Μέχρι στιγμής οι κουκουλοφόροι έχουν χτυπήσει καταστήματα σε διάφορα μέρη της Καλιφόρνιας, αλλά και στο Σικάγο. Μολονότι οι επιδρομές εκτελούνται αιφνιδιαστικά και αστραπιαία, σε ώρες κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων, με την τακτική του «hit & run», οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι επιθέσεις στα καταστήματα θεωρούνται ως οργανωμένες εκ των προτέρων. Και, επίσης, ότι δεν πρόκειται περί «λεηλασίας», ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται στο πλαίσιο ταραχών και κοινωνικού αναβρασμού. Αντιθέτως, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η έκρηξη του κύματος επιδρομών είναι ξεκάθαρα μια περίπτωση οργανωμένων ληστειών.
Ένα από τα πρώτα χτυπήματα των κουκουλοφόρων σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο εμπορικό κέντρο Oakbrook, στο ομώνυμο προάστιο του Σικάγο. Μια ομάδα 14 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο κατάστημα της Louis Vuitton και απέσπασαν εμπορεύματα αξίας περί τα 120.000 δολ. Οι δράστες, οι οποίοι δεν ήταν οπλισμένοι, έδρασαν και απέδρασαν τάχιστα, επιβαίνοντας σε 3 διαφορετικά αυτοκίνητα. Δύο ημέρες αργότερα, η αστυνομία εντόπισε το ένα από αυτά τα οχήματα διαφυγής, ένα κλεμμένο αμερικανικό σπορ αυτοκίνητο Dodge Charger.
Tο επόμενο, παρόμοιο με αυτό του Ιλινόις, χτύπημα έγινε στο Walnut Creek της Καλιφόρνιας, όταν 80 άτομα, με 25 οχήματα που απέκλεισαν την περιοχή για μερικά λεπτά έκαναν «ντου» στο πολυκατάστημα Nordstrom, το οποίο και λαφυραγώγησαν αποσπώντας προϊόντα αξίας περίπου 200.000 δολαρίων. Στη διάρκεια της επιδρομής οι εισβολείς ψέκασαν με σπρέι πιπεριού έναν υπάλληλο και ξυλοκόπησαν άλλους δύο.
Σχεδόν πανομοιότυπες επιδρομές σημειώθηκαν σε διάφορα άλλα σημεία της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο και του Μπέβερλι Χιλς όπου οι ληστές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα όπως αυτό της Louis Vuitton. Και βεβαίως, άδειασαν τα ράφια.
Η αμερικανική αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει το πώς οργανώνονται οι επιθέσεις, εάν είναι προσχεδιασμένες και ελεγχόμενες από το ίδιο κέντρο και εάν υπάρχει κάποιο άλλο, κρυφό κίνητρο γι’ αυτές τις ενέργειες, πέραν του προφανούς, δηλαδή του πλιάτσικου.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ και εξ αφορμής του κύματος ληστειών, έχει ανοίξει μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το πώς θα πρέπει να χαρακτηρίζονται και να καταχωρίζονται τα «ντου». Οι δικαιωματιστές και λοιποί υπέρμαχοι της πολιτικής ορθότητας απορρίπτουν τον όρο «λεηλασία» ως ρατσιστικό. «Το ‘looting’» λένε «συμβαίνει όταν υπάρχουν επεισόδια από εξεγερμένη μερίδα πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται -συνήθως και κυρίως στις ΗΠΑ- για φυλετικές διακρίσεις και κοινωνική αδικία εις βάρος τους. Τότε θεωρείται περίπου σαν φυσιολογική αντίδραση η καταστροφή προθηκών και η αρπαγή πολυτελών ειδών από καταστήματα όπως πχ αυτά της Louis Vuitton.
Επειδή όμως το τρέχον κύμα επιδρομών δεν φαίνεται να έχει καμία πολιτική διάσταση, οι αρχές των ΗΠΑ κάνουν λόγο για «looting» μεν, αλλά μόνο ελλείψει καταλληλότερου όρου. Πιθανώς τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για το ποιοι είναι και τι επιδιώκουν οι κουκουλοφόροι επιδρομείς.