Για τον κίνδυνο συνωστισμού στη διάρκεια των εμβολιασμών στην Ελλάδα, προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, αναφερόμενη στις τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να γίνει η χορήγηση των εμβολίων.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανησυχίες που καλλιεργεί το ενδεχόμενο του συνωστισμού, η κυρία Λινού τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν της αυτό, παραπέμποντας μάλιστα σε μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τα μέρη, όπου διενεργούνται οι εμβολιασμοί.
Ειδικότερα, η ίδια μίλησε για γήπεδα, πάρκινγκ σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και διόδια – τοποθεσίες, όπου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα οι εμβολιασμοί, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. «Στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες δυνατότητες» παρατήρησε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να νοσήσει κάποιος αφού κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, καλώντας σε επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων.Σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για το εμβόλιο, η ίδια επανέλαβε ότι το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech που φαίνεται να προκρίνεται, έχει αποτελεσματικότητα 95%, κάτι που σημαίνει ότι από εκείνους που θα εμβολιαστούν, μόνο ένα 5% δεν θα αποκτήσει ανοσία.
Για το ενδεχόμενο παρενεργειών, η κυρία Λινού επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειες, καθώς αυτές περιορίζονται σε τοπικό πόνο, μυϊκούς πόνους και κούραση, συμπτώματα που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν τους δύο πρώτους μήνες, ενώ στοιχεία της Moderna που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι μέχρι τους τρεις μήνες δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Ακόμη, ανέφερε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ενήλικες, ενώ ερωτηθείσα για το εάν παρεμβαίνει στο DNA, ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα προκειμένου να παράγουν αντισώματα, εξήγησε.