Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν: Το 2021 θα είναι χειρότερο
3 years, 11 months ago
6

Μετά από ένα έτος, το 2020, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο άσχημα στη σύγχρονη ιστορία, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως το 2021 μπορεί να είναι χειρότερο. Κορυφαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως η νέα χρονιά θα είναι “η πιο σκοτεινή” σε όρους ανθρωπιστικών καταστροφών, στην 75χρονη ιστορία του οργανισμού.

Τα δεδομένα

-Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, David Beasley, δήλωσε την Παρασκευή ότι το 2021 “κυριολεκτικά θα είναι καταστροφικό” και θα φέρει τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει δει ποτέ ο οργανισμός, σημειώνοντας ότι ο λιμός “χτυπά την πόρτα” 12 χωρών.

-Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν για έναν “πανικό για τα εμβόλια” που θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη στις φτωχότερες χώρες, που θα αγωνίζονται για να περιορίσουν την πανδημία Covid-19.

-Την Τρίτη, ο Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Mark Lowcock, ανέφερε πως η πανδημία έχει φτωχοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ο εκτοπισμός λαών από συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια

“Δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα πάντα… γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, όπως λέω, στο παγόβουνο μπροστά στον Τιτανικό”, δήλωσε ο Beasley.

Εν τω μεταξύ, 235 εκατομμύρια θα είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που σύμφωνα με τον Lowcock θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2021 – αύξηση 40% σε σχέση με το 2020.

Ο Lowcock προειδοποίησε, επίσης, τον Νοέμβριο ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα εκτεταμένου λιμού το 2021, ο οποίος μπορεί να πυροδοτήσει πολέμους σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ως απάντηση, ο ΟΗΕ διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο, κατευθύνοντας χρήματα στο Αφγανιστάν, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, με την τελευταία να λαμβάνει τη μεγαλύτερη κατανομή – 30 εκατομμύρια δολάρια. Πολλές από αυτές τις περιοχές έχουν χρόνια προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης βασικών αγαθών, η οποία έχει επιδεινωθεί μετά την πανδημία

capital.gr