Μήπως η ΕΛ.ΑΣ καθυστέρησε σημαντικά να ανακαλύψει τα ψεύδη του 32χρονου πιλότου και να διαλευκάνει το έγκλημα των Γλυκών Νερών; Μήπως μεγάλο τμήμα κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και παραγόντων της Κατεχάκη, πίστευε εσφαλμένα μέχρι προ μερικών ημερών ότι ο Μπάμπης δεν έλεγε κανένα ψέμα κι ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως σκηνοθεσία, αντίθετα με ό,τι έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα ότι «το ξέραμε πολύ γρήγορα και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή να τον συλλάβουμε;»
Μήπως το ακριβές, κρίσιμο πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ περί μετακίνησης του πιλότου ενώ ήταν «δεμένος» κλπ ήταν τελικώς μία τεράστια έκπληξη για πολλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που κατευθύνονταν αλλού; Μήπως πολλοί από τους ερευνητές της υπόθεσης είχαν πεισθεί ότι το έγκλημα προέρχεται από ομάδα ληστών, τους οποίους αναζητούσαν επί εβδομάδες, σε εκατοντάδες σεσημασμένους και σε δεκάδες παλαιότερες ληστείες στα σπίτια; Μη εντοπίζοντας την υποκριτική συμπεριφορά του πιλότου που είχε γίνει αντιληπτή από εκατομμύρια Έλληνες που διατύπωναν σχετικές απορίες…
Τα ερωτηματικά αυτά διατυπώνονται από πολλούς πρώην και νυν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και στελέχη της Κατεχάκη, ύστερα από τη διαλεύκανση της υπόθεσης του πρωτοφανούς εγκλήματος -με θύμα την 20χρονη Καρολάιν- στις 11 Μαΐου στα Γλυκά Νερά. Με τα στελέχη αυτά να σημειώνουν ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί επιτυχία των διωκτικών αρχών με άξονα κυρίως τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Όμως συμπληρώνουν ότι δεδομένα της έρευνας , στοιχεία της δικογραφίας αλλά και όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο στις αρχές ασφαλείας δείχνουν άλλη κατεύθυνση από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα.
ΠΡΩΤΟΝ: Ότι υπήρξε επικήρυξη των «δραστών» με 300.000 ευρώ ενώ ακολούθησαν και δηλώσεις πολιτικών στην Βουλή σχετικά με ζητήματα ανασφάλειας ή μη που προκαλεί το έγκλημα ενώ υπήρξαν γενικότερες αναφορές για αλλοδαπούς ποινικούς που απελευθερώθηκαν με ευνοϊκούς νόμους κλπ. Κι αυτό παρ’ ότι αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι επί τόπου δήλωναν αμφιβολίες για το αν πρόκειται για ληστεία και τον ρόλο του πιλότου
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι ερευνητές του φονικού στα Γλυκά Νερά παρότι είχαν προχωρήσει σε πλήρη αυτοψία στο σπίτι κι είχαν ήδη εξετάσει τον 32χρονο πιλότο, ζητούσαν με διαρκή σήματα τους σε αστυνομικές υπηρεσίες τους φακέλους πολλών παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών. Επιπλέον είναι ήδη γνωστό ότι συνέλαβαν με ειδική επιχείρηση στον Έβρο και μετέφεραν στην Αθήνα Γεωργιανό σεσημασμένο διαρρήκτη που θεώρησαν ύποπτο για την δολοφονία
ΤΡΙΤΟΝ: Είχαν αποστείλει σε σωφρονιστικά καταστήματα αιτήματα για τις λίστες αποφυλακισθέντων, προκειμένου να εντοπίσουν σε αυτές τους «αδίστακτους ληστές», όπως πίστευαν.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Παρ’ ότι μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης εξέφραζε απορίες για τις δηλώσεις, την επομένη της δολοφονίας, του πιλότου στα ΜΜΕ όπου εντόπιζε σημεία υποκρισίας, ψυχρότητας κλπ., αρμόδιοι παράγοντες δήλωναν «ότι με τον Μπάμπη δεν υπάρχει κανένα θέμα, πιστεύουμε την κατάθεση του, δεν υπάρχει σκηνοθεσία και ψάχνουμε να βρούμε τους κακοποιούς».
Υποστηρίζοντας ακόμη ότι «υπάρχει πολυετής εμπειρία σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που θα εντόπιζαν αμέσως αν ο πιλότος έλεγε ψέματα. Κι αφού αυτοί έρχονταν σε επαφή μαζί του για πολλές ώρες». Συμπληρώνοντας ότι «ο Μπάμπης δεν παραπλανεί. Μπορεί απλώς να ένοιωθε αμήχανα στα ΜΜΕ ή μπορεί να νιώθει…τύψεις επειδή δεν βοήθησε όσο θα ήθελε την σύζυγο του».
Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που εξέφραζαν διαρκώς αμφιβολίες για τον ρόλο του πιλότου ήταν εκτός των άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου που ζητούσε να εξεταστεί ενδελεχώς από ειδικούς αναλυτές και ψυχολόγους η συμπεριφορά του που φαινόταν ιδιότυπη κι άξια περαιτέρω ανάλυσης .
ΠΕΜΠΤΟΝ: Δείγμα αυτής της εικόνας που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ο πιλότος σε δημόσιες δηλώσεις του δήλωνε ότι «έχει εμπιστοσύνη στα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ που συνεργαζόμαστε», ότι «μου λένε από την ΕΛ.ΑΣ να μην ακούω όσα γράφουν στα ΜΜΕ για υπόνοιες εμπλοκής μου» (σ.σ. Από τα δημοσιεύματα του «Βήματος, των «Νέων» και του MEGA). Κι ίσως πιο ενδεικτικό είναι ότι στην απολογία του φέρεται να …ζήτησε συγγνώμη από τους αστυνομικούς που τον εμπιστεύτηκαν»!
ΕΚΤΟΝ: Ενδεικτική αυτής της «πίστης» στελεχών της ΕΛ.ΑΣ στην εκδοχή της «ληστείας» είναι οι συνεχείς διαρροές σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ για σκίτσα, αναγνωρίσεις υπόπτων κατά 80%, για Αλβανούς και Έλληνες κακοποιούς, λίστες υπόπτων, παρόμοιες ληστείες κλπ. Κι όταν ετίθετο ερώτημα περί τυχόν εμπλοκής του πιλότου, η απάντηση ήταν σχεδόν πλήρως αρνητική.
ΕΒΔΟΜΟΝ: Παρότι είχε διαπιστωθεί από τις πρώτες ημέρες ότι οι αναζητήσεις για DNA , αποτυπώματα, βίντεο με κινήσεις «δραστών, σαρώσεις για κινητά δεν οδηγούσαν πουθενά υπήρχε επιμονή και πάλι για … «πανέξυπνους ληστές» . Ακόμη κι όταν ετίθεντο περίπου 20 ερωτήματα για την …μακρόχρονη, δυσεξήγητη «λιποθυμία» του πιλότου, την επιλεκτική έρευνα στο σπίτι, τα κινητά των θυμάτων που αφέθηκαν κλπ, κρίνονταν «άνευ σημασίας» κι υπήρχε σύσταση για «επιμονή στην έρευνα για τους ληστές».
ΟΓΔΟΟΝ: Υπήρχε επιμονή στην εκδοχή της ληστείας παρότι από το ημερολόγιο της Καρολάιν προέκυπτε ότι υπήρχαν ολοένα κι εντεινόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε εκείνην και τον πιλότο και μάλιστα είχε αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2020 του είχε ζητήσει διαζύγιο. Σχετικά προβλήματα -όχι εκρηκτικών διαστάσεων- είχε προσδιορίσει κι η αναφερόμενη σύμβουλος του ζευγαριού που είχε κληθεί να καταθέσει από την αρχή
ΕΝΑΤΟΝ: Τα πρώην και νυν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, με τα οποία επικοινώνησε τις τελευταίες ώρες «Το Βήμα» σημείωναν ότι «θα μπορούσαν σε πολλές φάσεις της έρευνας , οι αρμόδιοι αστυνομικοί που έχουν μεγάλη εμπειρία να πιέσουν τον πιλότο να ομολογήσει τον φόνο. Αποδείχθηκε από την ομολογία του προ μερικών ημερών ότι αυτό δεν ήταν δυσχερές και η …υποχώρησή του στις πιέσεις των αστυνομικών ήταν σχετικά εύκολη.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να το είχαν κάνει όταν δεν είχε υπάρξει κανένα δείγμα παρουσίας ληστών από τα διαδοχικά πορίσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που υπήρξαν αρκετά νωρίς. Υπάρχουν τακτικές σταδιακής, προσεκτικής πίεσης που φέρνουν αποτελέσματα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη όχι ίσως για λόγους τακτικής, όπως παρουσιάζεται τώρα, αλλά γιατί δεν φαίνεται να υπήρχε σαφής πεποίθηση σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ότι μπορεί να είναι ένοχος ο Μπάμπης.
Κι αυτό ίσως θα πρέπει να είναι ένα στοιχείο προβληματισμού για όλους, με την αναφερόμενη πολυήμερη παραπλάνηση από έναν πιλότο και την μη καλή «ανάγνωση» του χώρου του εγκλήματος ώστε να γίνει αντιληπτή η σκηνοθεσία .
ΔΕΚΑΤΟΝ: Τα ερωτήματα στελεχών της ΕΛΑ.Σ πολλαπλασιάζονται σχετικά με το «τι θα συνέβαινε αν το τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ δεν εντόπιζε τα περί «δραστηριότητας» του κινητού του πιλότου ενώ ήταν δεμένος κλπ. Τι θα ήταν αυτό που θα οδηγούσε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να κινήσουν τη διαδικασία να πιέσουν τον πιλότο να ομολογήσει;
Αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή ή λόγω της αντίληψης που είχε επικρατήσει όπως διαφαίνεται περί …βέβαιης ληστρικής επιδρομής, αυτό θα αργούσε δραματικά;
Κι η υπόθεση θα μπορούσε να μείνει ανεξιχνίαστη για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Με τον πιλότο να …πανηγυρίζει ότι ίσως μπορούσε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς κρίσιμων υπηρεσιών που εκθείαζε διαρκώς;