Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εν όψει των εορτών με το μέτρο του lockdown πάντως να παρατείνεται έως τις 6 Δεκεμβρίου – Οχι στη λύση ακορντεόν λένε οι εστιάτορες – Τι μπορεί να «σώσει» το ηλεκτρονικό εμπόριο
Με όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΓΓ Εμπορίου προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εν όψει των εορτών με το μέτρο του lockdown πάντως να παρατείνεται έως τις 6 Δεκεμβρίου.
Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Να το θεωρείτε δεδομένο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου», είπε ο Π. Σταμπουλίδης και ξεκαθάρισε πως περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν και μετά τις 6 Δεκεμβρίου.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.
Εξήγησε πως “την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε. Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός”. “Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη”, συμπλήρωσε.
Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση και ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως “η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση”, επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορονοϊού. Ο ίδιος τόνισε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναφέρθηκε στην μέθοδο του «click away» μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
Ο λόγος που δεν έχει τεθεί από σήμερα σε ισχύ το σύστημα «click away» έγκειται στο γεγονός ότι, σε αυτή τη φάση, την εν λόγω δυνατότητα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Εμάς μας ενδιαφέρει όλοι να έχουν τη δυνατότητα. Αν λειτουργήσει από τώρα θα εξυπηρετηθούν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα οι μικροί που έχουν κλείσει να μην αντέξουν στον ανταγωνισμό» σχολίασε ο κ. Σταμπουλίδης. Να σημειωθεί ότι το «click away» θα ισχύει μόνο για τα καταστήματα που έχουν e-shop.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το click away ετέθη στο τραπέζι σαν εναλλακτική όταν τα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν.
«Θέλουμε να υπάρξει μετάβαση σε μια ομαλότητα με ίσους όρους για όλη την αγορά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναπτύχθηκαν αντίστοιχα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου.
Μίλησε επίσης για την Back Friday, για την οποία είπε πως υπάρχει μια κινητικότητα τις τελευταίες μέρες και συνέστησε στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους προμηθευτές.
Τέλος, είπε πως ετοιμάζεται ένα barcode διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που όσοι προμηθευτές το έχουν αποκτούν πιστοποίηση υγειούς επιχείρησης.
Η εστίαση ενδέχεται να ανοίξει στις 19 Δεκεμβρίου αλλά με πολύ αυστηρότερους κανόνες σύμφωνα με το MEGA, κατά τα ευρωπαίκά πρότυπα. Οι επιχειρήσεις έχασαν 13,1 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως αναμενόταν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές των καταλυμάτων αλλά και της εστίασης.
Ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, αναφέρει πως η λύση του σχήματος lockdown ακορντεόν θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις πιο γρήγορα στον ξαφνικό θάνατο. «Δε θα αντέξουμε αυτό που λένε ακορντεόν».
Το ηλεκτρονικό εμπόριο εν μέσω καραντίνας μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις λιανικής, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το lockdown συνεχιστεί τον Δεκέμβριο, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκίδης παραδέχεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν συνηγορεί σε επαναλειτουργία της αγοράς πριν τις 10 Δεκεμβρίου και θεωρεί την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων ως τη μόνη λύση για «να σωθεί ο μισός τζίρος των Χριστουγέννων».