Έτσι επέλεξε τον διάδοχό του στην Amazon ο Τζεφ Μπέζος
3 years, 8 months ago
6

Στο εσωτερικό του τεχνολογικού κολοσσού υπάρχουν μηχανισμού που φροντίζουν για την αντικατάσταση κάθε υψηλόβαθμου υπαλλήλου, όμως φαίνεται η επιλογή του επόμενου CEO έγινε με διαφορετική διαδικασία

Όταν, στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από τα καθήκοντα του ως CEO της Amazon, τα μεγάλα νέα ήταν σχετικά καινούρια ακόμη και για κάποιους από τους πιο κοντινούς συναδέλφους του, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί μόλις δύο ημέρες πριν. Τότε ήταν που ο 57χρονος  υπέγραψε και επισημοποίησε την μετακίνηση του στην θέση του προέδρου, ακολουθώντας τους κανόνες που έχει θέσει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιοποίησης όσον αφορά τις διοικητικές αλλαγές υψηλού επιπέδου. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του τεχνολογικού γίγαντα θα είναι ο Άντι Τζάσι, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Amazon Web Services, ο οποίος θα αναλάβει κάποια στιγμή στο τρίτο τέταρτο της φετινής χρονιάς.

Κι όμως, όσο ξαφνική και να φάνηκε η απόφαση σε μερικούς, η διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του Μπέζος είχε διαρκέσει χρόνια, μέσω του ιδιαίτερου προγράμματος διαδοχής της εταιρείας. Όπως είχε αποκαλύψει, ήδη, από το 2014, ο ισχυρός άνδρας της Amazon, η εταιρεία του έχει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση όχι μόνο του CEO, άλλα και όλων των υψηλόβαθμων στελεχών.

Κάθε χρόνο, συνήθως στα τέλη του Ιανουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Amazon συνεδριάζει για να συζητηθούν οι πιθανοί διάδοχοι για κάθε μία από τις θέσεις-κλειδιά της επιχείρησης. Μέσα σε περίπου δύο ώρες, οι συμμετέχοντες εξετάζουν ένα διάγραμμα 25 διοικητικών στελεχών, όπου εμφανίζονται και οι προτιμήσεις κάθε υψηλόβαθμου, όσον αφορά το ποιος θα τους αντικαταστήσει.

Η σύνταξη του διαγράμματος πέφτει στην περίφημη S Suiteτην ηγετική ομάδα της εταιρείας η οποία απαρτίζεται από τον Μπέζος και τα κορυφαία στελέχη της Amazon και παίρνει τις σημαντικότερες αποφάσεις. Φυσικά, για την δημιουργία του διαγράμματος λαμβάνονται υπόψιν και οι εισηγήσεις του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού.

Οι συνεδριάσεις της S Suite συχνά διαρκούν τέσσερις με πέντε ώρες και σε αυτές τείνουν να ακούγονται πιο δυνατά οι φωνές των πρεσβύτερων και πιο έμπειρων μελών. Όπως εκμυστηρεύτηκαν στο Business Insider υπάλληλοι της εταιρείας, ο  Μπέζος είναι αρκετά ευθής με τα σχόλια του, καθώς αυτά τα meetings απαρτίζονταν από τους πιο στενούς συμβούλους του. Έτσι, πολύ δύσκολα μπορούσε κανείς να μπει στην S Suite, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη χρονιά, όταν προστέθηκαν εννιά μέλη. Σύμφωνα με εκείνους που έχουν συμμετάσχει, αυτές οι συζητήσεις είναι μία καλή άσκηση, αλλά και ένα μονοπάτι για την ανάδειξη των νέων ηγετικών προσωπικοτήτων της εταιρείας.

Με τον γίγαντα της e-commerce να έχει εξελιχθεί σε μία «ακαδημία» στελεχών, από την οποία πολλές άλλες επιχειρήσεις αρέσκονται να ψωνίζουν, ο Μπέζος είχε επίσης αρχίσει να οργανώνει τετ-α-τετ με τους υψηλόβαθμους συναδέλφους του, ώστε να έχει συναίσθηση των μελλοντικών σχεδίων τους.

Σε όλες, όμως, αυτές τις εκτενείς συζητήσεις που πραγματοποιούνταν εδώ και χρόνια, πάντα υπήρχε ένα κενό το οποίο δεν συμπληρωνόταν, αυτό δίπλα στο όνομα του Μπέζος. Φυσικά, όπως αναφέρθηκε, ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο επεξεργαζόταν με κοντινά του πρόσωπα το θέμα της διαδοχής του, μα ποτέ δεν ήθελε να δείξει την προσωπική του προτίμηση.

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν προέρχονταν από το εσωτερικό της Amazon, μιας και ο ιδρυτής της φοβόταν πως κάποιος έξω-εταιρικός δεν θα αντιλαμβανόταν την κουλτούρα της εταιρείας, εν μέρει βασισμένη στην καινοτομία και την ανάληψη ρίσκων. Τελικά, προέκυψαν τρία ονόματα, ο Άντι Τζάσι, CEO της εξαιρετικά κερδοφόρας υπηρεσίας cloud, Amazon Web Services, ο Τζεφ Γουιλκ, πλέον πρώην Διευθύνων Σύμβουλος λιανικής και ο Τζεφ Μπλάκμπερν, που είχε κλείσει 22 χρόνια στην Amazon. Το πώς και γιατί ο Μπέζος κατέληξε στην τελική απόφαση δεν είναι γνωστό, αλλά απέρριψε τους δύο συνονόματους του για χάρη του Τζάσι. Όλως τυχαίως, την περυσινή χρονιά ο Γουίλκ ανακοίνωσε την απόσυρση του και ο Μπλάκμπερν πήρε άδεια για ένα χρόνο.

Πέρα από τις κορυφαίες θέσεις, το ΔΣ της Amazon εξετάζει και ένα διαφορετικό διάγραμμα με περίπου 50 από τους πιο λαμπρούς και ανερχόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως οι μελλοντικοί ηγέτες της εταιρείας. Αυτοί αξιολογούνται ως προς την απόδοση τους και τοποθετούνται σε διαφορετικά πόστα για να πάρουν μία σφαιρική εικόνα της επιχείρησης.

Γενικότερα, στον Τζεφ Μπέζος δεν του αρέσει καθόλου όταν μία θέση μένει κενή ξαφνικά. Έτσι, έχει δημιουργηθεί το παραπάνω αναλυτικό σύστημα, αλλά και χωρίς τα meetings και τα διαγράμματα, η διοίκηση ανεπίσημα ενθαρρύνει τους υψηλόβαθμους της να έχουν κατά νου δύο με τρεις ικανούς πιθανούς αντικαταστάτες. Κάποιοι στο εσωτερικό αποκαλούν αυτή την παράδοση το σχέδιο «με πάτησε λεωφορείο», γιατί ο Μπέζος συχνά ρωτούσε τους υπαλλήλους τι θα κάνουν αν… τον χτυπούσε λεωφορείο.

protothema.gr