Ένα 24ωρο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ακροδεξιάς για την απαγόρευση της χρήσης καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους- συμπεριλαμβάνης της μπούρκ
ή του νικάμπ, μία απόφαση που ήχησε στη χώρα ως «καμπανάκι» ισλαμοφοβίας.
Υπέρ της απαγόρευσης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας λόγω πανδημίας, ψήφισε χθες το 51,2% των συμμετεχόντων, έναντι 48,8% που την καταψήφισε.
Το γεγονός πάντως ότι εγκρίθηκε έστω και με μικρή πλειοψηφία η πρόταση της ακροδεξιάς να απαγορευτεί η μπούρκα ή το νικάμπ σχολιάζεται εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ.
Δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, η απαγόρευση καλύμματος προσώπου θα γίνει τώρα νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν στο 5,2% του πληθυσμού των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Ελβετίας, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν ρίζες στην Τουρκία, τη Βοσνία και το Κόσοβο.
Υπενθυμίζεται ότι, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση πλήρους καλύμματος προσώπου δημοσίως το 2011 και η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία έχουν σε ισχύ πλήρεις ή μερικές απαγορεύσεις για τα καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεώρησε ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αλλά υπέστη ήττα στην κάλπη, κυρίως λόγω της στήριξης στην πρόταση από τη γαλλόφωνη Ελβετία, κάτι που ενδεχομένως δείχνει και την επιρροή από τα ακροδεξιά κηρύγματα και στη γειτονική Γαλλία.
«Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.