Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το καταφύγιο άγριας ζωής Dunas des Maspalomas στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια: το ακατάσχετο…. σεξ των τουριστών.
Η προστατευόμενη τοποθεσία φιλοξενεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα συστήματα κινούμενων αμμοθινών στην Ευρώπη, και είναι τόπος ανάπαυσης των αποδημητικών πτηνών που μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα κατά την αλλαγή των εποχών.
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Management, με τίτλο «Άμμος, Ήλιος Θάλασσα και Σεξ με Αγνώστους: Τα χαρακτηριστικά του “γκομενίσματος” και οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή των παραθαλάσσιων αμμοθινών», εξετάζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της χρήσης του παράκτιου καταφυγίου άγριας ζωής ως χώρου για σεξ.
Ερευνητές εξέτασαν 298 «σημεία σεξ» στην παραλία σε συνολική έκταση που ξεπερνά τα δύο τετραγωνικά μίλια, κυρίως σε σημεία «θαμνώδους και πυκνής» βλάστησης και αμμοθινών που σχηματίζονται γύρω από βλάστηση. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2018, όταν στην περιοχή πραγματοποιούνταν και το φεστιβάλ του Gay Pride.
Οι τουρίστες ποδοπατούσαν τη βλάστηση, απομάκρυναν φυτά και άμμο για να δημιουργήσουν «φωλιές» – ορισμένες φορές ακόμη και με περίφραξη – και πετούσαν απορρίμματα όπως αποτσίγαρα, προφυλακτικά, χαρτί υγείας και κουτάκια από αλουμίνιο.
Όσο πιο απομακρυσμένα ήταν τα σημεία που χρησιμοποιούνταν για σεξ, τόσο περισσότερα σκουπίδια άφηναν πίσω τους οι τουρίστες, παρατήρησαν οι ερευνητές. Αν και οι αρχές αφήνουν σακούλες σκουπιδιών σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα σημεία, συνήθως αυτές ήταν γεμάτες.
Ακόμη και στη ζώνη του καταφυγίου στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος του κοινού, εντοπίστηκαν 56 σημεία που χρησιμοποιούνταν για σεξ.
Ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των τουριστών, δεν πραγματοποιούνται πια δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην περιοχή, αναφέρει η μελέτη. Το καταφύγιο αρχικά είχε ιδρυθεί με προτεραιότητα την εκπαίδευση.
Το Γκραν Κανάρια φιλοξενεί κάθε χρόνο έως και 14 εκατομμύρια επισκέπτες και αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή γκέι προορισμό. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι «δεν έχουν καμία πρόθεση να επικρίνουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» και τόνισαν ότι στις αμμοθίνες επιδίδονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες τουρίστες όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών, σημειώνοντας ότι το «ψωνιστήρι» συμβαίνει απροκάλυπτα στο Maspalomas.
Τα παράκτια συστήματα αμμοθινών αποτελούν ζωτικό στοιχείο του θαλάσσιου τοπίου, όμως η χρήση τους για την προσέλκυση τουριστών από όλο τον κόσμο είχε καταστροφικές συνέπειες, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Σε διαφορετικό άρθρο, ο Χεσπ ανέφερε: «Δεν ζητάμε το τέλος του σεξ σε δημόσιους χώρους – όμως θέλουμε οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει».
Σύμφωνα με τον Χεσπ, είναι διαφορετικό ένα ζευγάρι να κάνει σεξ στην παραλία, και άλλο εκατοντάδες άτομα να συνευρίσκονται καθημερινά στην ίδια περιοχή. Στη δεύτερη περίπτωση, κάνουν τόση ζημιά στις αμμοθίνες όση θα έκανε και η οδήγηση ενός αυτοκινήτου.
Με πληροφορίες από CNN