Η καρδιά των γυναικών γίνεται πιο ευάλωτη με την είσοδο στην τρίτη ηλικία, κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των οιστρογόνων που ρυθμίζουν την αγγειακή λειτουργία. Έτσι, καθώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων στη συγκεκριμένη ομάδα πολλαπλασιάζεται, η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς πιθανούς παράγοντες κινδύνου, δεδομένου πως μέχρι σήμερα οι άνδρες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών ως κατ’ εξοχήν ευάλωτη ομάδα.
Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την καρδιαγγειακή υγεία και η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Menopause, την επιθεώρηση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βορείου Αμερικής, αναδεικνύει μία ανεξερεύνητη πτυχή των διατροφικών συνηθειών που φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο: το «μοναχικό» γεύμα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που γευματίζουν μόνοι, με το φαινόμενο να αποδίδεται από τους ειδικούς στην εκτόξευση του αριθμού μονοπρόσωπων νοικοκυριών, την ευρεία χρήση εφαρμογών για κατ’ οίκον παράδοση φαγητού (delivery) αλλά και την πανδημία COVID-19, τα περιοριστικά μέτρα για την οποία όπως η καραντίνα και οι κοινωνικές αποστάσεις απομόνωσαν τους ανθρώπους.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα μοναχικά γεύματα σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες κοιλιακής παχυσαρκίας και υπέρτασης. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να γευματίζουν μόνοι:
Μέσα από τις συγκρίσεις των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών υγείας 600 σχεδόν εμμηνοπαυσιακών γυναικών άνω των 65 ετών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ηλικιωμένες που έτρωγαν μόνες:
Η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βορείου Αμερικής, δήλωσε: «Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που γευματίζουν μόνες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωματικής καρδιακής νόσου. Επιπλέον, η χηρεία, το χαμηλότερο εισόδημα και η φτωχότερη διατροφική πρόσληψη απαντώνται πιο συχνά στη συγκεκριμένη ομάδα. Τα ευρήματα δεν εκπλήσσουν δεδομένου ότι το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους μειώνει την ποιότητα ζωής, αυξάνει τα ποσοστά κατάθλιψης και κακής υγείας. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, η εύρεση τρόπων ώστε οι ηλικιωμένες που έχουν βρεθεί στο κοινωνικό περιθώριο να επανενταχθούν ουσιαστικά στον κοινωνικό ιστό δεν θα συντελέσει μόνο στη βελτίωση της διατροφής τους αλλά και της συνολικής τους υγεία, με συνακόλουθη την οικονομική ανακούφιση των συστημάτων φροντίδας υγείας».