Ποσό «μαμούθ»: O πρόεδρος του ΔΣ της Moderna πούλησε μετοχές αξίας $1,4 δισ. σε 2 μήνες
3 years, 7 months ago
6

Οι μετοχές εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020.

Η πρωτοφανής άνοδος στις μετοχές του κλάδου υγείας συνέβαλε στην «εμφάνιση» τουλάχιστον 40 νέων δισεκατομμυριούχων που σχετίζονται με εταιρείες που συμμετέχουν στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ένας υψηλού προφίλ μέτοχος της εταιρείας Moderna εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής, πουλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολ. από τις 11 Μαρτίου του 2020, ημερομηνία που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία την Covid-19.

Στελέχη της Moderna και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά της Covid-19, όπως η Pfizer και η Novavax, πούλησαν μετοχές αξίας 400 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια. 

Ο Noubar Afeyan

Ο Afeyan -με περιουσία εκτιμώμενης αξίας 2,3 δισ. δολ- κατέχει μεγάλο μερίδιο της Moderna κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000, με στόχο τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση πολλά υποσχόμενων startups στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και της τεχνολογίας.

Ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna είναι πίσω από μεγάλες πωλήσεις, το στέλεχος που πούλησε τις περισσότερες μετοχές είναι ο CEO της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές – το 7% του μεριδίου του – έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 6% στην Moderna, μέρος της περιουσίας του ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής είναι ο συνεργάτης του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, ο οποίος αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πουλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας που έχουν πωλήσει μετοχές, αλλά όχι στον βαθμό που το έκαναν τα στελέχη της Moderna. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, πώληση περίπου το 60% του ποσοστού που κατείχε στη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου πώλησης, τον Νοέμβριο, έναντι τιμήματος 5,6 εκατ. δολαρίων (προ φόρων).

Επίσης, ο Stanley Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax -που στοχεύει να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το δεύτερο τρίμηνο του 2021- πώλησε μετοχές της Novavax αξίας περίπου 9,3 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Ένα ακόμη στέλεχος της Novavax, ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Glenn Gregory, έχει επίσης πωλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

in.gr