Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από Covid-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορεί να εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, παρόλα αυτά μεταδίδουν τον κοροναϊό εξίσου με τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνει βρετανική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους.
Περίπου το 38% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων μεταδίδουν τον κοροναϊό σε μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειάς τους, αναφέρουν στο Lancet Ιnfectious Diseases ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αν όμως είναι εμβολιασμένα όλα τα μέλη της οικογένειας, η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται στο 25%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από όλους.
Το μήνυμα είναι ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να βασίζονται στον εμβολιασμό των γύρω τους για να αποφύγουν τη λοίμωξη.
Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν σε 440 νοικοκυριά του Λονδίνου από τον περυσινό μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, έδειξε ότι:
Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής μετάδοσης από εμβολιασμένα σε ανεμβολίαστα μέλη δείχνουν να σχετίζεται με την πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ερευνητές.
«Διαπιστώσαμε ότι η ευπάθεια στη λοίμωξη αυξάνεται εντός λίγων μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου –οπότε όσοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αναμνηστική δόση θα πρέπει να το κάνουν άμεσα» δήλωσε ο Άζιτ Λαλβάνι του Imperial College, συνεπικεφαλής της μελέτης.
«Η συνεχιζόμενη μετάδοση που παρατηρούμε μεταξύ εμβολιασμένων καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εμβολιαστούνοι ανεμβολίαστοι προκειμένου να προστατευτούν από τη λοίμωξη και τη βαριά Covid-19, ειδικά τώρα που περισσότεροι άνθρωποι θα παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια του χειμώνα».