«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ηγείται πλέον της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία εκλέχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, και πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στο τέλος του χρόνου.
Ο νέος πρωθυπουργός, την επομένη της εκλογής του παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στο οποίο μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τη δημιουργία ειρηνικού κλίματος στη χώρα, τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και τη νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Λιβύης.
«Το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης έχει σχηματισθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλη τη Λιβύη. Ως εκ τούτου, είναι αντιπροσωπευτικό όλων των γεωγραφικών περιοχών, φυλών και τμημάτων της Λιβύης», είπε ο Ντμπεϊμπά.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τρεις εβδομάδες, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο της Λιβύης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Ντμπεϊμπά απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν το υπουργικό συμβούλιό του θα περιλαμβάνει ονόματα από την πρώην κυβέρνηση, λέγοντας πως «Μπορεί να είναι. Θα είμαστε τεχνοκρατική κυβέρνηση και όποιος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του θα βρίσκεται μεταξύ των μελών της κυβερνητικής ομάδας. Θα επικεντρωθούμε, ωστόσο, στην υπηρεσιακή διοίκησή της».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τόνισε ότι μέλημά του θα είναι ο εμβολιασμός κατά της επιδημίας της Covid-19, η αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος που συνιστούν ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Λιβύης, και η σύσταση «επιτροπών ειρήνης» που θα έχουν μέλημα την κοινωνική ειρήνη, στοχεύοντας στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Σε απάντηση στο ερώτημα για το πώς η χώρα θα λάβει μέτρα για τα εγκλήματα πολέμου, που είναι ένα από τα πιο έντονα ζητήματα στη διαδικασία πολιτικού διαλόγου, δήλωσε:
«Τα εγκλήματα πολέμου θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου και της λειτουργίας του. Αλλά βρισκόμαστε σε δύσκολο στάδιο για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Λιβύη. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Εκείνοι των οποίων τα εγκλήματα αποδεικνύονται θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Είμαστε κυβέρνηση που αποτελείται από όλες τις πλευρές. Θέλουμε μια πραγματική ειρήνη μεταξύ μας».
Το Σάββατο, η κυβέρνηση Αμπντουλάχ αλ-Θινί με έδρα την ανατολική Λιβύη, σε συμμαχία με τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, χαιρέτισε τη μεταβίβαση εξουσίας στη νέα εκτελεστική αρχή μαζί με το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ.
Ερωτηθείς για αυτήν τη δήλωση, ο Ντμπεϊμπά είπε ότι «Η κυβέρνησή μας πρέπει να κερδίσει την έγκριση από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ».
«Ο Αλ-Θινί ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και αυτό είναι λογικό» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι το κοινοβούλιο [με έδρα το Τομπρούκ] χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης».
Υπογράμμισε πως «Η επιλογή εξαρτάται από τον λαό της Λιβύης και ο λαός χαιρέτισε αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι [το Κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ] είναι μέρος του λαού και δεν νομίζω ότι θα ακολουθήσουν άλλη επιλογή».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο Ντμπεϊμπά είπε ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών.
«Διατηρούμε μεγάλη αλληλεγγύη με το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό» είπε.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους. Η Τουρκία θεωρείται αληθινός εταίρος στη Λιβύη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αγκυρα έχε αποδείξει τον εαυτό της, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου» τόνισε και συμπλήρωσε πως «κράτησε τα αεροδρόμιά της στους Λίβυους και δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη».
«Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντικατοπτρίζει θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών της Λιβύης και της Τουρκίας. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να αυξήσουμε το εμπόριό μας στο υψηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης.