«Το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενισχύει τη χώρα μας στη διεθνή δικαιοταξία», είπε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη δομή βοηθά στην στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διασυνοριακής απάτης.
Ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι κάθε χρόνο, πολλά εκατομμύρια ευρώ από έσοδα ΦΠΑ χάνονται λόγω της διασυνοριακής απάτης και πολλοί αποφεύγουν την ποινική δίωξη λόγω ανυπαρξίας αυτής της δομής που πλέον θα μπορεί να ερευνά αποτελεσματικά διασυνοριακά εγκλήματα σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, να ενισχύσει τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και το όφελος θα είναι η εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μια ουσιαστική αποτύπωση κανόνων και αρχών για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι είναι «αμέσου εφαρμογής» ο Κανονισμός και οι διατάξεις που θεσπίζουν διαφανές πλαίσιο για τους εντεταλμένους Ευρωπαίους εισαγγελείς, για τις ανακριτικές πράξεις που μπορεί να διενεργούνται, για τη στελέχωση των γραφείων τους. «Θωρακίζεται η πατρίδα μας σε επίπεδο νομικό, σε επίπεδο συνεργασίας προκειμένου και αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αλλά κυρίως προκειμένου ανταπεξέλθει σε κρίσιμα ζητήματα με εθνική διάσταση», είπε επίσης ο Γιώργος Κώτσηρας.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η διάταξη που θέτει περιορισμό στην έκταση των δικογράφων έναντι του ΣτΕ, ο κ. Κώτσηρας αναρωτήθηκε πως γίνεται όσοι προβάλλουν αντιρρήσεις, να ξεπερνούν τόσο εύκολα το γεγονός ότι αντίστοιχο πλαίσιο υπάρχει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και στην κριτική που δέχεται η πολιτική της κυβέρνησης για τον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των δικαστηρίων που είναι βασικός πυλώνας δημοκρατίας και άσκησης δικαιωμάτων. Οφείλουμε όλοι όμως να πούμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει, να ασκήσει κανονιστική διοίκηση, σε συνθήκες απόλυτης κρίσης και με γνώμονα να μην υπάρξει πλήγμα στον πυρήνα των δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Γιώργος Κώτσηρας και προσέθεσε:
«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπάρχουν δυσκολίες, ότι οι συνλειτουργοί της Δικαιοσύνης πλήττονται αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια, όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθούν, προσπαθεί να βάλει πλάτη. Αλλά εσείς είστε που λοιδορούσατε το κίνημα της γραβάτας. Οκτώ μήνες αποχής είχαν οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που κώφευε, τους λοιδορούσε για τη γράβατα, και τους άλλους επιστήμονες. Και τώρα έρχεστε προσπαθώντας να αντλήσετε κομματικά οφέλη».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ασφαλώς ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του ρόλου των δικηγόρων αλλά κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να πηγαίνει στο άλλο άκρο, ενώ οι πράξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των επιστημόνων είχαν τα αποτελέσματα που τους έφεραν σε τόσο δυσχερή θέση.
Ο Γιώργος Κώτσηρας αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, υπογράμμισε ότι διευρύνεται η σύνθεση του μηχανισμού αξιολόγησης του και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο και θα είναι ένα πλήρες πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού και τόνισε ότι καθώς υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στο θέμα της ανηλικότητας, στις προσεχείς αλλαγές στον ποινικό κώδικα, έχουν τεθεί συγκεκριμένες επισημάνσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία της.
Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι το πλαίσιο που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Σπίτι του Παιδιού έχει προβλήματα αλλά σήμερα γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να λειτουργήσει το Σπίτι του Παιδιού και να αρθούν τα εμπόδια, για να λειτουργήσουν καλύτερα και οι εταιρείες ανηλίκων. Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί ότι στην κατάταξη για το πόσο φιλική ήταν η Δικαιοσύνη για τους νέους, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση.