«Μαζεύεται πλήθος
χαρούμενες φάτσες
εκεί που ο Γαρύφαλλος λέει
Τους λέει τα δικά του
και σαν τελειώσει
ο κόσμος γελάει ή κλαίει
Σχολείο βιβλία
αρχαία ιστορία
γι’ αυτόν είναι άγνωστες λέξεις
Δεν ξέρει να γράφει
και όμως θαυμάσια δίνει
στον κόσμο διαλέξεις
Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε
κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι
Τα χρόνια περάσαν
τον είδανε όλοι
και ήταν πολύ ευτυχισμένος
Οι νέοι γεράσαν
και φύγαν οι γέροι
και φεύγει και αυτός ο καημένος
Μαζεύεται πλήθος
να τον χαιρετήσει
κανένας πια δε γελάει
Στα ουράνια ο Γαρύφαλλος
βρίσκεται τώρα
και με τους αγγέλους μιλάει
Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε
κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι»
Τις τελευταίες ημέρες σιγοψιθύριζα το αριστούργημα των Πελόμα Μποκιού «Γαρύφαλλε», για κάποιο λόγο είχε κολλήσει μέσα στο κεφάλι μου. Δυο μέρες πριν, ψάχνοντας το θέμα για το «Σαν Σήμερα» της 14ης Οκτωβρίου, είδα (όχι με έκπληξη, παρά κάτι αναμενόμενο ήταν) πως πέθανε εκείνη τη μέρα το 2004, ο Βλάσσης Μπονάτσος. Ο «Γαρύφαλλος» στο δικό μου μυαλό.
Πολλοί, όταν ακούτε το όνομα Βλάσσης Μπονάτσος, μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό, οι ατάκες του (φοβερό, τρομερό, πάρα πολύ ωραίο), οι «Απαράδεκτοι», τα τηλεπαιχνίδια…
Για μένα Βλάσσης Μπονάτσος σημαίνει «Γαρύφαλλος». Ένα μελαγχολικό αριστούργημα, που αν κοιτάξει κανείς στο You Tube θα δει σχόλια ακόμα και τώρα. Από νέους, που ίσως δεν τον γνώριζαν, που ίσως «κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι»!
Τι ήταν ο Βλάσσης Μπονάτσος; Σίγουρα όχι ο «Γαρύφαλλος». Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την πρώτη ερμηνεία των Πελόμα Μποκιού (από τα αρχικά των επιθέτων τους), αλλά δεν είναι αυτός στο τραγούδι. Στην πρώτη εκτέλεση τραγουδά ο Νίκος Δαπέρης, ενώ οι στίχοι και η μουσική είναι γραμμένοι από τον Γιάννη Κιουρτσόγλου. Τον γείτονα του πραγματικού Γαρύφαλλου. Ναι, ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ένας ηλικιωμένος, περίπου 80 ετών, ο οποίος ήταν πάντοτε καλοντυμένος. Πήγαινε συχνά στο Κολωνάκι και μοίραζε καραμέλες στα παιδιά. Ο Βλάσσης Μπονάτσος ερμήνευσε το τραγούδι μαζί με τους Goin Through και συνέδεσε τη φωνή του με τον «Γαρύφαλλο».
«Τα χρόνια περάσαν
τον είδανε όλοι
και ήταν πολύ ευτυχισμένος»
Ποιος ήταν τελικά ο Βλάσσης Μπονάτσος; Τι ήταν; Πολλοί λένε ένας αμετανόητος ροκάς, ένας «αιώνιος έφηβος». Πολυτάλαντος, με πάθη, έρωτες και λάθη. Άνθρωπος, όπως όλοι, απλά ξεχωριστός. Θα βιαστείς τώρα και θα με διακόψεις… «Πέθανε από την κόκα»! Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.
Το ξημέρωμα, γύρω στις 4 το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, ο Βλάσσης δεν μπορούσε να αναπνεύσει, έπεσε κάτω και μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο…
«Στα ουράνια ο Γαρύφαλλος
βρίσκεται τώρα
και με τους αγγέλους μιλάει»
Η επίσημη γνωμάτευση ήταν «αποφρακτική οιδηματώδης λαρυγγίτιδα».
Η ιστορία με την κόκα είχε ξεκινήσει από τον Σταμάτη Κραουνάκη στους «Πρωταγωνιστές»: «Το ταλέντο του και η παιδικότητά του ήταν πολύ μεγαλύτερα από όσο μπορούσε να αντέξει ο χώρος και η Ελλάδα. Είναι πολύ γνωστό ότι ο Βλάσσης έπαιρνε κοκαΐνη και ότι αυτό τον σκότωσε. Στην Αμερική θα είχε έναν ένδοξο θάνατο, αν έκανε το ίδιο. Έπινε κοκαΐνη γιατί δεν άντεχε αυτό που ζούσε».
Γιατί δεν άντεχε αυτό που ζούσε… Δικαιολογία; Άλλοθι; Πραγματικότητα;
«Τους λέει τα δικά του
και σαν τελειώσει
ο κόσμος γελάει ή κλαίει»
Είναι τρομακτική η ιστορία έτσι όπως τη θυμάται η κόρη του Ζένια: «Έγιναν όλα μπροστά μου. Τρεις το βράδυ, για κάποιο λόγο είχα ξυπνήσει, η μάνα μου ήταν κρυωμένη και ο μπαμπάς μου έφτιαχνε χαμομήλι και σφύριζε. Για κάποιο λόγο, εκεί που με πείραζε και μου τραγουδούσε, κάτι με πιάνει και φεύγω και πάω στο δωμάτιο της μαμάς μου και της λέω «μαμά, ο μπαμπάς δεν είναι καλά, θα πεθάνει».
Δεν είχε συμβεί κάτι. Αφού φέρνει το χαμομήλι και είμαστε στο κρεβάτι, αρχίζει να μην μπορεί να αναπνεύσει και φωνάζει «Μάρθα, Μάρθα». Δεν ανέπνεε, κουτούλαγε από τοίχο σε τοίχο, λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό μου… Εγώ προσπαθούσα να του δώσω το φιλί της ζωής, ό,τι μπορούσα. Ήμουν επτά χρονών, η μάνα μου πήρε να έρθει ασθενοφόρο. Ο πατέρας μου είχε κληρονομικό αγγειοοίδημα, το οποίο έχω κληρονομήσει».
«Ο Βλάσσης είχε ένα σπάνιο νόσημα, κληρονομικό αγγειοοίδημα, φαντάζομαι πολύ λίγοι το έχουν στην Ελλάδα, να είναι 20-50 άτομα. Το χε και η μητέρα του και ο αδερφός του. Είτε από στρες είτε από άλλους παράγοντες πρήζονται στα χέρια και στα πόδια. Δεν το ήξερε τι είναι αυτό.
Το τελευταίο βράδυ που είχε πρηστεί στο πρόσωπο, είχε έρθει και ο αδερφός του. Δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, έλεγε δεν μπορώ να με δει ο κόσμος έτσι. Είχε γίνει τότε και αυτό με την τηλεόραση, είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ που είχε χάσει την εκπομπή» είχε πει η σύζυγός του, Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ζωής Λάσκαρη, στους «Πρωταγωνιστές»: «Όταν έγινε αυτό ήταν βράδυ, 4 η ώρα τη νύχτα και έγινε… πολύ γρήγορα, ένας πανικός, είχα και το παιδί μπροστά… Έπαθα σοκ. Ήρθε το ασθενοφόρο, άργησε λίγο, έγιναν κάποια πράγματα με το κουδούνι… Όταν φτάσαμε μας είπαν ότι… πέθανε».
«Τελευταία μέρα που έκλαψε, που ήταν πρησμένος και με πήρε αγκαλιά, μου είπε «είμαι μαλάκας και θα πεθάνω». Γιατί δεν μπορούσε να προσφέρει στην οικογένειά του. Ήταν η αρρώστια, η τηλεόραση… Όσοι είναι στην τηλεόραση και παραμορφώνονται τα πρόσωπά τους, τα χέρια τους, δεν είναι ότι καλύτερο. Οποιοσδήποτε να το πάθει».
Η φράση «είμαι μαλάκας και θα πεθάνω» ερμηνεύτηκε και συνδέθηκε με την κόκα. Μπορεί να είναι και έτσι. Είναι δύσκολο να μιλήσεις δημόσια, είναι δύσκολο ακόμα και στις μέρες μας να αγγίξεις τέτοια θέματα. Φοβάσαι…
Η Μάρθα Κουτουμάνου είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Η ίδια η Ζωή Λάσκαρη είχε βγει σε εκπομπή και το είχε αποκαλύψει, με τη Μάρθα να μην ξέρει τίποτα και να μην εγκρίνει αυτό που είχε κάνει η μητέρα της. Όταν έγινε γνωστό πως η Μάρθα θα υποδυόταν μια κοπέλα χρήστη ναρκωτικών σε μια ταινία, βγήκε ο κόσμος και έλεγε «το έκανε η Ζωίτσα για να προωθήσει την ταινία». Δεν είχε ξεκινήσει καν βέβαια, αλλά τον κόσμο δεν τον νοιάζει καν. Δεν τον αφορά… Αίμα θέλει!
Τον Σταμάτη Κραουνάκη, λίγα χρόνια αργότερα είχε επιβεβαιώσει ο Γιάννης Ζουγανέλης στην εκπομπή «Όλα» του Θέμου Αναστασιάδη: «Δεν ερχόταν ποτέ στην ώρα του, δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τις καθυστερήσεις. Είχε πολύ καλή ποιότητα. Δεν έφυγε από μέσα μου το γεγονός πως «έφυγε» από τη ζωή και ήμασταν τσακωμένοι. Είχα αντιδράσει πολύ με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε με τις ουσίες. Είχα τρομερή αντίδραση. Κόφτο, βέβαια… Είχαμε σχεδόν πλακωθεί».
«Με είχε πειράξει που ανέφεραν για τον πατέρα μου διάφορα. Για τις ουσίες, ότι παράτησε την οικογένεια του από επιλογή και ότι άφησε ένα παιδί και μια γυναίκα έτσι. Ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα» είχε πει η κόρη του Ζένια στον Αρναούτογλου: «Ένιωσα την ανάγκη να βγω και να απαντήσω πολλές φορές. Γιατί ο λόγος ήταν καθαρά ένα κληρονομικό αγγειοοίδημα. Είναι αυτοάνοσο νόσημα σπάνιο. Το έχω και εγώ. Το έχω κληρονομήσει. Έγινε μπροστά μου όταν πέθανε. Δεν έχει σχέση καμία άλλη ουσία»!
Μπορεί ο Βλάσσης να ήταν «μαλάκας» και γι αυτό το θέμα. Η ουσία μένει η ίδια…
«Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε
κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι…»
Ποιός ήταν ο Βλάσσης; Τι ήταν; Ήταν ο χίπης που λάτρευε τη φιλοσοφία των «παιδιών των λουλουδιών», ο ροκάς, ο τραγουδιστής… Ήταν ο κουστουμάτος τύπος που θα σταματούσε στη μέση του δρόμου και θα μάζευε ένα εγκαταλελειμμένο σκύλο. Είχε αδυναμία στα αδέσποτα.
Αυτός που θεωρούσε πως μόνο κοντά στη φύση και στον έρωτα θα βρεις το πραγματικό νόημα της ζωής. Είχε αδυναμία στην μητέρα του και μάλιστα σε κάθε εκπομπή που παρουσίαζε, πάντα στην πρεμιέρα, αναφερόταν σε εκείνη για να του φέρει γούρι.
Ο Βλάσσης ήταν αυτός που θα τολμούσε και το 1991, θα έβγαζε τον δίσκο «Παραλήρημα» και στο video clip θα έχει πρωταγωνιστές ανθρώπους από την πραγματική ζωή. Αυτούς που εκδίδονταν, άντρες και γυναίκες, αυτούς που ζουν στο περιθώριο. Η κοινωνία στην Ελλάδα δεν μπορούσε να αντέξει κάτι τέτοια και το απαγόρευσαν. Ο Βλάσσης βγήκε ανοιχτά και υποστήριξε τους ανθρώπους και φωτογραφιζόταν μαζί τους στα στέκια τους.
«Μαζεύεται πλήθος
χαρούμενες φάτσες
εκεί που ο Γαρύφαλλος λέει»
Ποιός ήταν ο Βλάσσης; Αυτός που σε συναυλία των «Πελόμα Μποκιού» στο 17ο Σχολείο Αρρένων στο Παγκράτι, όταν η αστυνομία διέκοψε τη συναυλία, τους είπε από το μικρόφωνο “αφήστε μας να παίξουμε δύο κομμάτια και μετά θα παίξουμε και τον Εθνικό Ύμνο”»!
Ο Βλάσσης ήταν αυτός που κατάφερε να πάρει μεγαλύτερο και περισσότερο χειροκρότημα από την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τη μεγάλη (μας) σταρ και ντίβα. Ήταν στις αρχές του ΄80 όταν έκανε στροφή στην υποκριτική και υποδύθηκε στην «Εβίτα», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον «Τσε Γκεβάρα».
«Στο τέλος, της παράστασης, βγαίνω εγώ, και “πέφτει κυριολεκτικά το θέατρο” και μετά βγαίνει η Αλίκη όπου το χειροκρότημα είναι λίγο λιγότερο από το δικό μου, του «Τσε». Το ομολόγησε και μόνη της ότι πρώτη φορά στη ζωή της, κάποιος συνεργάτης πήρε πιο πολύ χειροκρότημα από αυτή!».
Μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ανέβασαν και την παράσταση «Βίκτωρ – Βικτώρια». Ανάμεσά τους δημιουργήθηκε έρωτας που κράτησε για πεντέμιση χρόνια. Μέσα και μετά από αυτό, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε πιο «θνητή» με τον κόσμο.
«Δεν ξέρει να γράφει
και όμως θαυμάσια δίνει
στον κόσμο διαλέξεις»
Ποιος ήταν ο Βλάσσης; Αυτός που άργησε στη βάφτιση της κόρης του Ζένιας και με μια ατάκα τους έκανε όλους να γελάσουν. Πάντα αργούσε και δεν ζητούσε ποτέ συγνώμη. Και μεταξύ μας, δεν μπορούσε να μάθει τα λόγια απ’ έξω. Η παραγωγή είχε ανθρώπους που πήγαιναν από το σπίτι του, έμπαιναν μαζί στο αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά και του τα υπαγόρευαν! Είχαν στήσει μάλιστα μια ειδική ομάδα στην παραγωγή, ένα συνεργείο που τον έψαχνε, όσες φορές είχε εξαφανιστεί και δεν πήγαινε στην δουλειά. Μέχρι και στην ντουλάπα του, τον βρίσκαμε!».
Ποιος ήταν ο Βλάσσης;
«Κανείς μας δεν ξέρει...»!