Η BC Partners εμφανίζεται να έχει καταθέσει προσφορά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, πλέον της κάλυψης του χρέους της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας που ξεπερνά τα 400 εκατ – Ο ρόλος του Managing Partner του βρετανικού fund που μόλις προ μηνών εξαγόρασε τη Forthnet
Σε αποκλειστικές συζητήσεις με την BC Partners βρίσκονται οι ιδιοκτήτες της διάσημης ιταλικής ομάδας Ίντερ, παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούν «σιγή ασυρμάτου», χωρίς να προχωρούν σε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση των δημοσιευμάτων.
Όπως αποκαλύπτουν τα ιταλικά μέσα, ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της BC Partners, ηγείται για λογαριασμό του fund των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος, κάτοχος MBA από το Harvard Business School, μιλάει, μεταξύ άλλων, και άπταιστα ιταλικά (εκτός από αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά), γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, δημιουργεί θετικό κλίμα σε αυτές τις δύσκολες και απαιτητικές συζητήσεις.
Στην απέναντι πλευρά, καθοριστικό ρόλο έχουν οι αποφάσεις του Ζανγκ Ζιντόνγκ, ισχυρού άνδρα του κινεζικού ομίλου λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, Suning Holdings Group, στον οποίο από το 2016 ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο του μιλανέζικου συλλόγου, του γιού του Zhang Kangyang ή αλλιώς Steven Zhang (πρόεδρος της Ίντερ), καθώς και της διοίκησης του fund Lion Rock που διαθέτει μειοψηφικό πακέτο.
Το 2016 είχε προκαλέσει αίσθηση η είδηση ότι ο Ινδονήσιος δισεκατομμυριούχος Ερικ Θόχιρ πούλησε το 68,5% της την Ίντερ στον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Ζανγκ Ζιντόνγκ, έναντι του ποσού των 270 εκατ. ευρώ, εκχωρώντας και τα χρέη της ομάδας.
Ο πρόεδρος της Suning Holdings Group, η οποία εν μέρει ανήκει στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικών αγορών Alibaba, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από το retail. Μάλιστα ο ίδιος ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Τζιάνγκσου Σούνινγκ, ενώ η εξαγορά της Ιντερ αποτελούσε τότε την πρώτη επένδυση του Ομίλου εκτός συνόρων.
Ωστόσο, η επένδυση στην γνωστή ιταλική ομάδα δεν αποδείχθηκε προσοδοφόρα, παρά τα πολύ μεγάλα έσοδα που κατάφερε να πραγματοποιήσει την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι συνολικές οφειλές της Inter το 2020 έφθασαν τα 460 εκατ.ευρώ. Την κατάσταση επιδείνωσε η πανδημία του κορονοϊού που συρρίκνωσε τα έσοδα, με αποτέλεσμα να δοθεί mandate στη Rothschild για την ανεύρεση επενδυτή.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η BC Partners φέρεται να προσανατολίζεται στην προσφορά μαμούθ της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ, πλέον της κάλυψης του χρέους της ιταλικής ομάδας.
Οι διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων μερών έχουν να κάνουν κυρίως για το ποσοστό εξαγοράς, καθώς η BC Partners δεν συνηθίζει να αποκτά μειοψηφικά πακέτα στις εταιρείες που τοποθετείται. Βασική επενδυτική στρατηγική του fund όταν επενδύει είναι να αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή, ώστε έχει τον απόλυτο έλεγχο των εταιρειών που εξαγοράζει και να μπορεί να επιλέξει τη διοίκησή τους.
Καθοριστικό ρόλο στη χάραξη αυτής της στρατηγικής έχει, βέβαια, ο Νίκος Σταθόπουλος που κρατά την «μπαγκέτα» των επενδύσεων του fund σε τηλεπικοινωνίες και τα media, με ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις στην Ιταλία. Ο Managing Partner της BC Partners έχει στο ενεργητικό του την ολοκλήρωση μεγάλων εξαγορών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα μόλις προ μηνών διαχειρίστηκε τη συμφωνία εξαγοράς της Forthnet και κατά το παρελθόν αυτές των Pharmathen, TIM Hellas και Hyatt Regency.
Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard όπου σπούδασε με υποτροφία, είναι στο δυναμικό της BC Partners από το 2005. Προηγουμένως ήταν partner επί 7 χρόνια στην Apax Partners, στην οποία εντάχθηκε προερχόμενος από την Boston Consulting Group, τη γνωστή αμερικανική εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, όπου επί τριετία κατείχε διευθυντική θέση στο Λονδίνο. Ως partner στη BC Partners είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του fund που σήμερα διαθέτει κεφάλαια ύψους 23 δισ. ευρώ και από την ίδρυσή της έχει ολοκληρώσει 114 ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες, με συνολική αξία άνω των 145 δισ. ευρώ.