραπέτης όταν άκουσε έξω από τις φυλακές την κόρνα του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, όπως είχε κανονισθεί, στενή συγγενής του κατευθύνθηκε προς το θυρωρείο. Οταν τον είδε ο μυημένος σωφρονιστικός υπάλληλος γύρισε σκόπιμα την πλάτη του και ο 45χρονος πάτησε το ειδικό μπουτόν και εξήλθε».