Γουργουλιάνης για κοροναϊό : Να κάνουμε ό,τι και η Νορβηγία, να δώσουμε χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού
3 years, 8 months ago
6

Δύσκολη, όμως, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, και κυρίως της Αττικής

Για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για άλλη μία φορά με τον κοροναϊό, με 3.215 νέα κρούσματα να καταγράφονται χθες στη χώρα μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Βλέπουμε μια κάμψη από την αρχή της άλλης εβδομάδας. Αλλά έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της πορείας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Στην περιοχή μας είχαμε τους σεισμούς. Οι άνθρωποι μένουν πολλοί μαζί, αναγκάζονται να συγχρωτίζονται και υπολογίζουμε ότι στις δύο επόμενες εφημερίες ότι θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές από τις περιοχές αυτές. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ΜΕΘ και τις κλινικές κοροναϊού. Υπάρχουν κρεβάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Το lockdown που εφαρμόζεται δεν έχει αποδώσει», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γουργουλιάνης.

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν έχουμε μάθει από την εμπειρία του προηγούμενου κύματος. Στη βόρεια Ιταλία όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε ενδοοικογενειακές μολύνσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής. Σε ό,τι αφορά στην αγορά, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς κανένα κίνδυνο. Είναι μικρή η συμμετοχή του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Θα γίνεται μόνο με ραντεβού, και χωρίς την εστίαση ανοιχτή. Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού, στη φύση, στον αέρα, όπως κάνει η Νορβηγία και άλλες χώρες. Δεν έχω εγώ την απόφαση, αλλά το να μείνει κάποιος από τις 6 στο σπίτι είναι λάθος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, με τον κ. Γουργουλιάνη να αναφέρει ότι «Πρέπει να δούμε αλλαγή στη φιλοσοφία. Δεν κλείνουμε τους ανθρώπους στο σπίτι, τους αφήνουμε σιγά – σιγά έξω».

«Συμφωνώ ότι το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις δε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για τα σχολεία, έχει λογική να πάμε πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας. Δε θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμα κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Κόκκινος συναγερμός» στις ΜΕΘ

Δύσκολη, όμως, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, και κυρίως της Αττικής. Στο Αττικό νοσοκομείο μέχρι τις 8 το πρωί έχει εφημερία. Περισσότεροι από 600 συμπολίτες χρειάστηκε να βρεθούν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ενώ 70 νοσηλείες μπήκαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Στην εκπομπή μίλησε η νοσηλεύτρια Άννα Ψαρρού, για τις συνθήκες στο Αττικό.

«Σε λίγο το νοσοκομείο βγαίνει από μια δύσκολη εφημερία. Μπήκαμε σε αυτή με ελάχιστα κρεβάτια, τα ράντζα κάνουν πάρτι στους διαδρόμους, η διασπορά και σε ασθενείς και σε προσωπικό αυξάνεται μέρα με τη μέρα», είπε η κ. Ψαρρού.

«Η εφημερία συνεχίζεται, ακόμα υπάρχουν ύποπτα περιστατικά και περιστατικά σε αναμονή στα επείγοντα. Έχουμε ήδη 6 κλινικές κορωνοϊού, και ίσως σήμερα δημιουργηθεί και έβδομη. Αύριο το πρωί δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν ή να χειρουργηθούν ακόμα και τα επείγοντα περιστατικά», πρόσθεσε η ίδια αποκαλύπτοντας τις τεράστιες δυσκολίες της κατάστασης.

in.gr