Κοροναϊός : Νέο φάρμακο κατά του φονικού ιού ετοιμάζουν Ελλάδα και Ισραήλ
3 years, 9 months ago
6

Να συμμετάσχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές σε ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Να συμμετάσχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές σε ισραηλινό φάρμακο κατά του κοροναϊού συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το παίρνεις και συνέρχεσαι» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου και αποκάλυψε ότι ο κ. Μητσοτάκης του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει εθελοντικά στις κλινικές δοκιμές. «Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί ότι λειτουργεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε πως για το σκοπό αυτό θα υπάρξει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συζητήσαμε σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, που τράβηξε το ενδιαφέρον μας στον διεθνή Τύπο. Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια» είπε αναφερόμενος στο εν λόγω φάρμακο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι έρευνες για τα φάρμακα έχουν μείνει πολύ πίσω

Η εν λόγω είδηση έρχεται σε πολύ κρίσιμη στιγμή, όπου οι έρευνες για φάρμακα που θα θεραπεύουν τον κοροναϊό έχουν μείνει πολύ πίσω.

Ο λόγος είναι πως οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να δαπανήσουν πολύ περισσότερα χρήματα στα εμβόλια, παρά στις έρευνες για τα φάρμακα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει επενδύσει 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα εμβόλια και μόλις 8,2 δισεκατομμύρια στα φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν σε έρευνες για μονοκλωνικά αντισώματα. Οι μελέτες για τα υπόλοιπα φάρμακα δεν ήταν καλά οργανωμένες.

Το αποτέλεσμα, όπου ήταν πολλά υποσχόμενα φάρμακα από την κατηγορία των αντιικών, όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχαν τη δέουσα προσοχή. Οι δοκιμές τους σταμάτησαν καθώς είτε οι ειδικοί δεν είχαν χρηματοδότηση για να τις συνεχίσουν είτε επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί ασθενείς για να συμμετέχουν ως εθελοντές.

Ταυτόχρονα, πολλά φάρμακα που έλαβαν υψηλή χρηματοδότηση, όπως η υδροξυχλωροκίνη, απέτυχαν. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 179 κλινικές δοκιμές με 169.370 ασθενείς. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πρόσβασης για θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει, προτού υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό.

in.gr