Μέρκελ – «Βλαντίμιρ, μάζεψε τον Λουκασένκο!»
3 years, 2 months ago
6

Σε σοβαρή σύγκρουση κινδυνεύει να εξελιχθεί, σύμφωνα με ευρωπαίους ηγέτες, η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας με χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι έχουν φτάσει εκεί με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Μινσκ, να προσπαθούν να εισέλθουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σύμμαχοι της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι «η χρήση μεταναστών από τον Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απάνθρωπη, παράνομη και απαράδεκτη».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ταντέους Μοραβιέτσκι κατήγγειλε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από την κίνηση του λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο να προωθεί μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας και πρόσθεσε ότι ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία για να «ανοικοδομήσει τη ρωσική αυτοκρατορία», ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν να παρέμβει σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, καθώς «η χρήση μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη». Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε πως η Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν «να επηρεάσει το καθεστώς του Μινσκ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε χθες τη Βαρσοβία και δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών για να βοηθήσει χώρες σαν τη Λιθουανία να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης απέναντι στην «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας. Την ίδια ώρα, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ρωσικά βομβαρδιστικά

Tu-22M3, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πέταξαν πάνω από τη Λευκορωσία, πραγματοποιώντας περιπολία στον εναέριο χώρο της, σε ένδειξη υποστήριξης των κινήσεων του Μινσκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, βοήθησαν να δοκιμαστεί το κοινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας – ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση.

Στις δηλώσεις του ο πολωνός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια (από την πτώση του κομμουνισμού) που η ασφάλεια και η ακεραιότητα των συνόρων μας δέχονται τόσο βίαιη επίθεση. Εχουμε απέναντί μας όχι μόνο βίαιη εισβολή αλλά μια σκηνοθετημένη παράσταση, στόχος της οποίας είναι να παραβιαστούν τα σύνορά μας και να προκληθεί χάος στην Πολωνία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Και πρόσθεσε: «Πίσω από την επίθεση του Λουκασένκο βρίσκεται ο ιθύνων νους στη Μόσχα. Και αυτός είναι ο πρόεδρος Πούτιν».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να τερματίσει την κρίση πληρώνοντας τη Λευκορωσία να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από τα πολωνικά σύνορα. Επικαλέστηκε μάλιστα τη συμφωνία του 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας, βάσει της οποίας η ΕΕ έδωσε 1,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να συντηρήσει τους καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται περίπου τρία εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

Λευκορωσικά γραφεία ταξιδίων χορηγούν τους τελευταίους μήνες πολλές βίζες και μεταφέρουν εκατοντάδες άτομα από το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες στο Μινσκ. Εκεί, πολλοί μετανάστες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, τους πήραν όλα τα χρήματα και κατόπιν τους προώθησαν στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Περίπου 4.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην πλευρά της Λευκορωσίας. Ενας άτυπος καταυλισμός περίπου 800 ατόμων έχει σχηματιστεί κατά μήκος του φράχτη, με μερικούς μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν κόβοντάς τον. Η πολωνική αστυνομία τους απέτρεψε χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Χθες, δυο ομάδες δεκάδων μεταναστών κατάφεραν να μπουν στο πολωνικό έδαφος. Την πρώτη τη σταμάτησε η αστυνομία, αφού παραβίασε την περιοχή κοντά στην πόλη Μπιαλοβιέζα, περίπου 60 μίλια νότια του αυτοσχέδιου καταυλισμού. Ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας έστειλε στην περιοχή άλλους 15.000 στρατιώτες για να ενισχυθούν τα σύνορα. Περίπου 500 μετανάστες φέρεται ότι μεταφέρθηκαν από τις Αρχές της Λευκορωσίας από τα πολωνικά σύνορα στα σύνορα με τη Λιθουανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει αύξηση των παράνομων εισόδων τους τελευταίους μήνες και χθες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Πολωνία έχει καταγράψει περισσότερες από 30.000 παράνομες απόπειρες μεταναστών να περάσουν τα σύνορά της τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με μόλις 120 για όλο το 2020. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να ζητήσει βοήθεια από τη Frontex, την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, η οποία εδρεύει στη Βαρσοβία.